Houslový klíč vyrůstající ze srdce na dlani a ve druhé ruce kytara. Tak zpodobnil Jaroslav Beneš přerovského zpěváka Pavla Nováka.

„Myslel jsem si, že figurku stihnu udělat ještě za jeho života, ale bohužel to nevyšlo. Motivem srdce na dlani a houslového klíče jsem chtěl zdůraznit, že do poslední chvíle hrál od srdce pro lidi. Celý život zůstal věrný Moravě, nikdy neodešel a tvořil krásné písně," vyznal se ze svého obdivu ke zpěvákovi Jaroslav Beneš.

V betlému se už zabydluje i Zdeněk Večer, jinak Benešův soused, kterého v Lošticích všichni znají jako krále Tvarůžka I. Kraluje už léta. S korunkou z voňavé pochoutky na hlavě je neodmyslitelnou součástí Loštických slavností.

Symbolická tvarůžková koruna mu nechybí ani v dřevěném podání. Do betléma přišel po Třech králích a po hanáckém králi Ječmínkovi. Jeho říše sahá až po tu Ječmínkovu. Když zrovna nekraluje, můžete ho potkat za volantem. Zdeněk Večeř je totiž profesionální řidič. Slávu říše krále Tvarůžka I. tak může šířit i v zahraničí.

Třetím, který se ocitl ve stavu „nejvyšší zdřevnatělosti", jak řezbář říká, je akademický malíř Stanislav Lolek. Právě tento rodák ze sousedního Palonína stojí za slávou Lišky Bystroušky.

Když v roce 1889 nastoupil do Veselí u Mohelnice na lesnickou praxi, revírník Gustav Kořínek mu vyprávěl příhody o nezbedné lišce, které se údajně přihodily v hájovně v nedaleké Stříteži. Vyprávění inspirovalo Stanislava Lolka k vytvoření souboru kreseb, jež se později staly spisovateli Rudolfu Těsnohlídkovi podkladem pro literární zpracování. Teprve on umístil příběhy Lišky Bystroušky do kraje u řeky Svitavy.

„Do mozaiky místních umělců v betlému mi chyběl akademický malíř. Postavička Stanislava Lolka drží v jedné ruce tužku a ve druhé štětec. Štětiny pocházejí z Lolkova vlastního štětce. K nohám jsem mu pak umístil perokresbu běžící Lišky Bystroušky," popsal figurku řezbář.

Pozorný návštěvník si všimne ještě jedné změny v betlému. Ve dveřích radnice už nestojí dlouholetý starosta města Ctirad Lolek, který byl ztvárněný se třemi klíči jako symbolem jeho trojnásobného zvolení do funkce. O tu ale na začátku tohoto měsíce přišel.
Nyní tedy stojí jeho figurka kousek od radnice a dva klíče jí leží i nohou. Třetí se houpe v otevřených dveřích úřadu. „Nová královna města se ještě nedočkala ztvárnění. Volby byly moc pozdě a už jsem to nestihl," vysvětluje Jaroslav Beneš.

Místo u dřevěné radnice v betlému je ale pro novou starostku Šárku Havelkovou Seifertovou připravené a volné. Klíč už na ni čeká ve vchodu.

Betlém Jaroslava Beneše bude k vidění v jeho domě v Moravičanské ulici 439 v Lošticích od 1. prosince až do 6. ledna. Zájemci si ho mohou přijít prohlédnout denně od čtrnácti do osmnácti hodin, včetně víkendů a svátků. Zároveň mohou vidět i nejmenší betlém v České republice v krabičce od zápalek. Řezbář jej vytvořil loni a zapsal se s ním do České knihy rekordů.