Nemohu se nezeptat, bál jste se, že nebudete chodit?
Já nejdříve vůbec netušil, že mám něco s páteří. Myslel jsem si, že jsem si při pádu narazil bok a že to prostě tak moc bolí. Když jsem ale zjistil, že nemohu hýbat dolní polovinou těla a že bolest je obrovská, začal jsem tušit, že něco není v pořádku, tak jsem raději jen ležel.

Jaké to byly pocity?
Zkoušeli mě zvedat, ale bolest byla tak veliká, že mě braly křeče do zad. Prostě to nešlo, a věřte mi, já jsem hodně tvrdý, bolest mi nevadí.

Co se vlastně stalo, jak jste spadl?
Spadl jsem naprosto bez cizího zavinění, chtěl jsem překazit akci soupeře, nedosáhl na míč a snažil se spadnout na bok, tak se to dělá. Spadl jsem na trávník a bylo to.

Lékaři vám zjistili ulomený obratel, chvíli se nevědělo, jestli je zasažená mícha, přemýšlel jste nad tím, že možná nebudete chodit?
Ono se říká, že zdraví je to nejcennější a věřte mi, že je to pravda. Člověk si to uvědomí, když se mu něco stane. Měl jsem takové bolesti, že jsem brečel, takže jsem ani nad tím nějak nepřemýšlel. Pak přišel lékař a řekl mi, že mícha zasažená není a že budu chodit, tak jsem brečel znovu, tentokrát štěstím. Dvojí slzy, od bolesti a od radosti.

Co na to rodiče?
Muselo to být hrozné, když jim zavolali, že jsem v nemocnici s poraněnou páteří. Už jsou zvyklí, že jsem občas pomlácený, ale tohle asi bylo jiné. Ale já mám veliké zázemí v rodině, obrovské, proto léčení určitě v pohodě zvládnu, i když bude asi dlouhé.

Už tě navštívili i spoluhráči?
Jasně, spoluhráči, vedení klubu, všem moc děkuji, opravdu moc.

Donesli ti něco? Představuji si Hecla se Strnadem, jak ti nesou pomeranče…
(veliký smích) Tihle dva a pomeranče? Tak to je dobrý, no, pomeranče to nebyly.

Co ty a fotbal, budeš ho moci hrát?
Já bych chtěl, samozřejmě lékaři mě upozorňují, že stát se může všechno, že obratel třeba nesroste tak, jak by bylo potřeba a nebude možné s tím sportovat. Hlavní teď je, že budu chodit, navíc věřím, že léčení bude úspěšné a že si fotbal zahraju.

Petr Sitta

Hráč FK SAN-JV Šumperk, 26 let
Hraje na všech postech kromě gólmana, je jednou z opor týmu, rychlý a důrazný hráč.
S fotbalem začal v Šumperku, prošel mládežnickými výběry Sigmy Olomouc.
Má za sebou operaci kolene, loni na jaře si v utkání se Šternberkem zranil kotník a několik měsíců nemohl hrát ani trénovat.
V neděli 9. listopadu si poranil v Rýmařově bederní obratel.

Související článek:
Nešťastný pád: Sitta má ulomený obratel

Kvůli vulgárním výrazům byly některé příspěvky správcem těchto stránek z diskuse vymazány.