Posluchače vítaly tradičně vánoční melodie v podání Oškerovy dechovky z České Vsi. Obrovský aplaus sklidila i olomoucká Sinfonia. Posluchači se přesvědčili, jak tradiční české koledy vnímá mexický skladatel. Omar Rojas, jehož hudba už zněla v prestižních sálech po celém světě, totiž začal studovat Janáčkovu akademii muzických umění v Brně. Díky svému spolubydlícímu, klavíristovi Richardovi Pohlovi se rozhodl upravit české koledy. „Dostal jsem atraktivní pozvánku a chtěl jsem pomoci na tomto koncertě. Koledy, které jsem upravoval, jsou z hudebního hlediska zajímavé,“ řekl umělec.

Nečekanou hvězdou večera se stal čínský tenor žijící v Německu Mario Zhang. Původně přijel navštívit svou přítelkyni, operní pěvkyni Janu Doležílkovou. „Pomohl mi rozezpívat se, a tak mě napadlo, že by mohl zazpívat i on,“ řekla absolventka konzervatoří v Ostravě a v Aténách. Kromě dvou árií Mario dokonce souhlasil, že společně zazpívají Tichou noc. Vánoční píseň tradičně patří závěru benefiční akce, kdy před diváky vystoupí i postižené děti. V okamžiku, kdy se Kaplí rozezněla první slova písně, v očích mnohých návštěvníků se zaleskly slzy dojetí. Prchavost okamžiku ještě umocnila Marcelka Pupíková, dívka z ústavu, která na závěr zarecitovala básničku věnovanou právě postiženým dětem.

„Každému jednou nastane chvíle, kdy bude prosit o trochu pochopení. Proto všem, kteří přispěli na dobrou věc, děkuji,“ rozloučila se s návštěvníky organizátorka koncertu Jarmila Pohlová. Dětem předala 7 460 korun. Další tisícikorunu věnoval Mario Zhang. Příští rok bude jubilejní. „Při desátém ročníku chci udělat pro jesenický ústav deset benefičních akcí. Čekám na pomoc sponzorů, jež budou chtít podpořit děti, které pomoc potřebují,“ dodala Pohlová.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika