Muzeum ukáže Alšovy či Ladovy betlémy; 15. listopadu
Šumperk - Papírové betlémy vystaví od 15. listopadu Vlastivědné muzeum v Šumperku. V Hollarově galerii budou k vidění klasické vystřihované betlémy od poloviny 19. století do současnosti. Matrice tisků tvořily původně ocelorytiny, později je vystřídala litografie nebo dřevořezba. Mezi nejstarší známé zachované tisky patří ty z dílny vrchlabského mědirytce Wenzela Langhammera. Lidé uvidí také papírové betlémy, které nakreslil Mikoláš Aleš nebo Josef Lada.

V Zábřehu zahrají Elementi; 16. listopadu
Zábřeh – Diskotékovou párty Elements of sound bude v pátek 16. listopadu hostit zábřežský kulturní dům. Aktuálně nejposlouchanější taneční, house a drum and bass hity zde budou mixovat dýdžejové Rosi, Veronika, Twin a Str8. Návštěvníky čeká unikátní laserová show a špičkový zvuk. Taneční večírek startuje v 21 hodin.

Kaplí budou znít varhany; 17. listopadu
Jeseník – Jubilejní desátý ročník varhanního festivalu bude hostit Jeseník. Série tří koncertů se uskuteční v Kapli na Průchodní ulici. První z koncertů nabídne v sobotu 17. listopadu zajímavé hudební spojení. Kromě varhan, za něž usedne profesor Akademie múzických umění v Praze Josef Popelka, si budou moci posluchači vychutnat také tóny trumpety v podání Vladimíra Rejlka, smyčce a zpěv. Na koncertu tak vystoupí smyčcový soubor Camerata Pragensis a sólistka Národního divadla v Praze, zpěvačka Hana Jonášová.

Hlavním protagonistou druhého koncertu bude varhaník Martin Jakubíček. Na svém kontě má vítězství v mnoha mezinárodních soutěžích a pořadatelé kulturních akcí jej často vyhledávají pro jeho všestrannost. O doprovod se postará violista, člen Janáčkova kvarteta Jan Řezníček. Vystoupení se koná v pátek 23. listopadu.

Poslední ze série koncertů se uskuteční v pátek 30. listopadu. Účinkovat na něm bude vítěz mezinárodní varhanní soutěže v německém Magdeburgu Jaroslav Gric, zpěvačka Marta Reichrtová a houslista Jiří Klecner. Vstupenka na každé představení stojí 90 korun. Senioři a děti do 15 let zaplatí o dvacetikorunu méně.

Diváci se přenesou do Arktidy; 17. listopadu
Zábřeh, Jeseník – Krásné přírodní scenérie a extrémní zážitky a sportovní výkony nabídne filmový festival věnovaný zimním sportům.  Přehlídka se koná v sobotu 17. listopadu od 16 hodin v zábřežském kině Retro.

Pro návštěvníky je připravena desítka outdoorových snímků z celého světa. Většina z nich bodovala na mezinárodních festivalech. Filmy se věnují zejména extrémnímu lyžování a zimním výstupům. Zajímavostí bude například snímek popisující nejdelší dámskou lyžařskou expedici  skrz arktidskou pustinu v teplotách mínus čtyřicet stupňů celsia.

Festival pořadatelé rozdělili do tří bloků. Na konci každého vystoupí hosté, například Milan Gracias z horské služby na Králickém Sněžníku. Nejlepší film vyberou diváci prostřednictvím anketních lístků. Ty budou na závěr slosovány a výherci se mohou těšit na sportovní ceny. Vstupné na přehlídku je 50 korun.

V sobotu 17. listopadu se přehlídka uskuteční také v jesenickém klubu Plíživá kontra. Začíná v 18 hodin. Lístek na jeden promítací blok stojí 50 a na celý festival 80 korun.

Klavírista vzdá poctu romantikům; 19. listopadu
Šumperk - Klavírní virtuos a profesor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Jan Jiraský zahraje v pondělí 19. listopadu šumperskému publiku. Jeho koncert začíná v klášterním kostele v 19 hodin. Jan Jiraský je považován za specialistu na dílo Leoše Janáčka, které celé natočil na kompaktní disky. Program jeho šumperského vystoupení má podtitul Pocta romantickým tvůrcům. Posluchači se mohou těšit například na díla Liszta, Chopina, Smetany nebo Debussyho.