Medvědi tak na ledě Draků snížili své šance na vyhnutí se baráži na minimum a s velkou pravděpodobností budou muset svou prvoligovou příslušnost společně s Mostem obhajovat proti třem druholigovým vítězům.

O naději však hosté na šumperském ledě bojovali velice srdnatě. Šumperk byl sice většinu hry lepším mužstvem, jenže mnohdy hrál možná až příliš na krásu a Beroun díky tomu mocně dotahoval.

„Celý zápas jsme hráli velice dobře, ale bohužel jsme měli pasáže, kdy jsme se uspokojili naším náskokem a ihned inkasovali,“ mrzelo trenéra Draků Radka Kučeru, jehož svěřenci nakonec rozhodli zápas ve svůj prospěch zejména díky využitým přesilovkám, když v početních výhodách zaznamenali hned čtyři góly.

Již během první třetiny domácí dvakrát potrestali vyloučení bývalých šumperských hráčů Lukáše Špeldy a Jiřího Haška.
Nejprve otevřel skóre střelou od modré čáry Aleš Holík, stejný hráč později v další výhodě znovu napřáhl a tentokrát jeho pokus tečoval do sítě Tomáš Sedlák – 2:0.

Beroun se stejně jako v minulém vzájemném utkání ale mohl znovu spolehnout na výkony šumperského odchovance Lukáše Žálčíka, jenž byl opět hlavní postavou týmu Medvědů.

V 19. minutě pak tento forvard při vlastním oslabení upláchl obraně Draků a snížil. Jenže v pokračující výhodě domácích hosté opět faulovali a Šumperku se rázem naskytla přesilovka pět na tři, kterou využil střelou pod víko Michal Hlinka.

Těsně před polovinou utkání se však podruhé připomněl šumperskému publiku Lukáš Žálčík a podruhé ve vlastním oslabení snížil, když bleskově doklepl do sítě Rubešovu přihrávku.

Za necelé dvě minuty ale vrátil Šumperku dvoubrankový náskok Karel Plášek, kterému Roman Meluzín předložil kotouč přesně před odkrytou berounskou klec – 4:2.   

Ve 33. minutě navíc z brejku navýšil parádní kličkou vedení domácích Adam Červenka a zdálo se, že si Šumperk v pohodě dokráčí za vítězstvím, jenže hosté duel ještě řádně zdramatizovali.

Ve 35. minutě mohl nejprve Žálčík zkompletovat hattrick, ale ze samostatného nájezdu trefil pouze tyč Štůralovy branky.

Čtyřicet vteřin před koncem druhého dějství ale již překonal šumperského gólmana nepříliš prudkou střelou David Švagrovský.

A zatímco první dvě třetiny měli Draci zápas většinu času ve své režii, do třetí části vstoupili až příliš laxně, za což je protivník brzy potrestal trefou Formana na 5:4 a domácí se rázem museli strachovat o výsledek.

V těchto okamžicích měl Beroun navrch a několikrát to před Štůralou lidově řečeno „pěkně hořelo“ a hosté byli blízko vyrovnání.

Drama ukončil až úspěšný únik Karla Pláška v 54. minutě, který tímto korunoval svůj vynikající výkon v zápase.

Hosté se přesto nevzdali a v samotném závěru ještě zkusili hru bez brankáře, v ní však zpečetil domácí vítězství střelou do opuštěné klece Marek Haas.

„Beroun dnes u nás hrál o bytí a nebytí a jsme moc rádi, že se nám zápas podařilo zvládnout, pro nás to jsou nesmírně cenné tři body.  Sice tam bylo během hry pár výpadků, kdy soupeř pokaždé snížil, ale celkově můžeme být spokojení. Celý tým znovu makal, zápas se musel líbit i divákům, když padlo hodně gólů,“ dodal šumperský kouč.

Salith Šumperk - HC Berounští Medvědi 7:4 (3:1, 2:2, 2:1)

Branky: 9. Holík (Plášek, Meluzín), 12. Sedlák (Holík, Hlinka), 20. Hlinka (Sedlák, Holík), 29. Plášek (Meluzín, Hlinka), 33. Červenka (Suchý, Velecký), 54. Plášek (Meluzín, Holík), 60. Haas (Suchý) - 19. Žálčík (Malý), 28. Žálčík (Rubeš), 40. Švagrovský (Vlček, Malý), 45. Forman (Malý, Hašek). Vyloučení: 8:10, navíc Sedlák (Šumperk) osobní trest 10 minut. Využití: 4:0. V oslabení: 0:2. Střely na branku: 43:36. Rozhodčí: Kubičík – Kašík, Wesley. Diváci: 1200.
Šumperk: Štůrala - Novotný, Holík, Sedlák, Pastor, Tesařík, Suchý, Gewiese, Ondráček - Plášek, Meluzín, Hlinka - Skoumal, Hulva, Brunec - Červenka, Velecký, Haas - Vrdlovec, Vrána.
Beroun: Kareš – Nedvěd, Špelda, Malý, Veselý, Soldán, Jebavý, Hertl – Kupec, Švagrovský, Vlček - Hašek, Stromko, Forman - Žálčík, Rubeš, Pavel - Klhůfek, Říha, Poletín.

Kašlu na trénování, tvrdil po utkání s Berounem Drak Holík

Tabulka skupiny play out

1. HC Stadion Litoměřice     55     148:171     78
2. IHC KOMTERM Písek       55     123:153     77
3. SK Kadaň                          55     150:158     74
4. Salith Šumperk                 55     179:201     73
5. HC Berounští Medvědi     55     135:180     59
6. HC Most                            55     125:242     40