Skupina Noa zahraje pro Martínka

Zábřeh - Zábřežské Léto u zámku pokračuje ve středu 6. srpna rockovou tancovačkou pod otevřeným

nebem v podání kapely Noa. Ta bude v amfiteátru na Masarykově náměstí servírovat jednu rockovou pecku za druhou. Návštěvníci akce se mohou těšit na nejznámější hity českých hudebních ikon, jakými jsou skupiny Divokej Bill, Kabát, Katapult, Olympic nebo Argema.

Akce bude mít tentokrát charitativní podtext, protože výtěžek z dobrovolného vstupného pořadatelé věnují šestiletému Martínku Klimešovi na specializovaný léčebný program Klim–therapy v Klimkovicích.

„Martínek má velký problém s motorikou celého těla, trpí smíšenou kvadruparesou s výraznějším postižením na dolních končetinách. Velkou pomoc pro zlepšování jeho stavu znamenají právě rehabilitační pobyty, které jsou ovšem finančně velmi náročné," uvedl Zdeněk David ze Zábřežské kulturní.

Začátek vystoupení skupiny Noa před zábřežským zámkem je plánován na půl devátou večer. Pro návštěvníky je připravena nejen pořádná nálož rockové muziky, ale i občerstvení v podobě bohaté nabídky nápojů a domácích grilovaných klobás.

Galerii zaplní sochy a kresby

Šumperk - Díla sochaře, fotografa a restaurátora Mojmíra Preclíka budou k vidění v šumperské Galerii Jiřího Jílka. Vernisáž k výstavě proběhne ve středu 6. srpna od 18 hodin.

Mojmír Preclík prakticky celé dílo vytvořil v ústraní své venkovské chalupy a odborná veřejnost se o něj začala zajímat až počátkem 90. let. Tehdy své sochy, kresby a fotografie představil na několika souborných výstavách doma i ve světě. Začal kreslit a modelovat už v dětství.

Modeloval sochy z hlíny, sádry a z polyesteru, který patinoval. Ve druhé polovině 60. let používal pískovec, mramor a opuku pro figurální sochy a hlavy vycházející z kubistického tvarosloví. Počátkem 80. let získal možnost vypalovat v keramické peci a proto se vrátil k hlíně. Umělec zemřel po delší nemoci v roce 2001.

Expozice v Jílkově galerii bude otevřena do konce srpna, přístupná je denně, stačí jen zazvonit na recepci Penzionu G, který je nad výstavními prostorami.

Štěpán Rak bude hostem Losinského kulturního léta

Velké Losiny – Kytarový koncert světově proslulého virtuóza, skladatele a profesora pražské AMU, Štěpána Raka, potěší ty, kteří zavítají 8. srpna ve 20.30 hodin do kostela svatého Jana Křtitele ve Velkých Losinách.

Tento kytarový virtuóz procestoval se svým nástrojem mnoho zemí. Vystudoval skladbu na pražské konzervatoři, potom AMU v Praze, pět let strávil koncertováním a výukou hry na kytaru ve Finsku. Účastnil se jako člen poroty různých mezinárodních hudebních soutěží a stal se jako první profesorem hry na kytaru na AMU.

V rámci jeho pedagogické činnosti je nejpřínosnější vypracování komplexní metodiky hry na kytaru. Známý se v této oblasti stal především díky technice takzvané pětiprsté hry, při níž se využívá i malíček pravé ruky.

Prožitek z jeho koncertování umocní ve Velkých Losinách skvělá akustika chrámu. Cena vstupného je 200 korun. Lístky jsou k dostání v informačních centrech.

„Jsem velice rád, že je o letošní ročník Losinského kulturního léta tak velký zájem. První tři představení byla beznadějně vyprodána," pochvaluje si ředitel festivalu Jiří Horák. Zároveň pozval na další představení.

