Stačí málo a zábřežský fotbal spadne z ligového výsluní do hlubin krajského přeboru. I takový scénář už chystají funkcionáři nejúspěšnějšího fotbalového klubu na Šumpersku.

Je to skoro rok, co Zábřeh s velkým náskokem vyhrál divizi, a vybojoval si tak právo postupu do Moravskoslezské fotbalové ligy, třetí nejvyšší soutěže u nás.

Místo bujarých oslav ale šéfové nejlepšího divizního celku dlouho zvažovali, zda se do 3. ligy vůbec přihlásí. Není divu, sezonu sice ukončili vítězstvím, ale s dluhem téměř půl milionu korun. Což je informace, která vyplula na povrch teprve nyní.

A což je informace, která vrhá nové světlo na tehdy nepochopitelný odchod ikony zábřežského fotbalu Lubomíra Hrdloviče z funkce manažera a z klubu vůbec.

Proč odešel Hrdlovič?

Ten z hodiny na hodinu položil po dvaceti letech funkci během prosince loňského roku, událost, která dodnes vrtá hlavou nejednomu hráči a nejednomu fanouškovi Sulka.

„Luboš totiž věděl, že se v Zábřehu dobrý fotbal nedá za stávajících podmínek dělat. Po minulých komunálních volbách se totiž změnil názor radnice na podporu fotbalu a výsledky jsou zde. Hrdlovič pracuje pro fotbal ve Velkých Losinách a zábřežský fotbal má dluhy,“ říká Radek Doubrava, sportovní ředitel fotbalového klubu SK Sulko Zábřeh.

Boj fotbalistů s radnicí

Jak se totiž zdá, bossové zábřežského fotbalu nevedou souboj skrze hráče na fotbalových trávnících, ale především se zábřežskou radnicí o alespoň nějakou podporu. Ta například pro letošní rok má činit nula korun. Loni to bylo dlouho jen dvaaosmdesát tisíc korun. Pro neznalé: jiné kluby ve 3. lize mohou počítat s podporou radnice až v milionových částkách.

„Je to známá věc, že pokud vás nepodpoří radnice, neutáhnete takový klub, jakým nyní Sulko Zábřeh je. Hrdlovič to věděl, když odcházel, teď to zjišťujeme velmi intenzivně i my,“ přiznává Doubrava.

Jarní půlmilionový dluh (přesně 450 tisíc korun) se podařilo dávno zacelit, ovšem peníze opět docházejí. Hráči nedostali odměny za listopad, dluží se i některým dopravcům, kteří vozí autobusy na zápasy nejen tým mužů, ale i mládežnické celky. Nejde zatím o astronomické částky, ale je to dluh.

„Hráčům dlužíme devadesát tisíc korun. Slíbil jsem, že jim dluh do 15. února uhradím, ale to se nestalo. Na devětadevadesát procent ale peníze uvidí jen s malým zpožděním,“ tvrdí Doubrava.

A aby nebylo v Zábřehu starostí málo, hrozilo v listopadu loňského roku mládežnickým týmům, že se nebudou mít kde převlékat. Klub se totiž přestěhoval do tolik kýžené nové tribuny s ligovým zázemím, jenže nové a větší prostory znamenají i větší náklady na provoz. A finance z města na provoz nebyly adekvátně navýšené.

„Tak se stalo, že provozovatel budovy chtěl po nás, po fotbalovém klubu, zhruba sto padesát tisíc korun. Tedy částku, kterou opravdu nemůžeme dát za to, že se kluci mohou převléci v šatně. Jednu dobu opravdu hrozilo, že nás vystěhují,“ přiznal Doubrava.

Na počátku chyběl víc než milion

Na dohrání sezony potřebují v Zábřehu minimálně tři a půl milionu korun. Do sezony vstoupili s dvěma jistými miliony a s nadějí, že další peníze seženou během sezony po menších sponzorech a prostřednictvím dotací od radnice.

