10.10.

V Libině přednáší archivářka

Libina – Místní knihovna Libina zve na přednášku bývalé ředitelky šumperského archivu Hany Jarmarové. Ta bude v úterý 10. října od 17 hodin vyprávět o historii, genealogii i o tom, co vše zle najít v archivech. (zak)

11.10.

Pomněnka pořádá na farmě Dýňování

Šumperk – Dýňové speciality, dlabání dýní, jízda na koni – to vše a mnoho dalšího si budou moci otestovat návštěvníci Dýňování, které ve středu 11. října od 14 hodin pořádá na své farmě v Zemědělské ulici v Šumperku centrum Pomněnka Aktivity pro velké i malé návštěvníky budou připraveny až do 17 hodin. (zak)

11.10.

Do Japonska zavede cestovatel Karel Kocůrek

Šumperk – Besedu s cestovatelem a hudebníkem Karlem Kocůrkem připravila na středu 11. října Městská knihovna Šumperk v ulici 17. listopadu. Karel Kocůrek se vypravil do Země vycházejícího slunce v květnu, v předmonzunovém období. Cestoval vlakem Šinkanzen po ostrovech Honshu a Hokkaido. Poznával města Tokyo, Osaka, Kyoto, Hirošima, Sapporo a další. Navštívil budhistické chrámy, šintoistické svatyně, natáčel ptačí zpěvy v horách, koupal se v Tichém oceánu, procházel nádhernou přírodou, stoupal na sopku, povídal si s lidmi, obdivoval kulturu. O tom všem bude vyprávět na podvečerním setkání v knihovně, na závěr promítne film ze své cesty. Beseda začíná v půl sedmé večer, vstupné je 50 korun. (zak)

11.10.

Izer zaútočí na bránice diváků

Zábřeh - Nový zábavný pořad, ve kterém se diváci budou moci opět setkat s jedinečným a nezaměnitelným humorem Zdeňka Izera, chystá zábřežský kulturní dům na středu 11. října. Jako vždy přijdou na řadu oblíbené scénky, parodie, mnoho skvělých vtipů a imitování celé řady populárních českých i zahraničních zpěváků a zpěvaček. Vystoupení známého baviče bude obohaceno videoprojekcemi, nejrůznějšími zábavnými převleky a světelnými efekty. Pořad s oblíbeným Zdeňkem Izerem má začátek v 19 hodin, v prodejních místech Zábřežské kulturní jsou k dispozici poslední vstupenky v ceně od 230 korun. (zak)

11.10.

V lázních chystají Jazzové rozjímání

Jeseník – Za milovníky jazz zamíří ve středu 11. října do jesenických lázní studenti JAMU Brno spolu s domácím hudebníkem Petrem Macečkem. V 19 hodin začíná v Zrcadlovém sále Jazzové rozjímání se spoustou notoricky známých melodií. Vstupné je 80 korun. (zak)

12.10.

V Jeseníku se představí Igor Bareš

Jeseník – Vynikající herec Igor Bareš a jeho životní a herecká partnerka Antonie Talacková zamíří ve čtvrtek 12. října do Jeseníku. V sedm hodin večer v Divadle Petra Bezruče rozehrají komedii s názvem Jenom život. Diváci se mohou těšit na příběh s rychlým spádem, neuvěřitelnou zápletkou prošpikovanou inteligentním humorem. Hra je součástí divadelního předplatného. Doprodej volných míst lze za 290 korun. (zak)

12.10.

Do Javorníku míří Alfred Strejček

Jeseník – Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Jeseníku rozezní ve čtvrtek 12. října Pražské jazzové sexteto. To představí projekt Petra Kořínka s názvem Cronica Domus Sarensis. Společně s kvartetem vystoupí recitátor Alfred Strejček. Koncert, který se koná v rámci festivalu Karla Ditterse z Dittersdorfu, začíná v 19 hodin, vstupné je 200 korun. Festival pokračuje v neděli 15. října Dialogem sopránu a varhan, koncert pořadatelé umístili do kostela Nanebevzetí Panny Marie v Bílé Vodě, začátek je v 19 hodin. Vystoupí Kateřina Kalvachová (soprán) a Karel Martínek (varhany). (zak)

13.10.

