Festival začíná už tuto sobotu koncertem v Javorníku, kde významný skladatel několik let působil na zámku Jánský Vrch. O zahájení mezinárodního festivalu v javornickém kostele Nejsvětější trojice se postará Moravská filharmonie Olomouc pod vedením Petra Chromáčka se sólovou houslistkou Eliškou Dvorskou. Koncert začíná v devatenáct hodin.

Mezinárodní festival provází Jesenicko celým zářím. Na další hudební bonbonek zvou pořadatelé následující sobotu 13. září do Kaple v Jeseníku, kde se uskuteční komorní koncert ze skladeb autorů všech slohových období.

Jesenickým posluchačům se od sedmnácté hodiny představí pěvkyně Jana Doležílková, na klavír ji doprovodí Radana Foltýnová a na hoboj Dušan Foltýn. Posluchači si budou moci vychutnat díla J. S. Bacha. G. Ph. Telemanna, V. Belliniho a dalších.

Třetí týden se festival přesune do Mikulovic, kde se hudebníci představí tradičně v kostele svatého Mikuláše. Varhanní hudbu v průběhu staletí představí Daniela Feltlová, která od sedmnácté hodiny zahraje díla Bacha a dalších skladatelů.

Hned následující den, v neděli, se festival vrátí na zámek Jánský Vrch do Javorníku. Vokálně experimentální soubor Affetto představí jednadvacet skladeb ve svém specifickém podání. „Je to naprostá novinka, nic podobného na našem festivalu nebylo,“ prohlásila ředitelka festivalu Hana Polášková. Podle ní ale novátorství a hledání jiných směrů k této akci patří.

„I Karl Ditters byl přístupný novým věcem a prvkům,“ uvedla Polášková. Posluchači si tak budou moci poslechnout naprosto neotřelé zpracování jednadvaceti skladeb, mezi nimiž bude i skladba od Karla Ditterse, ale i Glosy ze Švejka od Miloše Štědroně.

Mezinárodní hudební festival se s Jesenickem rozloučí závěrečným koncertem věnovaným hudbě filmového plátna, na který zvou pořadatelé 27. září do Kongresového sálu Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku.

Polský soubor Polska Orkiestra Wloscianska zahraje skladby, které diváci znají z filmů Mission Impossible, Star Wars, Harry Potter a dalších. „Jejich úprava známých melodií je naprosto jedinečná a sama jsem zvědavá, jaké bude aranžmá a jak se s tím poperou,“ těší se Polášková.

Organizátoři kromě koncertů připravili i bohatý doprovodný program. Už 8. září zvou do Kulturního domu v Javorníku na výstavu o staviteli Herbertu Utnerovi.

Na úterý 16. září připravili pořadatelé festivalu vernisáž výstavy abstraktních fotografií, jejichž autorem je bývalý starosta města Jiří Štrajt. O den později bude javornický kostel hostit od osmnácté hodiny varhanní koncert Marty Doubravové. Posledním bonbonkem bude 28. září koncert šumperského souboru Avonotaj, který v kostele Svatého Kříže v Javorníku představí od devatenácté hodiny staré židovské písně.