„Tvůrci snímek nejdříve krátce představí a s diváky se setkají i při posezení u vína po představení," sdělil ředitel šumperského kina Oko Kamil Navrátil.

Filmový příběh z 9. století ve strhujících obrazech líčí počátky šíření křesťanství na Velké Moravě a v našich zemích. Hlavními postavami filmu jsou věrozvěsti Konstantin, později známý jako Cyril, a jeho bratr Metoděj, kteří byli prohlášeni za svaté a jsou označováni jako Apoštolové Slovanů. Snímek tak zachycuje počátek dějin české státnosti a vznik slovanského jazyka. Dílo, jehož režisérem je Petr Nikolajev, bylo vytvořeno sestřihem úspěšného seriálu České televize.

Filmová verze má 85 minut. Diváci se můžou ve filmu těšit na Josefa Abrháma, Milana Bahúla nebo Vladimíra Javorského. Film je na české prostředí unikátní nejen svou výpravností, ale také množstvím použitých triků.

„Celkově se na filmu podílelo přes 120 herců, 3000 komparzistů a 50 profesionálních kaskadérů," vysvětlil Kamil Navrátil.

Podle dramaturga Vladislava Kučíka snímek velkým „trhákem" asi nebude, šumperské kino má zatím rezervace na několik desítek vstupenek. „Poměrně nákladný film vznikl s podporou státu, církví a soukromých sponzorů," doplnil Vladislav Kučík. Nedělní promítání začíná v 17.30 hodin.