Bláznivý příběh talentovaného, ale nesmělého a opomíjeného človíčka, který čeká na svoji životní příležitost, rozehrají opět špičkoví pražští herci ve čtvrtek 28. srpna. V komedii Divadla na Vinohradech Lo stupendo se v hlavních rolích představí Václav Vydra, Svatopluk Skopal a Martin Zahálka.

Říká se, že to nejlepší na konec, a to určitě splňuje klasické drama Othelo, které festival uzavře v pátek 29. srpna. „Zatím jsme vždy do programu zařazovali spíše oddychové žánry. Letos jsme poprvé sáhli i po kusu pro náročné diváky. Ty Divadlo v Celetné a Jan Potměšil v hlavní roli rozhodně musí uspokojit," doplnil ředitel Jiří Horák.

Díra u Hanušovic se promítá v letním kině

Ramzová – Snímek Díra u Hanušovic se bude promítat pod širým nebem na Ramzové v pátek 8. srpna. Snímek režiséra Miroslava Krobota se natáčel ve Vikanticích. Předpremiéra byla již koncem července v zábřežské Retru, šumperském kinu Oko a také ve Starém Městě. Kdo tyto příležitosti promeškal a dává před tmavým sálem přednost čerstvému vzduchu, může se přijít podívat na Tatianu Vilhelmovou, Lenku Krobotovou a Ivana Trojana do Biografu Láska v Ramzové. Představení začíná ve 20 hodin, vstupné činí 75 korun.

Na děti čekají v Ramzové pohádky

Ramzová – U hotelu Andromeda v Rammzové prožijí malí návštěvníci v sobotu 9. srpna od 10 hodin spoustu legrace s pohádkovými postavami. Pořadatelé pro ně připravili hry a soutěže o sladké odměny. Na programu je rovněž vystoupení rytířů a poslech muziky. Vstup do pohádkového lesa i na atrakce v okolí Andromedy je zdarma.

V Bratrušově bude multižánrový festival

Bratrušov – V sobotu 9. srpna obsadí AG ranč v Bratrušově  multižánrový hudební festival Džunglefest 2014. Hrát začínají v 16 hodin country a bluegrassové kapely, hudba se bude během večera postupně přitvrzovat přes hadrock až k punku. Na akci vystoupí: My (Šumperk) – bluegrass, Beg Bie Country (Šumperk) – country, DOT (Postřelmov) – punkrock, 20 facek (Nový Malín) – hardrock, Happy to Meet (Bratrušov) – celtic rock, Svatý Jidáš (Bratrušov) – pozitivní rokenrol, Hardamašmátrá (Blatnice pod Svatým Antonínkem) – punkfolklór, Barbarpunk (Brno) – punk. Akce se koná za každého počasí, více než 100 míst je zastřešeno.

Slaměnka připravuje další večer s živou hudbou

Dolní Morava – Horská chata Slaměnka ležící ve výšce 1 116 metrů nad mořem zve místní obyvatele i turisty v sobotu 9. srpna na večer se skupinou The Weathermakers. Pro návštěvníky bude připravena nabídka specialit z místní kuchyně a mimořádný sjezd lanovkou do údolí v nočních hodinách. Lanová dráha Sněžník vyveze zájemce nejprve v 19.20 nebo ve 21 hodin na Slaměnku a po hudebním zážitku je sveze opět dolů do údolí. Cena jízdného lanovkou v rámci hudebního večera tam i zpět je sto korun na osobu.

Malá Morava láká na tradiční slavnosti

Malá Morava – V sobotu 9. srpna od 14 hodin odstartuje IV. ročník Malomoravských slavností. Vše se odehraje na fotbalovém hřišti v Malé Moravě, místní části Podlesí. Pořadatelé naplánovali bohatý kulturní program pro všechny věkové kategorie.

Odpoledne pobaví malé diváky klaunské vystoupení a balónková či sokolnická show. S Míšou Růžičkovou si děti zatancují, zacvičí a zazpívají. Mohou si rovněž nechat profesionálně pomalovat obličej, vydovádět se na skákacím hradu, trampolíně nebo se projet na koni.

