Více pachatelů než dříve se také zaměřuje na obchody, rodinné domy, byty i auta. Dokazuje to statistika za uplynulý rok, kterou policisté v minulých dnech zveřejnili.

„Celkově se dá hovořit o mírném vzestupu kriminality. Ubylo sice násilných trestných činů, naopak ale vzrostl počet majetkových deliktů,“ zhodnotil statistiku ředitel šumperské policie Josef Drábek.

U majetkové kriminality se policistům daří objasňovat přibližně třetinu případů. Podle ředitele Drábka ale policie nezaznamenala ve zdejším regionu v oblasti kriminality žádné nové znepokojivé trendy.

O čem ještě čísla vypovídají? Na pozoru by se měli mít vedle chatařů také majitelé aut Škoda Octavia. Právě tento typ vozu je totiž nejčastěji kradeným typem auta, jen v Šumperku jich loni zmizelo 16. „Pachatelé se na Škody Octavie zaměřují v celém Olomouckém kraji, a dalo by se říci, že nejvíce v republice,“ dodal Drábek.

Z policejních statistik se dá vyčíst i to, že stále častěji se cílem pobertů stávají zaparkovaná auta a to i přes to, že policisté motoristy před zloději neustále varují. „Na všech větších parkovištích jsme rozmístili výstražné značky, které upozorňují, že auto není trezor. Nové případy ale stále svědčí o tom, že si lidé cennosti ve vozech nechávají,“ vysvětlil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň. Bilance loňského roku také prozradila, že přibylo krádeží v obchodech a činili se také kapsáři.

Policisté rovněž zaznamenali větší nárůst na úseku toxikománie, kde bylo spácháno 31 trestných činů. „Podařilo se objevit několik větších varen pervitinu, což je v našem regionu kromě marihuany nejvíce rozšířená droga,“ informoval ředitel Drábek.