Mohelnice předá Stříbrný jehlan

Mohelnice – Slavnost, na kterém bude vedení města předávat ocenění Stříbrný jehlan 2017, se uskuteční v pátek 13. října od 17 hodin v místním domě kultury. Na třetím ročníku akce bude uděleno ocení osobnostem a organizacím v šesti kategoriích symbolizujících šest jehlanů ve znaku města. V programu vystoupí Spirituál Kvintet, Pangea - The Beatles Revival Band. (zak)

14.10.

V Rapotíně se utkají o pohár skvělí tanečníci

Rapotín – Tradiční taneční soutěž O pohár starosty obce Rapotín obsadí v sobotu 14. října kulturní centrum v Rapotíně. O mety nejvyšší se utkají páry z celé republiky, své síly poměří tanečníci od dětských kategorií až po seniory. „Hodně zajímavá bude určitě juniorská kategorie do 14 let, ve které se utká česká špička,“ lákají pořadatelé. O zahájení klání se postaré v 9 hodin starosta Rapotína osobně. Do 14 hodin obsadí parket děti a junioři třídy E, D a C, po nich nastoupí juniorská špička a dospělí. Vstupné je 100 korun. (zak)

14.10.

Zlatohoráci ocení největší dýni

Zlaté Hory – Spolek aktivních Zlatohoráků zve na podzimní dýňovou slavnost, která odstartuje v sobotu 14. října ve 14 hodin v proluce na náměstí ve Zlatých Horách. Zájemci mohou přihlásit do soutěže o největší dýni svůj výpěstek, na programu je výstavka podzimních obrázků a dýňových výrobků místních školáků, ochutnávat se budou nejen dýňové dobroty, pro děti budou připraveny dílničky a soutěže. Pořadatelé slibují bohaté občerstvení. (zak)

14.10.

Cyrano má derniéru

Šumperk – Poslední možnost vidět úspěšnou inscenaci Divadla Šumperk Cyrano z Bergeracu budou mít diváci v sobotu 14. října na domácí scéně. Představení dramatu, v němž si střihl hlavní roli ředitel Divadla Šumperk Matěj Kašík a Karolína Hýsková, začíná v 19 hodin. Vstupné je od 150 do 170 korun. (zak)

14.10.

V domě kultury je Den zdraví

Šumperk - V sobotu 14. října od devíti hodin ráno se dveře Domu kultury Šumperk otevřou mnoha možnostem, jak podpořit své zdraví. Pod jednou střechou se setkají přednášející, cvičitelé, lektoři, prodejci zdravého jídla, pití a všeho, co je s našim zdravím spojené.
Návštěvníci se mohou těšit na povídání s Janou Pozlovskou o bosenských pyramidách. Co je to regresní terapie představí Jitka Eichner. Další z pražských hostů je Břetislav Bátěk, který je terapeutem a léčitelem. Pozvání přijal i zakladatel televize Goscha Igor Chaun.

„I v dalších třech klubovnách a tělocvičnách je také bohatý program. Myslím, že každý si může najít, co ho inspiruje a láká,“ uvedla produkční domu kultury Petra Zsáková. Opět přijede Michaela Meera (umělkyně a vizionářka) a připraví Lotosový kruh pro muže a ženy. Martina Válková seznámí s Prací se záměrem. Libuše Novotná (finanční poradkyně) s vámi probere zdravé finance a dynamiku bohatství. Magdalena Cvečková poskytne informace o efektivní komunikaci (nejen s dětmi) a Johanka Vlková (psycholožka) bude povídat o Detoxikaci mysli a Komunikaci s koněm (spolu s Terezou Fryšarovou). O včelách a terapii s nimi se můžete dozvědět od Davida Másilky. Aura somu představí Ladislava Doležalová. Pokud máte rádi praktické tvoření, tak je tady pro vás Bylinkový workshop s Gabrielou Tuatti nebo workshop na výrobu mandal se Zuzanou Krulovou.

A v dalších prostorách tělocvičen si můžete přijít zacvičit – čekají na vás první dynamické rozhýbání s Ramanou Drobotun, speciální lekce s balóny a bubnováním (fit drums) s lektorkou Šárkou Radičovou, Qi – gong s Martinem Ondráčkem, Shakti naam joga s Vojtou Procházkou a Lenkou Schwarzovou, Jin joga, Trible dance s Petrou Ungrovou, Port de bras s Michaelou Šabo, hormonální jóga s lektorkou Barborou Zelenou, kruhové tance s Rostislavem Žďánským, nebo rodinné konstelace s Ivou Pouskovou. Nebude chybět ani intuitivní pohybová, dechová a hlasová cvičení s Boženou Bröcklovou nebo Omchanting s Petrem Bachorcem. K večeru si po celém dni namasírujete chodidla s Matúšem Svinčákem.

