Šumperk navštíví dekadent Krchovský; 29. června

Šumperk – Dekadentní básník a muzikant J. H. Krchovský zavítá do Šumperka. Ve zdejší knihovně a H-clubu vystoupí v pátek 29. června.

Krchovský, vlastním jménem Jiří Hásek, patří k nejpopulárnějším básníkům současnosti. Na konci 70. let, ve svých dvaceti letech, začal publikovat v samizdatu. Zatím poslední sbírku Dvojité dno vydal v roce 2010. Jeho dílo je dekadentní, často se zabývá tématy smrti, děsu a erotiky.

Od roku 2007 Krchovský hraje na kytaru a zpívá v kapele Krch-off band. Repertoár kapely tvoří jeho zhudebněné texty. Spolu s Krchovským ve skupině vystupují i další známí hudebníci z undergroundové scény: Jiří Michálek, Tomáš Schilla, Tomáš Skřivánek a Pavel Cigánek. Tato čtveřice v minulosti prošla kapelou DG 307, někteří z nich ale hráli také ve skupině Plastic People nebo Psí vojáci.

Čtení autorské poezie J. H. Krchovského začíná v 18. 30 v šumperské knihovně. Koncert v H-clubu začíná ve 20 hodin. Lístek stojí 80 korun. (pek)

Zábřežské koupaliště v sobotu hostí letní slavnosti; 30. června

Zábřeh – Na zábřežském koupališti se budou konat letní slavnosti. Návštěvníci se mohou v sobotu 30. června těšit na speciality české a moravské kuchyně, ukázky výcviku vodících psů a sokolnictví. Chybět nebude ani módní přehlídka nebo kouzelnická show.

Celý den bude hrát country skupina Hubertus, od devatenácti hodin pak nastoupí Metallica revival. Pro děti jsou připravené atrakce v podobě skákacího hradu, lukostřelby, překážkové dráhy či zoo kotku. Návštěvníci si mohou také vyzkoušet aquazorbing, aquaerobic a zumbu.

Koupaliště bude otevřeno od deseti hodin, program začíná o půl jedné odpoledne. Děti do výšky 130 centimetrů budou mít vstupné i atrakce zdarma, mládež do osmnácti let zaplatí padesát korun a dospělí osmdesát korun. Vstupenky jsou slosovatelné, výherci obdrží dárkové poukazy a ceny od partnerských pivovarů. Slavnosti se budou konat pouze za příznivého počasí. (msi)

Na pomezí Čech a Moravy vystoupí Martinová a Hutka; 30. června

Štíty – Tradiční Setkání na pomezí Čech a Moravy se bude konat v sobotu 30. června ve Valteřicích u Štítů. Pro návštěvníky je připravený bohatý doprovodný program. Po mši, která začíná ve dvanáct hodin ve valteřickém kostele, bude následovat oslava výročí sta let skautingu. Poté zahrají a zazpívají Věra Martinová, Lenka Slavíková nebo Jaroslav Hutka. Od půl páté pak bude hrát dechovku Moravanka.

Pro příchozí je rovněž připraveno občerstvení a ukázky myslivecké kuchyně. Vstupné na akci je padesát korun, děti do patnácti let mají vstup zdarma. (msi)

V galerii Kafé bude vystavovat Rostislav Berka; 30. června

Rovensko – Vernisáž výstavy obrazů malíře Rostislava Berky se bude konat v sobotu 30. června v rovenské Galerii Kafé. Vernisáž s názvem E Pluribus Unum začne v šest hodin odpoledne a výstava potrvá až do konce prázdnin. Sobotní program však začne ve venkovních prostorách už o dvě hodiny dříve. K poslechu bude hrát Big Band Ivana Zely.

Pětapadesátiletý umělec Rostislav Berka pochází ze Šumperka, ale dětství prožil v Zábřehu. Po získání výtvarného vzdělání působil v železárnách a drátovnách v Kamenné i ve Vlastivědném muzeu v Šumperku. Ve zpracování jeho výtvarných děl převládá olejomalba, akryl a kombinovaná technika. Berka v současnosti žije a tvoří v Bartoňově. (msi)