Hasiči se představí na výstavě

Javorník - Výstava k 140. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Javorníku s názvem Floriánův cech bude slavnostně otevřena ve středu 26. června v 18 hodin v Kulturním domě v Javorníku. Vstupné na výstavu je dobrovolné. Lidé si ji budou moci prohlédnout do 10 září.

Děti mohou vstoupit do pohádky

Jeseník – Novou výstavu připravuje jesenické muzeum. Na výstavě Z pohádky do pohádky, která bude otevřena ve čtvrtek 27. června, budou moci děti i dospělí nahlédnout do kouzelného světa našich nejkrásnějších pohádek. Kromě instalovaných scén z klasických českých pohádek budou k vidění také unikátní muzejní exponáty jako například preparáty zvířat, perníkové formy, malby na skle, loutky nebo dobové šaty. Součástí expozice bude též interaktivní monitor, kde budou pro návštěvníky připraveny doplňující informace o pohádkových hrdinech. Výstava je zapůjčena z Vlastivědného muzea v Šumperku. Součástí vernisáže bude uvedení loutkové pohádky pro děti O Koblížkovi, kterou zahraje Sváťovo dividlo. Začátek vernisáže je v 17 hodin. Výstava potrvá do 31. srpna.

V Lošticích chystají slavnosti hudby a tvarůžků

Loštice – Od čtvrtku 27. do neděle 30. června Loštice ožijí tradičními slavnostmi, které jsou věnovány především hudbě a místní specialitě - tvarůžkům. Uskuteční se zde již 18. ročník slavností Pod loštickým nebem.

Čtyřdenní program zahájí ve čtvrtek 27. června v 19 hodin v synagoze koncert špičkového komorního souboru Khorikos z New Yorku. V pátek je pak od 19 hodin na programu country večer. Na pódiu na náměstí Míru zahraje Vojta Kiďák Tomáško, pražská kapela Taxmeni a loštičtí Kamarádi.

„Hlavní dění je připraveno na víkend. V sobotu se návštěvníci mohou těšit  na festival dechovek, který začíná ve 12 hodin na náměstí. Od 19 hodin je na programu lidová veselice, zahrají kapely Mefisto z Mohelnice, loštická Orda a Argema. Připravujeme také ohňostroj," uvedl Stanislav Veselý z Městského kulturního střediska v Lošticích.

Nedělní program zahájí Vyroubalova dechovka, v 9.30 proběhne sváteční bohoslužba. Od 12 hodin se pak na pódiu na náměstí vystřídají kapely Šlapeto, Pohodáři a Písklata z Loštic, Jaroslav uhlíř s kapelou či Olympic revival Rosomák. Ve 14 hodin je očekáván příjezd krále Tvarůžka I., v 16 hodin jsou na programu nejrůznější tvarůžkové soutěže.

Během slavností bude po celý víkend otevřeno Muzeum tvarůžků, zájemci budou moci také ochutnat  speciality místní tvarůžkové cukrárny či zakoupit voňavé syrečky v tvarůžkové prodejně.

Bludov zve do letního kina

Bludov - Kulturní dům Bludov zve všechny do hasičského areálu, kde vzniká letní kino. Návštěvníci se mohou těšit v pátek 28. června od 22 hodin na představení Okresní přebor, v pátek 12. července je na programu od 21.30 hodin komedie Líbáš jako ďábel a v pátek 19. července se budou promítat od 21 hodin Šmoulové. Vstupné je dobrovolné, občerstvení zajištěno. V případě nepříznivého počasí  se promítání nekoná.

Mohelnické slavnosti: kino, hudba, zábava

Mohelnice – Dvoudenní Mohelnické slavnosti připravuje místní radnice na pátek 28. a sobotu 29. června. Vše odstartuje v pátek od 22 hodin letní biograf, který má na programu snímek Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka. Vstupné je 60 korun. Hlavní dění slavností vypukne v sobotu. Od 14 hodin vystoupí Mohelnické mažoretky ZUŠ, Cechovní mažoretky ZŠ Vodní, Con forza ze ZUŠ, Divokej Bill revival, Herrgott. Připravena je ukázka výcviku psů chovné stanice Imatorino. Pořadatelé chystají atrakce pro děti a bohaté občerstvení. Vstupné je 60 korun. Veškerý program se uskuteční v areálu ze bazénem.

Na koloběžkách zdolají Kladské sedlo

Kladské sedlo – Přejezd Kladského sedla na koloběžkách plánují sportovní nadšenci na sobotu 29. června. Sraz účastníků na je v 9.45 hodin na Kladském sedle. První sjezd sedla startuje v 10 hodin, další pak budou probíhat vždy po 45 minutách, konec akce je naplánován na 16. hodinu. Pořadatelé pro zájemce přistavili autobusy, ty odjíždějí z náměstí ve Starém Městě v 9.20 a 13.30 hodin. Spoj zastavuje také v Kunčicích Stříbrnicích a Nové Senince. Ortganizátoři na sjezd zdarma zapůjčí koloběžky i ochranné přilby. Sjezd mohou absolvovat jen osoby starší 15 let, pro mladší děti budou připraveny nejrůznější soutěže. Připraveno bude i bohaté občerstvení.

