Policisté zadrželi dvojici mladých lidí, která v Moravském Berouně prodávala a nabízela pervitin. Pětadvacetiletého muže a devatenáctiletou dívku zatkli ve městě o víkendu. Nyní jim hrozí až pět let vězení. Detektivové u dvojice našli velké množství medikamentů, proto hledají spolupachatele imezi lékárníky.

„Zadržený muž z Nového Jičína a dívka z Dvorců rozdávali a prodávali metamfetamin ve Dvorcích a v Moravském Berouně,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Tušková.

Kriminalisté zajistili řadu důkazů, včetně krabiček od Panadolu, ze kterého výrobci drog získávají metamfetamin. Lék je volně prodejný a vzhledem k velkému množství medikamentů obsahujících pseudoefedrin, které vloni skončilo ve varnách, začali detektivové a sami lékárníci pátrat, kdo spolupracuje se zločinem.

Podezřelé lékárny

Muž v minulém týdnu ve Dvorcích daroval několik dávek spoluobviněné a dalším lidem. „Den nato v Moravském Berouně nabízeli třiadvacetileté dívce k prodeji dvě až pět dávek,“ uvedla mluvčí.

U auta, ve kterém dealeři cestovali, zajistili policisté různé stopy, které podle mluvčí dvojici usvědčují. Komisař je proto obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

Policisté prověřují rozsah jejich sítě. „Odkud Panadol mají, kde jej nakoupili, to zatím nevíme. Je to volně prodejný lék,“ poznamenala Tušková.

Právě volně prodejný Panadol, Modafen a Nurofen patří mezi nejčastěji zneužívané léky, které se pro pseudoefedrin používají k výrobě pervitinu, jehož obliba v poslední době prudce roste.

Podle České lékárnické komory se vloni z milionu prodaných balení těchto léků dostaly více než dvě třetiny do rukou výrobců pervitinu. Komora už dokonce vytypovala dvanáct lékáren, které pokrývají čtvrtinu trhu s rizikovými léky. Jestli jsou některé z nich na střední Moravě, mluvčí komory Aleš Krebs nesdělil. „S ohledem na prověřování to skutečně nemohu komentovat,“ uvedl již dříve Deníku.

Pokud má lékárník podezření, že zákazník využije medikamenty k výrobě drog, podle zákona mu je prodat nemusí. I kdyby však léky prodal, žádný postih mu nehrozí.