Dále zahrají skupiny Katapult revival a Roxette revival a pobaví komik Richard Nedvěd. Hlavním hostem slavností je zpěvák Petr Kotvald. Ve 22 hodin se účastníci dočkají tradičního ohňostroje a od 22.15 do brzkých ranních hodin je bude provázet hudební skupina Protector. Na nepříznivé počasí mají pořadatelé připraveny velkokapacitní stany. Vstup na akci je zdarma.

Mši pro poutníky povede kardinál Vlk

Zlaté Hory – Poutní místo Panny Marie Pomocné ve Zlatých Horách v sobotu 9. srpna ožije poutí. Poutníci si od 9 hodin mohou projít křížovou cestu ze Zlatých Hor na Bohému, mše, kterou bude celebrovat kardinál Miloslav Vlk, začíná v 11 hodin.

Zahrádkáři vystaví, co vypěstovali

Rapotín – Na tradiční výstavu mečíků, lilií a jiřin zvou členové zahrádkářského svazu z Rapotína. Jejich výpěstky budou k vidění v místním kulturním centru. V sobotu 9. a v neděli 11. srpna vždy od 9 do 17 hodin. Expozici doplní myslivecké trofeje, včelařské výrobky, akvarijní rostliny, okrasné ptactvo, panenky a medvídci, rybářské trofeje, paličkované krajky a výpěstky ze zahrady. Organizátoři lákají i na bohaté občerstvení, v nabídce budou imyslivecké speciality. Vstupné je dobrovolné.

Na pouti zahrají Moravští muzikanti

Ruda nad Moravou – V neděli 10. srpna se v Rudě nad Moravou koná pouť. Program začíná v 9 hodin mší, ve tři hodiny odpoledne jsou všichni zváni do areálu fary na zahradní slavnost, kde budou vyhrávat Moravští muzikanti. Občerstvení je zajištěno.

V lázních zahraje skupina Nawrat

Jeseník – Country a folk bude znít v neděli 10. srpna v jesenických lázních. Od 15 hodin zahraje v hudebním altánu oblíbená kapela Nawrat z Lipové-lázní. Vstup je volný.

Jánský Vrch patří o prázdninách dětem

Javorník – Zámek Jánský Vrch zve během letních prázdnin k prohlídkám především rodiny s dětmi. Vnitřními prostorami zámku provede návštěvníky průvodce v kostýmu, přiblíží historii památky a jednotlivé exponáty formou vhodnou pro malé posluchače. Prohlídku dětem zpříjemní rovněž plnění úkolů a malá odměna nakonec.

Až  do konce září jsou zde navíc k vidění loutky a loutková divadla. Výstava je zapůjčena ze soukromé sbírky Marie a Pavla Jiráskových a je součástí III. prohlídkového okruhu.

„Turisté na výstavu chodí, obzvlášť rodiny s dětmi. Loutkami jsou momentálně doplněny hostinské pokoje třetího prohlídkové okruhu, to znamená pracovny a ložnice," uvedla kastelánka zámku Kateřina Danielová. Doplnila, že kvůli zvýšené návštěvnosti by se zájemci o kostýmované prohlídky, měli raději objednat. Jejich začátek je každý den kromě pondělka v 11 a 13 hodin.

Výstava Zmizelé sudety je prodloužena

Rapotín – Je to dobrá zprávy pro ty, kteří si ještě nestihli prohlédnou výstavu Zmizelé sudety, kterou připravilo kulturní centrum v Rapotíně. Organizátoři hlásí, že výstava je prodloužena až do 30. srpna. Kulturní stánek je otevřen od pondělí do pátku od  9 do 17 a v sobotu od  9 do13 hodin. Výstava je zapůjčená od občanského sdružení Antikomplex.