Dvacet bodů a devátá příčka v šestnáctičlenném poli, to je podzimní vysvědčení nováčka třetí nejvyšší soutěže v zemi. Od posledního místa dělí Zábřeh propastných čtrnáct bodů. Jak hodnotí podzim prezident klubu Bohuslav Charvát?

Jste devátí, poměrně daleko od sestupových vod, to je asi příjemné zjištění?
Abychom byli úplně spokojení, museli bychom získat o pár bodů více. Asi se vám zdá, že jsem moc náročný, ale nám se dařilo bodovat hlavně venku, doma se nám tolik nedařilo. A to mě mrzí, fotbal hrajeme vlastně jenom kvůli divákům, které jsme na podzim párkrát asi zklamali. Ale celkově je to dobré, pro jaro velmi dobrý odrazový můstek.

Před sezonou se dlouho rozmýšlel kapitán Lubomír Pinkava, jestli s týmem půjde i do ligy, nakonec kývl. Jak moc bylo tohle rozhodnutí důležité?
Luboš Pinkava je výborný fotbalista, ale hlavně je to osoba, která má veliký vliv na ostatní hráče, která má veliké slovo v kabině. Z těchto všech důvodů jsem rád, že Pinkava v Zábřehu zůstal, i když asi jen na tuto sezonu. Fotbal je samozřejmě kolektivní sport, ale musíte mít v týmu i individuality. A tou Pinkava určitě je.

Jak zhodnotíte „výkony“ trenéra Otto Jáně?
Ze začátku sezony byly, jak to říct, určité nesrovnalosti, ale jenom proto, že výkony týmu nebyly zcela podle našich představ. Ale s trenérem Jáně jsme spokojeni, on neměl zpočátku vůbec lehkou úlohu. Do týmu přišla veliká spousta nových hráčů a tohle množství přeměnit ve fungující kolektiv, to je někdy nadlidský úkol. Ale jak se zdá, Otovi se to povedlo, neboť mám pocit, že atmosféra v týmu je dobrá, že je tam parta hráčů, kteří fotbal hrají srdcem, kteří se fotbalem baví.

Když jsme u hráčů, který nákup se vám povedl nejvíce?
Asi vyslovím jméno Laštůvka. To je fotbalista profesionál, který na tréninku i v zápasech odvádí maximální výkony, který těžce pro zábřežský fotbal pracuje. Ale nechci se dotknout ostatních hráčů, vím, že všichni, nebo téměř všichni, odvádějí skvělou práci.

Bude se tým během zimní přestávky měnit?
Není to vůbec vyloučené, pokud to dovolí i finanční situace, rádi bychom do týmu přivedli posily. Hledáme například na Slovensku.

Týmu pomohl v posledních podzimních kolech dvoumetrový slovenský zadák Martin Tabaček. Objeví se i na jaře?
Domluva s Martinem byla taková, že nám pomůže teď na podzim a opravdu si nemyslím, že by do hry zasáhl i na jaře.

Jak klub zvládá účast mužského celku ve třetí lize finančně?
Zvládá, závazkům vůči hráčům či jiným subjektům určitě dostojíme. Do konce června se má hrát třetí liga a tak se v Zábřehu bude do konce třetí liga hrát.

Co další sezony? Nevystrašila vás náročnost natolik, že i když ligu zachráníte, od další sezony ligu odmítnete hrát?
Tohle je moc předčasné téma a není možné se zeptat jen nás, fotbalového klubu. Pokud se má tak vysoká soutěž v Zábřehu hrát, musí to chtít hráči, vedení klubu, město a sponzoři. Pokud to tak bude i nadále, liga se v Zábřehu hrát bude.

Ptám se proto, že vysoké soutěže hraje i zábřežská mládež: dorostenci i žáci hrají divize.
Ano, i mládežnický fotbal nás finančně zatěžuje více a více, ale jsme rádi, že máme dobré sportovní výsledky. Deváté místo mužů ve třetí lize i úspěchy dorostu či žáků v divizi jsou kromě jiného i výsledkem zájmu sponzorů, partnerů či zábřežské radnice. Všem za to moc děkuji.