Roman Meluzín je hokejový pojem, který šest sezon bavil hokejová fanoušky v šumperském dresu. Stanislav Neveselý sice tak těsné pouto se Šumperkem nemá, ovšem zdejší zimní stadion zná perfektně, přehled má i o současných hokejových poměrech.

„Od vás k nám (do Jihlavy) přišel letos Velecký, že? Moc se mi líbí, jak hraje," říká na úvod člověk, který patří bez nadsázky mezi nejen české, ale světové trenérské legendy. Jedenáctkrát slavil jako kouč či asistent trenéra titul v československé nejvyšší soutěži. Je hokejovým mistrem světa z pětaosmdesátého, to šampionát hostila Praha a československý tým porazil ve finálové skupině tehdy naprosto neporazitelnou Sbornou (pro mladší ročníky, tým Sovětského Svazu, dnes Rusko). Má mimo jiné i stříbro z olympijských her.

„Na šumperském zimáku jsem byl poprvé s nároďákem v roce 1969 na soustředění. Spali jsme v tribuně zimáku, trénovali i v tělocvičně, co je vedle a já si pamatuji, že jsem každé ráno chodil klusat na trávník fotbalového stadionu, který je taky hned vedle zimáku," vzpomínal Neveselý. „Pak jsem tu byl několikrát s Duklou Jihlava."

Trenéřině se už nevěnuje, na otázku, zda by vzal místo trenéra prvoligových Draků, ihned zakroutí hlavou. „Ne, protože ten mladý Kučera to vede dobře. Draky sleduju, máte tady dobrý tým, ten Kučera se vypracoval jako trenér, to se musí uznat. Vaše hokejové vedení pochopilo, že známá jména neznamenají automaticky dobrý výkon. Nyní máte hráče, kteří chtějí za Šumperk bojovat, děláte to dobře, opravdu," chválí uznávaný hokejový odborník.

Ten si posteskl, že nebude mít čas přijet do Šumperku znovu, na rozlučku fanoušků s Romanem Meluzínem, kterého vedl v národním týmu. „To je nezapomenutelný člověk. Neznám tak hodného hráče, je neuvěřitelné, kam se dostal v hokeji s tak hodnou povahou. Meluzín byl skvělý bruslař a měl chytrou hlavu. Jako hokejistu i člověka ho mám moc rád. Nedivím se, že zdejším fanouškům tak přirostl k srdci. Takového hráče mít v kabině, to je velká výhra," říká Neveselý.

Zatímco Stanislav Neveselý navštívil Šumperk téměř inkognito (v Šumperku má kamarády, za kterými se vydal), sobotní rozloučení s Romanem Meluzínem (v rámci prvoligového utkání Draků s Hradcem Králové od 17.00 hodin), bude mít určitě nesmírný ohlas veřejnosti. Jeho obliba je v Šumperku opravdu nesmírná. „Já chodil na hokej především kvůli Meluzínovi," přiznal například Zdeněk Brož, šumperský starosta a nyní i nový senátor.