Mezinárodní festival dechových hudeb

Jeseník – Od soboty 29. až do neděle 30. června se na Masarykově náměstí a v lázních před Hotelem Priessnitz v Jeseníku bude konat 12. ročník Mezinárodního festivalu dechových hudeb. Kromě domácího Dechového orchestru mladých ZUŠ Jeseník s mažoretkami SZUŠ Jeseník se divákům a lázeňským hostům představí také Hudba při Hasičském záchranném sboru Olomouckého kraje s Olomouckými mažoretkami, Dechový orchestr mladých ZUŠ Krnov, Orchestr Euroregionu Praděd (PL/CZ), Brass band Šohaj, Oškerova dechovka, Dynybyly band, Bojnická kapela ze Slovenska a další. Hlavní hvězdou festivalového programu bude bezesporu Vlado Kumpán se svými muzikanty, který bude hrát na Masarykově náměstí od 21 hodin až do půlnoci nejen k poslechu, ale i k tanci.

Na zámku zazpívá Jaroslav Hutka

Bludov – Recitál písničkáře a bývalého disidenta Jaroslava Hutky se uskuteční v neděli 30 června od 19 hodin v koncertní síni na zámku v Bludově. Jaroslav Hutka začal vystupovat jako folkový zpěvák a populalizátor české lidové písničky v 60. letech V roce 1977 se stal se signatářem Charty 77. Kvůli soustavné policejní šikaně opustil v říjnu 1978 Československo a žil v emigraci v Nizozemsku. V listopadu 1989se vrátil do rodné země a postupem času  se stal kritikem české postkomunistické demokracie. Dnes si vydává svou tvorbu sám. Vypaluje si CD na svém domácím počítači, sám si kreslí a tiskne obaly a sám je prodává nebo rozdává na svých koncertech. Svou edici pojmenoval Samopal a dal si za úkol vydat veškerou svou tvorbu na CD.

Gabriela Demeterová koncertuje v Mohelnici a Rapotíně

Mohelnice, Rapotín – Další díl Klášterních hudebních slavností, které lákají do měst a obcí hlavně Olomouckého kraje špičkové interprety klasické hudby, pokračují příští týden.

„Na programu je koncert světově proslulé houslistky Gabriely Demeterové, která si společně se seskupením Collegium pro své posluchače připravila komponovaný pořad Andělé a démoni. V úterý 2. června se na hudebníky mohou těšit posluchači v kostele sv. Tomáše Becketa v Mohelnici, ve středu 3. července v kulturním centru v Rapotíně. Oba koncerty začínají v 19 hodin," uvedl ředitel festivalu Roman Janků.

Nabitý program Klášterních hudebních slavností pokračuje v pondělí 8. červencem recitálem skvělé maďarské varhanistky Katalin Mali v klášterním kostele v Šumperku. O den později se představí na Zámeckém dostaveníčku v Bludově Edita Keglerová (cembalo) a Ivana Bilej Brouková (soprán). Program slavností vyvrcholí ve čtvrtek 11. července  v Loučné, kde Barocco Sempre Giovane se sólistkou Ivou Kramperovou přednese Vivaldiho Čtvero ročních dob.

„O závěrečnou tečku se postará Pražský barokní soubor, který v neděli 14. července v klášterním kostele v Šumperku chystá skutečnou lahůdku - Mozartovo Requiem," láká na koncert Roman Janků. Přesný program i rezervace vstupenek je na: www.klasternihudebnislavnosti.cz

Na Džemfest dorazí Tři sestry

Šumperk – Pořadatelé šumperského Džemfestu již odtajnili, které kapely zahrají ne přehlídce, která se uskuteční 18. října „Na začátku dubna přišel festival Džemfest s originální akcí. Pro věrné návštěvníky vyhlásil akci Zajíc v pytli. Hudební fanoušci dostali možnost koupit si lístek s výraznou slevou, aniž by ale znali program. Podle pořadatelů se takto prodalo přibližně sto padesát vstupenek," prozradil pořadatel festivalu Odra Polák.

Hlavním tahákem má být dvouhodinový koncert skupiny Tři sestry. Dále účast v programu potvrdila kapela Toxique s v čele s Klárou Vytiskovou, veselá plzeňská partička Děda Mládek Illegal band nebo úspěšná pražská formace The Prostitutes. Více informací a online objednávka vstupenek na speciální cenu 220 korun je na www.dzemfest.cz.