Po celý den bude program pro děti - v tělocvičně bude otevřena minidiskotéka, pohádková dramatika, či hudební školička. Ve foyer Domu bude řada stánků, prodejců a inspirativní zboží. Můžete ochutnat polévky, saláty či zdravé zákusky. Kávu pro letošní festival připraví Kávomilka – pražírna kávy v Šumperku. Zkuste se nechat ostříhat, či pomalovat hennou - zajištuje Ekokadeřnictví Zelená hlava. Přirozené líčení a poradenství zajišťuje Lucie Bohárová. Najděte si svého poradce zdraví, či konzultujte zdravé hubnutí. Své obrazy a díla zde vystaví Jarmila Krňávková Brablcová a Johanka Vlková, která je i autorkou malby - tváře celého festivalu. Festival ozdobí i mandaly Zuzany Krulové.

„Vstup do foyer je volný a každý je vítán,” doplnila ještě Petra Zsáková. Závěr celého festivalu bude patřit od osmi hodin večer slovenské zpěvačce Eniese, která svou hudbou přenese do pohádkových a mystických míst. Vstupné na kompletní den zdraví je v předprodeji 250 korun, v den akce lístek o 50 korun podraží. (zak)

15.10.

Zábřežský kulturák roztančí Žadovjáci

Zábřeh - Taneční odpoledne s krojovanou dechovou hudbou pocházející z kyjovského Dolňácka a známou též z televize Šlágr připravil kulturní dům v Zábřehu na neděli 15. října. Žadovjáci dnes patří mezi přední české dechové orchestry a jejich kvality byly zúročeny vítězstvím v celostátní soutěži Zlatá křídlovka. V povědomí příznivců dechovky jsou nejen díky rozhlasovým a televizním pořadům, ale také díky bezpočtu vystoupení doma i v zahraničí. Na návštěvníky tanečního odpoledne bude čekat nejen pořádná porce kvalitní dechovky, ale i bohaté občerstvení, losování o ceny a taneční soutěž.
O vstupenky si můžete zavolat ve středu 11. října. Podmínky soutěže jsou v týdeníku Moravský sever, který vychází v úterý 10. října jako příloha Šumperského a jesenického deníku, nebo jej zakoupíte od středy samostatně s televizním magazínem. (zak)

15.10.

Masarykovo náměstí ozdobí pestrobarevné dýně

Jeseník – V sobotu 14. října od 14. hodiny se na Masarykově náměstí v Jeseníku koná 2. ročník Dýňové slavnosti. Program bude pestrý, vedle hudebních vystoupení nebudou chybět ani přednášky
„Historička Michaela Neubauerová bude vyprávět o tradičních podzimních svátcích na Jesenicku, vedení radnice seznámí s tím, jak dopadla anketa Pocitová mapa Jeseníku, děti pobaví Divadélko Karambol, ve tvořivých dílnách se budou vyrábět dekorace, zahraje skupina Domino, Funky Bonkers a California Band, otevřen bude i fotokoutek, pochutnáte si na různých dobrotách,“ vyjmenovali lákadla pořadatelé.
Připraveny budou i dvě soutěže, a to o nejhezčího dýňového bubáka. Toho může kdokoliv přinést na náměstí, vítězové budou vyhlášení v 17.30 hodin. Druhá soutěž je o nejlepší dýňovou dobrotu. Porota složená z odborníků i veřejnosti rozhodne o nejlepší slané i sladké dobrotě a ten, kdo ji uvařil, dostane zajímavou cenu. Všechny dobroty budou k dostání na stáncích, a tak ochutnat bude moci každý. (zak)


16.10.

V lázních zazní písně Karla Hašlera

Jeseník – Zrcadlový sál jesenických lázní rozezní v pondělí 16. října nestárnoucí písně z dílny Karla Hašlera. Posluchačům je bude servírovat sólista Národního divadla v Praze Karel Šedivý. Koncert začíná v sedm hodin večer, vstupné je 60 korun. (zak)