Druholigový celek Salithu si teprve sedmnáctiletého urostlého zadáka vytáhl do sestavy z extraligové juniorky Šumperku pro středeční domácí zápas s Technikou Brno, v němž nakonec Draci vyhráli díky kuriózní brance těsně před koncem 2:1.

„Den před zápasem jsem absolvoval rozbruslení s muži, protože měli málo obránců. Byl jsem moc rád, že jsem dostal šanci. Původně jsem měl pouze sedět na střídačce, ale nakonec jsem se dostal i do hry,“ prozradil ke své premiéře loňský kapitán extraligových dorostenců Šumperku Jakub Fryč, který proti Technice nahradil v sestavě Draků slovenského beka Jána Vrtíka, jenž chyběl kvůli poraněnému kolenu.

Nedávný člen širšího výběru české sedmnáctky tak napodobil svého spoluhráče z juniorky Mladých Draků Michaela Zacpálka, který naskočil poprvé v mužské kategorii za Šumperk o týden dříve při absenci dalšího obránce Martina Novotného.

„Bylo to pro mě něco zcela jiného hrát před takovým počtem diváků. Byl jsem trochu nervózní, ale nakonec jsem to snad zvládl. Mužský hokej je však daleko rychlejší a tvrdší. Na všechno máte daleko méně času,“ uvedl dále mladý obránce Draků, který však početný dav fanoušků na tribunách zažil již během svého šumperského angažmá v dorostenecké i juniorské kategorii.

Minulý rok vedl jako kapitán dorostence Mladých Draků při premiéře v nejvyšší soutěži v památném zápase proti Slavii Praha, na který si tehdy našla cestu téměř pětistovka diváků.

Bouřlivé prostředí panovalo na šumperském zimním stadionu rovněž letos v září při úvodním extraligovém zápase juniorů s Pardubicemi.

„Určitě jsme všichni rádi, že si diváci najdou cestu také na naše mládežnické zápasy a přijdou nás povzbudit. Hned se tak každému hraje daleko lépe,“ pochválil Jakub Fryč příznivce Mladých Draků, kteří asi nejvíce šokovali svými výpravami na venkovní zápasy, když absolvovali cestu do Pardubic či Prahy na duely se Slavií a Spartou.

„Tak to bylo pro celý tým opravdu hodně velké překvapení. Za jejich důvěru jsme moc rádi,“ doplnil závěrem Jakub Fryč.

Miroslav Pergl