Celek Salithu tak v praxi demonstroval otřepané pravidlo, že hokej se má hrát až do šedesáté minuty. Ještě necelé tři minuty před koncem normální hrací doby totiž hosté drželi na ledě Draků dvougólový náskok, přesto si odvezli ze severu Moravy pouze bod.

„I když jsme před koncem utkání vedli o dva góly, nebylo jasné, že vyhrajeme. Zápas byl vyrovnaný a domácí šli v závěru velmi důrazně za remízou. Pochopitelně jsme zklamaní, že jsme nevyhráli," uvedl smutně asistent trenéra Benátek Antonín Nečas.

„Během celého zápasu jsme měli řadu šancí, ale dlouho jsme se nemohli prosadit v koncovce. Přesto byl na naší střídačce stále bojovný duch a i za nepříznivého stavu těsně před koncem jsme si stále věřili a chtěli jsme bojovat do konce, což se nám nakonec vyplatilo," prozradil trenér Šumperku Zdeněk Moták, jenž musel znovu hodně zaimprovizovat se sestavou, neboť postrádal několik opor.

Kvůli poraněným mezižeberním svalům chyběl Šumperku Marek Haas, natažený stehenní sval znovu nepustil do hry Karla Pláška a ve svém angažmá ve Slavii pak zatím pokračuje doposud nejproduktivnější Drak Daniel Vrdlovec.

Nově naopak domácí představili teprve devatenáctiletého útočníka Radima Matuše z Třince, aktuálně vedoucího muže kanadského bodování juniorské extraligy.

Jako první se v zápase radovali hosté, když využili hned svou úvodní větší šanci, kdy ve 3. minutě ujel domácí obraně Patrik Maďar a se štěstím dostal puk za Štůralova záda.

Téměř okamžitě mohl odpovědět Petr Gewiese, jenže mezi kruhy prováhal dobrou příležitost a zamířil nad. Později vytěsnil benátecký gólman Jiří Stejskal svojí maskou pokus Adama Rufera.

Hosté naopak dokázali zahrozit při vlastním oslabení a střelu Daniela Špačka musel Tomáš Štůrala reflexivně zlikvidovat betonem.

Ani v dalším průběhu utkání přesilové hry Drakům příliš nešly a vždy zůstalo jen u šancí, kdy domácím chybělo daleko více důrazu a přesnosti před brankou. Dobré příležitosti postupně zahodili Rufer, Hulva nebo Sedlák.

Naopak hosté ve 26. minutě svou početní výhodu využili a zkušený Tomáš Klimt střelou pod víko upravil z pohledu Draků na 0:2.

V polovině zápasu měl Šumperk necelou minutu výhodu dvou mužů v poli, ale paradoxně v této situaci málem inkasoval potřetí.

Domácí na modré čáře ztratili puk a Josef Skořepa se dostal do samostatného úniku, při kterém jej Aleš Holík fauloval a rozhodčí nařídil trestné střílení. Benátecký forvard si tak mohl svůj brejk zopakovat, ale naštěstí pro domácí nedal.

Ve třetí třetině Šumperk opět nevyužil dvě přesilovky a s přibývajícím časem se na jeho hokejky stále více vkrádala nervozita a řadu situací domácí řešili až příliš složitě.

Teprve v 57. minutě ukázal Michal Hlinka, že v jednoduchosti je síla, když ve středním pásmu dostal puk, přejel modrou čáru, s ničím se nemazlil a parádní dělovkou propálil Stejskala – 1:2

„Dlouho se nám nedařilo dát gól, protože jsme si špatně dávali kotouče, často jsme zbytečně panikařili a tím nabídli soupeři prostor k tomu, aby si vytvářel šance. Ty naše góly v závěru nebyly dílem toho, že bychom hráli jinak, ale podařilo se nám dostat Benátky pod tlak, hosté museli vyhazovat puky a my jsme se tlačili do brány. Dnes jsme poctivě pracovali až do poslední chvíle a k tomu se tentokrát přidalo i potřebné štěstí," řekl dále šumperský kouč.

Snížení Draky viditelně povzbudilo a mohutně se hnali za vyrovnáním, kterého se nakonec dočkali při power play z hole Adama Červenky osmnáct vteřin před koncem, a muselo se prodlužovat.

„Nedostali jsme v posledních sekundách kotouč z pásma, propadl tam jeden náš hráč, který nebyl, kde měl být a domácí prostě skórovali. Naši dva obránci zůstali v rohu, před naší bránou chyběl jeden náš hráč a domácí hráč tak měl prostor k zakončení," okomentoval vyrovnání na 2:2 benátecký asistent Nečas.

V nastavení měli největší šanci hosté, když puk už poskakoval po brankové čáře Štůralovy klece, ale na poslední chvíli jej šumperští obránci stačili uklidit do bezpečí a na řadu musely přijít nájezdy.

V mimořádně dramatickém penaltovém rozstřelu rozhodl o vítězství Draků až v deváté sérii pohotovou střelou Jakub Hulva.

Pro úplnost dodejme, že během nájezdů hosté vystřídali gólmany a domácí útočník Radim Matuš pak měl možnost zahrávat hned čtyři penalty.

„Gólmana jsme v nájezdech střídali proto, že prostě se mu v nájezdech nedařilo, přestože zápas odchytal výborně. Zkusili jsme tam dát studeného gólmana a pár nájezdů chytil, i když to nakonec nevyšlo," dodal Antonín Nečas.

Salith Šumperk – HC Benátky nad Jizerou 3:2 po nájezdech (0:1, 0:1, 2:0 – 0:0, 1:0)

Branky: 57. Hlinka (Gewiese), 60. Červenka (Hulva, Meidl), rozhodující nájezd Hulva - 3. Maďar (Jech, Vála), 26. Klimt (Mrkvička, Jaroměřský). Vyloučení: 5:9. Využití: 0:1. Střely na branku: 37:35.  Nájezdy: 4:3 (Sedlák, 2x Matuš, Hulva dali, Hulva, 2x Matuš, Hlinka, Holík nedali – 2x Krejčík, Chlapík dali, Klimt, 2x Chlapík, Krejčík, Maďar, Král nedali). Rozhodčí: Jeřábek, Schmejkal - Adamec, Poruba. Diváci: 1231.
Šumperk: Štůrala – Gewiese, Tesařík, Pastor, Sedlák, Novotný, Holík, Suchý – Červenka, Hlinka, Cink (41. Meidl) – Rufer, Hulva, Brunec – Matuš, Staněk, Finsterle.
Benátky: Stejskal (od 5. nájezdu Blažíček) – Mrkvička, Kolmann, Ulrych, Jaroměřský, Moravec, Šimek, Pabiška, Vála – Chlapík, Skořepa, Klimt – Liška, Plodek, Špaček – Krejčík, Král, Kica – Maďar, Jech, Jonák.

Draci mají nového hrdinu: mladíka Radima MatušeRadim Matuš po utkání s Benátkami.

tabulka.