Jak otřepaná je fotbalová fráze, že se hraje devadesát minut. Sigma byla po celý zápas lepším týmem, nastřelila tři břevna, spálila několik solidních šancí, ale přeci jen, proti amatérům předvedla na to, že vedla jen o jednu branku, příliš profesorský výkon.

Domácí, kteří hrají o dvě patra nižší soutěž, ke konci ucítili šanci a přestože se po většinu času jen bránili před svou šestnáctkou, poslední minuty byly ve znamení několika mikulovických výpadů a rohových kopů. A pět minut před koncem obrana Sigmy nedokázala přerušit rychlý výpad Eršila po křídle, jeho přesný centr téměř od brankové čáry, kterému jen nastavil nohu až příliš volný Kamil Šebesta. Plné ochozy explodovaly radostí…

„Já ale věřil klukům, že dáme další gól, bylo ještě pět minut do konce," říkal bezprostředně po utkání kouč Sigmy Martin Kotůlek.

Jeho tým přicestoval na slezsko-polskou hranici s téměř stejným týmem, se kterým bojuje o prvoligové body. Ze známých jmen chyběl především gólman Zlámal a stoper Dreksa.

Přesto si první potlesk zasloužili domácí, centr do vápna promáchl v dobré pozici Lukáš Chlebek.

Pak už domácí hlavně bránili, někdy zuby nehty. V 15. minutě trefuje Sigma poprvé břevno Pospíšilem, po půlhodině Karašem, několikrát pronikne kolmicemi do šestnáctky, kde ale čaruje gólman Hlaváček.

Jinak hosté půjčují míč domácím jen velmi málo…

„Byl to náš záměr, bránit na naší polovině, přeci jenom, Sigma je fotbalově jinde než my, nechtěli jsme to otvírat, spíše jsme se spoléhali na standardky," vysvětloval mikulovický kouč Antonín Mura.

K jedinému gólu se hosté dostali trošku se štěstím, v závaru ve vápně se míč po několika karambolech odrazil k Janu Navrátilovi, který z úhlu asi z pěti metrů prostřelil vše.

Pro domácí to nebyla jediná ztráta, první půli nedohrál stoper Petr Sedlák, kterého v jednom ze soubojů opět zradilo tříslo, na jeho místo se tak posunul útočník Pinkava a na hřiště přišel Šebesta.

Ten po přestávce předvedl dvě akce, na které se bude vzpomínat. V 71. minutě ve vápně nůžky, které jen těsně minuly bránu, pak již popsaný gól. „Já moc chtěl dát gól, cítil jsem, že se to povede. Ale co je to platné, když jsme nakonec prohráli," smutnil po utkání Šebesta.

Není divu, všichni se už chystali na pokutové kopy, jenže dvě minuty před koncem posunul do dalšího kola Sigmu Ivan Lietava, který se po přihrávce Javůrka trefil přesně k tyči.

„Co na to říct, byli jsme blízko penaltám, ale myslím si, že kluci podali skvělý výkon, Sigma byla lepší, to se nedá nic dělat," konstatoval mikulovický kouč Antonín Mura.

Zápas byl pro Mikulovice a okolí opravdovou fotbalovou slavností. Oficiálně se prodalo 1500 vstupenek, ženy a děti měly vstup zdarma, zápas začal jako Liga mistrů, hráče na hřiště přivedli fotbaloví benjamínci.

„Výborné počasí, skvělí fanoušci, moc dobré hřiště. Kvůli divákům jsem rád, že zápas byl dramatický až do konce. Zápas byl pro nás těžký, domácí statečně bojovali, škoda, že jsme nevyužili více šancí. Domácí byli nebezpeční ze standardních situací, ale jinak jsme zápas kontrolovali," zhodnotil zápas Martin Kotůlek.

„Jsem rád, že jsme to Sigmě neulehčili, diváci si to určitě užili, to je hlavní. Pro kluky to byl zážitek hrát před tolika diváky. Sigmě přeju, ať dojde co nejdále," konstatoval Mura.

Sigmu čeká v dalším kole Chrudim.

FK Mikulovice – SK Sigma Olomouc 1:2 (0:1)

Branky: 85. Šebesta – 28. Navrátil, 88. Lietava. Rozhodčí: Proske – Kotík, Gallo. ŽK: Karakasidis – Vepřek. Diváci: 1500.
Mikulovice: Hlaváček – Švacha, Skopal, Sedlák (38. Šebesta), Švancer – Chlebek (63. Sabo), Karakasidis, Navrátil, Krčmařík – Urban (46. Eršil), Pinkava. Trenér: Antonín Mura.
Sigma: Blaha – Vidlička, Koutný, Škerle, Vepřek – Navrátil (72. Lietava), Šindelář (49. Houska), Karaš, Pospíšil, Falta (63. Javůrek) – Doležal. Trenér: Martin Kotůlek.