Naposledy zloděj zábřežský svatostánek kostel navštívil před několika dny. „Vypáčil tři pokladničky, ze kterých odcizil finanční hotovost. Na poškozených zámcích byla škoda vyčíslena na několik set korun,“ uvedl mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Kostel vyjma doby bohoslužeb není volně přístupný. Interiér chrámu si ale návštěvníci mohou prohlédnout z chodby přes mříže. Právě otvorem mezi mřížemi se štíhlý poberta nejspíš do chrámové lodi dostal.

„Policie žádá o spolupráci občany, kteří si všimli v době od 31. března do 1. dubna pohybu podezřelých osob kolem kostela. Informace mohou podat na bezplatné telefonní lince 158,“ vyzval mluvčí policie.

Pokladničky v kostele svatého Bartoloměje nezlákaly zloděje poprvé. Kuriózní krádež se zde odehrála před několika lety v době Tříkrálové sbírky. Zloděj tehdy předvedl slušný kaskadérský kousek. Poté, co vykradl pokladničky, se z kostela snažil dostat oknem, kam se vyšplhal po lešení. Dolů pak sjel po okapu.

Prchajícího zloděje, ze kterého se sypaly ukradené mince, zpozorovala skupinka tříkrálových koledníků. Ihned zahájili pronásledování. „Byla to velká akce a docela legrace. Zloděj totiž na místě zapomněl bundu se svými věcmi,“ vzpomněl děkan zábřežské farnosti František Eliáš. Pachatel se z honičky ještě ani nestačil vzpamatovat a už skončil v rukou policistů.

Kostely se již nestávají cílem zlodějů často, cenné věci jsou již většinou v depozitářích. Naposledy policisté na Šumpersku vyšetřovali větší sérii vloupání před dvěma lety. Několik cenností si zloději odnesli z kostela v Brníčku, Veleboři, Lesnici a z dalších vesnických kaplí. Škody šly do desetitisíců. Pachatele se policistům nepodařilo dopadnout.

Největší krádež na Šumpersku, kdy si pachatelé odnesli z kostela ve Vojtíškově sakrální předměty v hodnotě za více než milion korun, se stala v roce 2004. Ani v tomto případě policistům nepřálo štěstí, zloděj je stále neznámý.