„Spolupráce s radnicí zatím není ideální,“ říká diplomaticky Radek Doubrava a po chvíli svůj názor upřesní: „Spolupráce s radnicí téměř neexistuje.“
Kvůli nedostatku financí se začínají z dobře poskládaného týmu ztrácet první kvalitní hráči: Šalamoun a Penc. „Vůbec nemohu vyloučit, že odejdou i další. Pokud budou mít pocit, že na peníze budou muset stále jen čekat…“ připustí Doubrava.

Že se sezona dohraje, to je podle manažera Doubravy jistá věc. „A myslím si, že to zvládneme bez dluhů, že ligu udržíme, ale stejně to bude k ničemu. Takhle se ligový fotbal nedá dělat. Pokud se radnice nerozhodne fotbal podporovat, nemá to smysl. To není vyhrožování, taková je realita. Nebudeme první, odkud zmizí vrcholový fotbal. Podívejte se, kde je dnes například Přerov nebo Prostějov.“

Místo ligy krajský přebor

A jedním dechem Doubrava dodává, že je velmi pravděpodobné, že se v příští sezoně bude na zábřežském trávníku válet místo 3. ligy divize, či dokonce pouze krajský přebor. „Což je průšvih kvůli mládeži,“ podotýká.

Zábřežský fotbal není zdaleka jen mužský tým. Veliké renomé si za poslední dekádu získaly mládežnické celky, v Zábřehu dokonce několik let fungují fotbalové třídy.

„Hrají za nás ti nejlepší ze širokého okolí. Jenže když budou muži hrát jen župu, zájem ambiciózních dětí opadne. To je ověřená věc, mladé hráče táhne příklad,“ vzdychá Doubrava.

Fakta kauzy SK Sulko Zábřeh

Dluhy - Fotbalový klub Sulko Zábřeh dluží v tuto chvíli 90 tisíc korun hráčům a 50 tisíc korun dopravcům.

Rozpočet - Klub provozuje 11 družstev, celkově potřebuje na absolvování sezony minimálně 3,5 milionu korun. To je sice na hraně možnosti udržet muže ve 3. lize, ale je to částka, která znamená, že klub nebude produkovat dluhy. Je to ale nejnižší možný rozpočet pro třetiligový klub.

Začátek potíží - Potíže vznikly již na sklonku loňské sezony, kdy sice tým mužů postoupil coby vítěz divize do 3. ligy (správně Moravskoslezské fotbalové ligy), ale s mankem 450 tisíc korun (opět se dlužilo hráčům a dopravcům).

Náklady - Jenom dopravcům, tedy za autobusy, zaplatí zábřežský fotbalový klub za sezonu zhruba jeden milion korun.

Kolik berou hráči - Velkou položkou jsou i hráči, ale ti jsou v Zábřehu jedinými opravdu seriózně placenými osobami ve vztahu ke klubu. Žádný z nich ale není profesionál, finance z klubu za hraní fotbalu by žádného hráče neuživily, každý má i civilní zaměstnání. Jejich odměny jsou v řádech tisíců korun.

Kolik berou trenéři - Trenéři mládeže pobírají v Zábřehu většinou od 2000 do 2500 korun. Za to musejí několikrát týdně vést tréninky mládežnických týmů a víkendy tráví v autobusech a na hřištích, neboť týmy hrají pravidelné soutěže po celé Moravě.

Sledovanost - Na zápasy zábřežských fotbalistů chodí po dvacet let průměrně okolo pěti set diváků, což je na patnáctitisícové město neuvěřitelné číslo. Takovou sledovanost nemá v Zábřehu zdaleka žádná instituce ani akce. Jenom snad zábřežským nádražím projde více lidí…

Podpora radnice - Je naprosto běžnou záležitostí, že sportovní kluby významně podporují místní samosprávy v řádech statisíců, ale běžně i milionů korun. Zábřežská radnice je výjimkou z pravidla: loni nejdříve podpořila zábřežský fotbal částkou 82 tisíc korun a po mnoha intervencích po postupu do ligy částkou 300 tisíc korun určených na mládež. Na rok 2008 je v kolonce fotbal částka 0 (nula) korun.

Fotbal v Zábřehu prochází těžkým obdobím. Napište nám, jaký způsob řešení byste navrhovali - redakce.sumperkajesenik@denik.cznebo vložte svůj názor do diskuze pod článkem