Stručně řečeno, Mackbeth je hra o touze po moci a o krvi. Ačkoli je stará čtyři století, i v dnešní době je její téma překvapivě aktuální. Popisem politických vražd, demagogie, nelítostného zápasu o moc a manipulace s fakty dovádí Shakespeare do extrému situaci, která není nepodobná tomu, co přináší dnešní politika.

„Mackbeth je mou první shakespearovskou inscenací. Vybral jsem si ji z několika důvodů. Shakespeare je vynikající autor, který dokázal nevšední formou vyprávět propracované dramatické příběhy," řekl dramaturg šumperského divadla Ondřej Elbel.

Toto drama je navíc jako jedna z mála Shakespearových her vhodná pro šumperskou scénu svým obsazením a může v ní po drobných úpravách účinkovat celý soubor. „Na první místo ovšem stavím skutečnost, že jde o hru, která nabízí silná a současná témata i jistou ironii," dodal Elbel.

„Mackbeth je nejen velkou tragédií zločinu, ale zároveň fascinující divadelní studí toho, jak se v lidské duši rodí zlo. Je zápasem o čas, kde každé slovo má své přesné místo i význam," prohlásil o hře její překladatel Martin Hilský.

Hlavní roli Mackbetha ztvárnil Tomáš Krejčí, skotského krále Duncana Petr Král. Jako host v roli reportéra se představí Luboš Veselý. Premiéra začíná v 19.30 hodin.