Otřepané rčení, že druhá sezona bývá nejtěžší, tedy zatím v Zábřehu neplatí. Současný management, který se po svém vstupu do klubu ze začátku setkával s nepochopením některých rádoby fanoušků, tak tento rok může zatím být spokojený.

Dosavadní výsledky všem nepřejícím škarohlídům jasně ukazují, že to s fotbalem v Zábřehu myslí vážně. Pro Deník se nad nedávno skončenou podzimní částí zamýšlí předseda klubu a trenér Jaroslav Appl, jehož svěřencům momentálně patří v krajském přeboru třetí místo.

Jak hodnotíte letošní podzim?

Co se týká tabulkového umístění i z hlediska předváděných výkonů, jsme každopádně spokojení. Ale určitě si na druhou stranu uvědomujeme, na kterých věcech musíme zapracovat, abychom je zlepšili.

Co stojí za dosavadními výsledky?

Poctivá práce celého týmu, navíc se začíná projevovat sehranost, když mužstvo je už přes rok spolu. Kluky nezatěžují nějaké přehnané ambice, troufám si říct, že předvádíme atraktivní fotbal a v tom chceme pokračovat i na jaře, zkrátka si užívat hru.

Soutěž je sice v polovině, přesto možnost postupu může být letos pro Zábřeh docela reálná…

Nerad o tom mluvím, ale je pravda, že stát se může cokoliv. Pokud bychom opravdu zakončili sezonu na postupové pozici, museli bychom si s výkonným výborem sednout a všechno pořádně zvážit, otázky jako finance či rozšíření kádru. Ale nyní za sebe na rovinu říkám, že do vyšší soutěže nechceme. V současnosti se dál snažíme jít v nastoleném trendu, dávat prostor místním hráčům, náš současný mladý kádr není opravdu stresován tím, aby někam postupoval.

Stejný kádr se minulou sezonu v závěru soutěže zachraňoval, letos najednou atakuje špici krajského přeboru, v čem vidíte takový zlom?

Kluci se po minulé sezoně uklidnili. Většina z nich předtím hrála třeba jen A třídy. Na úroveň krajského přeboru museli trochu více potrénovat, na soutěž si zvyknout, prostě získat trochu zkušeností i sebevědomí, což se myslím podařilo. Výkony jednotlivců šly nahoru. Po tom roce má naše mužstvo svou tvář i charisma.

Který zápas podzimu považujete za nejvydařenější?

Pokud se budeme bavit z hlediska nějaké eufórie, tak to bezesporu bylo naše domácí utkání s vedoucím Ústím (Sulko tehdy vyhrálo 3:1 – pozn. aut.), kdy se hráči při odchodu do kabin dočkali bouřlivých ovací od diváků, což jsem v Zábřehu už dlouho nezažil. Nebyl to možná úplně nejlepší fotbal, ale přijel kvalitní soupeř, který chce postoupit, navíc ten zápas měl pěkný příběh, kdy jsme o půlce prohrávali a pak dokázali otočit, kdy nám vyšlo všechno, na co jsme sáhli.

Když se vrátím do loňské sezony, určitá část „fanoušků" vám nebyla moc nakloněna. Zejména na vaši osobu se pak snášela vlna ostré kritiky na diskuzních fórech. Jak jste tehdy prožíval tyto anonymní útoky?

Bylo to velice nepříjemné. Je velký problém, že na těch diskuzích si každý může do komentářů napsat co chce a pod anonymní přezdívkou může na konkrétního člověka naházet plno lží. Určitě to pak nevytvářelo moc příjemnou atmosféru kolem. A jak jsem se z toho dostával, doma mi prostě zakázali tohle všechno číst. Na některé příspěvky jsem se nejdřív dokonce snažil i slušně odpovědět, jenže od lidí, kteří vám nepřejí, se stejně zase dočkáte jen dalších nenávistných reakcí. Ale teď po roce snad konečně dokazujeme, že to se Zábřehem myslíme opravdu vážně. A jestli některým vadí soutěž, kterou hrajeme a náš koncept kádru s vlastními odchovanci a těmi, co mají vztah k tomuto regionu, budou si muset na to prostě zvyknout, rozhodně od tohoto trendu nechceme ustupovat.

Přesto najdeme v zábřežském kádru i „přespolního" hráče, předsezónní posilu Antonína Jakeše. Jeho angažmá ale asi nemusíte litovat, když po podzimu je druhý v tabulce střelců celé soutěže.

Je pravda, že tady jsme se malinko od našeho trendu odklonili a dlouho ho jsme to také zvažovali. Je hráčem Zbrojovky, ale sám za námi přišel, že by u nás chtěl hrát, protože v Zábřehu bydlí u otce, který tady žije už řadu let. Nakonec jsme se tedy domluvili. Další posilou stávajícího kádru byl i Tomáš Sládek, jako profesionální voják bohužel nestíhá některé zápasy a tréninky, ale pokud nastoupil byl pro naší ofenzivu velkou vzpruhou. Celkově na útok Jakeš – Puchr – Sládek byla radost se dívat.

Jak moc se změní současný kádr pro jarní část sezony?

Někteří naši kluci si svými výkony vysloužili zájem jiných klubů a možná budou osloveni s tím, aby zabojovali o vyšší soutěž. Takže je možné, že někdo odejde, s tímto ale musí počítat většina mužstev. Na druhou stranu i já se dívám po případných posilách z okolí, už mám vytipováno pár jmen, která by mohla dostat šanci v přípravě. Ale žádné velké nákupy opravdu neplánujeme, posuneme si také hráče z dorostu. Jak jsem uvedl, chceme pracovat především s vlastními fotbalisty. Navíc sezonu máme dobře rozehranou, takže na jaře můžeme postupně dávat i prostor mladším hráčům.