Už nyní totiž Draci ztrácejí na svého nejbližšího souseda v tabulce devět bodů. Připustíme–li, že v letošní sezoně Draci nedosáhnou na jinou pozici, než na skupinu o udržení, je důvod k malé panice. Letos se totiž nehraje žádná baráž s druholigovými týmy, dva nejhorší celky ligy první sestoupí přímo.
Po konci základní části 1. ligy se vytvoří čtyřčlenná skupina z nejhorších týmů obou prvoligových skupin. Tyto týmy si ponechají body, které nastřádaly po dobu základní části a mezi sebou se poperou o bytí a nebytí v lize. A jít do skupiny o udržení třeba s dvanáctibodovým mankem, to je skoro marný boj. A to Drakům hrozí! V sobotu jedou Draci na led předposlední Třebíče, ve středu pak doma uvítají Prostějov.

„Tohle jsou dva zápasy, ve kterých prostě musíme zabodovat,“ říká Vladimír Velčovský, prezident hokejového klubu a jedním dechem dodává: „Situace je kritická, nikoliv však zoufalá.“ Po pondělním odvolání hlavního kouče Jindřicha Setikovského přicházejí další změny. „Právě jsme rozvázali smlouvu s Jiřím Hubáčkem. Nepřesvědčil nás, že on je ta posila, kterou hledáme,“ uvedl Velčovský. Na počátku příštího týdne by tým měl převzít nový trenér, jehož jméno vedení klubu zatím tají, na cestě jsou i další hráči. „Ano, hráči budou odcházet i přicházet. Musíme s týmem pracovat,“ říká prezident klubu. Přitom soupeři Draků v 1. lize hodnotí šumperský tým jako dobrý.

„Draci mají prostě smůlu. Prohrávají o gól, to tým sráží. Stačí, když jednou vyhrají a spadne z nich deka. Já si myslím, že Draci jsou prvoligový tým, jenom si musí dokázat, že umí vítězit,“ tvrdí například kouč Havířova Alois Chlustina. Ani další prohry ale nebudou koncem světa. „Budu bojovat až do posledního kola,“ dodává Vladimír Velčovský.

Systém 1. ligy
POSTUP
Vítěz první ligy si vybojuje právo účasti v baráži o extraligu s nejhorším týmem nejvyšší soutěže.

SESTUP
Celky na sedmých a osmých místech po základní části budou hrát ve skupině o udržení. Utkají se čtyřkolově každý s každým a body ze základní části se jim započítávají. Poslední dva týmy sestoupí přímo do druhé ligy.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika