„Zájem Šumperku mě určitě těší. Jsem jeho odchovancem a zdejší klub ty své hráče stále sleduje a má o nich přehled. Tím, že jsem na podzim dal tolik gólů, tak jsem je asi zaujal a dostal možnost zabojovat o divizi,“ prozradil úvodem Deníku Pavel Novák, jenž svůj střelecký potenciál ukázal již dříve i na vyšší úrovni, když dva roky zpátky působil v Medlově, kde byl druhým nejlepším střelcem krajského přeboru.

Z okresu do divize to je však veliký skok. Na čem bude muset jako fotbalista nejvíce zapracovat, aby trenéry přesvědčil?

„Především na fyzičce. Ale divize je náročnější i časově, je tam více tréninků, o víkendech pak jezdíte delší štreky k zápasům. Tady už je fotbal trochu o něčem jiném,“ říká s úsměvem.

Václav Jemelka na krajském kole McDonald´s Cupu v Olomouci za školu ZŠ Pionýrů.
Jak Jemelka v Uničově zvedal vlajku a vyrůstal "na pískovým"

Navíc aktuální situace je pro amatérské sportovce hodně složitá, nemohou společně trénovat ani hrát, sami se tak musí udržovat v kondici a k tomu žijí v nejistotě, kdy a zda se vůbec jejich soutěže rozjedou.

„Chce to hodně odhodlání. Člověk se musí donutit, aby pro sebe něco udělal. Samozřejmě trénování v kolektivu vás motivuje a baví daleko víc,“ říká Pavel Novák.

„Od trenéra Zdeňka Opravila teď každý máme individuální plány, kolik toho je potřeba ze den naběhat či odcvičit. Snažím se všechno poctivě plnit a už na sobě cítím určitý posun. Určitě jsem na tom líp, než když jsem přišel do Šumperku na první trénink,“ dodává se smíchem.

Patrik Strnad ve svém novém podniku
Chtěl do druhé ligy, ale zjistil, že fotbal není vše. V Šumperku si otevřel bar

Vzhledem k razantnímu omezení pohybu pak své současné spoluhráče potkává maximálně v rámci sociálních sítí.

„Je to těžká situace, ale všichni se s tím zkrátka musíme poprat. Na internetu máme alespoň vlastní skupinu, kde si můžeme popovídat,“ popisuje nynější komunikaci s mužstvem.

„Doufám, že se soutěže rozjedou alespoň tak, aby byla odehrány ty potřebné porce zápasů, mohlo se určit pořadí a postupující i sestupující týmy. Třeba v divizi se jedná o dohrání čtyř utkání, aby ta sezóna nebyla úplně ztracená,“ přemítá nad restartem fotbalové sezóny Pavel Novák, který svým přesunem do Šumperku opouští doslova rodinný klan v Oskavě.

Na podzim totiž v barvách Jiskry nastupoval společně se svým otcem, jenž je zároveň klubovým předsedou a dres Oskavy obléká také jeho strýc.

„Z osobních důvodů je pro mě trochu složitější, že jdu jinam, ale divizi vnímám jako velkou výzvu. I když je otázkou, jak všechno nakonec v této složité době dopadne. Šumperk prakticky nemá pořádnou šanci, jak mě vyzkoušet, nehrají se žádné přátelské zápasy, tak uvidíme,“ doplňuje závěrem Pavel Novák ke své případné divizní štaci.