Osmadvacetiletá opora Zábřehu i reprezentačního výběru Karla Trnečky si užívá nezvyklé časy v tureckém Istanbulu, přitom se však Toman snaží zůstat zaměřen na postupový cíl v mezinárodní konkurenci Španělska, Ruska a Irska.

Máte za sebou první trénink v Turecku. Zchlazení v bazénu vám asi přijde vhod, že?
Jasně, počasí tady hodně vnímám. Vůbec jsem nečekal, že to bude takový rozdíl. Ale jak jsme se bavili s kluky z týmu, tak i takové zápasy se hrají u nás v Česku. Jenom tady to asi víc cítíme.

Jak na vás zapůsobilo tréninkové centrum TFF Riva?
Bylo to něco neuvěřitelného, ty brďo. Ani jsem si nedokázal představit, že něco takového může existovat. Udělalo to na mě strašně super dojem. Nádherná tráva, lesklé prostředí, všechno na mě strašně působilo. Celé jsem si to prošel a snažil jsem se to fotit a natáčet. Už se těším, až to doma budu všem ukazovat.

Fotbalisté a členové realizačního týmu se setkali na akci Kučova pětka, aby si připomněli pět let od vítězství Sigmy Olomouc v Českém poháru. Michal Ordoš
Nová výzva. Petr podepsal Slovácku, Ordoš míří do Rakouska

I při cestě přes samotný Istanbul toho bylo hodně k vidění?
No, to ano. Jak jsme jeli autobusem, tak mě trošku bolelo za krkem, jak jsem se snažil vyhledávat ty dojmy. Třeba krásné parčíky s barevnými květinami. Vše na mě dělá dobrý dojem.

Ale nejde o jen o turistické zážitky. Hlavní je pro vás fotbal. Už vyhlížíte první zápas?
Hrozně se těším. Pořád se v sobě snažím udržet koncentraci. Chceme ukázat, že tady máme být. Prostě chceme vyhrát. Vůbec nevím, co mám od Španělů čekat. Když je potkáme na jídle, tak mají muskulaturu a vypadají profesionálně. Těžko říct, jak působíme my na ně. Chceme se připravit co nejlíp jako vždy.

Jaká je vaše ambice? Máte v hlavě i účast ve finále?
Všichni se chceme dostat co nejdál. Já budu spokojený s nulou, ale samozřejmě hlavně s vítězstvím (usmívá se). Udělám všechno pro to, abych udržel čisté konto.

V práci by vám prodloužili dovolenou, pokud byste postupovali dál?
Asi by to bylo v pohodě, v práci se mě snaží ve fotbale podporovat. Slíbil jsem účast na brankářském kempu v Šumperku. To bych musel obvolat a říct, že to nestihnu.

Hodolanská ulice v Olomouci. Ilustrační foto
A další objížďka: Hodolanskou od divadla neprojedete, několik týdnů

Od konce regionálních soutěží uběhly asi tři týdny. Udržoval jste se dál v kondici?
Do odletu jsem trénoval, měli jsme ještě brankářskou soutěž keeper battle, to bylo vyvrcholení přípravy na tohle mistrovství.

V posledním kole krajského přeboru jste se blýskl i gólem, takže připraven jste asi dobře?
(Smích). Bylo to takové zpestření. Kolega si za celou sezonu zasloužil jít do branky, tak mě dali do útoku. O nic už nešlo a vyšlo to. Bylo to příjemné být na opačné straně a běhat tam s kluky. Ale říkal jsem si, že raději zůstanu v bráně. Není sranda to udýchat, běhat s hráči nejsem zvyklý.

S týmem jste pohromadě už skoro dva roky. Jste spokojený s partou, která se v amatérské reprezentaci vytvořila?
Určitě. Kluci jsou perfektní. Držíme si kontakt, máme skupinu, ve které si píšeme a vše probíráme. Jsme v kontaktu, popovídáme si. A doufám, že se to projeví i v zápase a ukážeme, jak táhneme za jeden provaz.

Ilustrační fotografie.
Vyberte GÓL JARA! Třináct střelců krajského přeboru bojuje o titul