Česká kapela snů koncertuje v Šumperku

Šumperk – Michal Pavlíček, Kamil Střihavka, Roman Dragoun a další skvělí hudebníci se setkají na jednom pódiu, a to ve čtvrtek 30. října od 19.30 hodin v Domě kultury v Šumperku. Do města totiž zavítá kapela Supergroup.cz.

„První česká kapela snů, která vznikla na základě hlasování čtenářů časopisu Rock&Pop a posluchačů Radia Beat, spatřila světlo světa v roce 2012. Tento projekt svedl dohromady zkušené rockové harcovníky, kteří se až na výjimky na pódiích spolu nepotkávají," vysvětlil dramaturg šumperského kulturního stánku Ondřej Polák.

Úkolem hlasování bylo vybrat na každý post v kapele toho nejlepšího českého muzikanta. Hudební fanoušci nakonec sestavili "kapelu snů" ve složení Michal Pavlíček (kytara), Kamil Střihavka (zpěv), Roman Dragoun (klávesy), Vladimír Kulhánek (basa), Jan Hrubý (housle) a Miloš Meir (bicí).

,,Původně jsme společné koncerty neplánovali, potom jsme souhlasili s jedním společným vystoupením, ale reakce publika daly impuls k tomu, že i přes velkou vytíženost odehrajeme koncertů víc," uvedl kytarista Michal Pavlíček, který v anketě získal nejvíce hlasů. Vstupné je 250, 300 nebo 350 korun.

Historik představí spisovatelku Anežku Šulovou

Šumperk – Ve čtvrtek 30. října ve čtvrtek v 17 hodin bude do dobré společnosti uvedena kniha Anežka Šulová - obrazy ze života na vesnicích severozápadní Moravy v druhé polovině 19. století Autorem je etnograf a historik  Miloš Melzer, bývalého ředitele Vlastivědného muzea v Šumperku. „V přednášce autor knihy seznámí posluchače s postavou spisovatelky Anežky Šulové z Rudy nad Moravou  a vylíčí tehdejší poměry na vesnici," přiblížila akci mluvčí šumperského muzea Miluše Berková. Přednáška spojená s autogramiádou  se koná v přednáškovém sále Vlastivědného muzea v Šumperku. Zde bude možné knihu zakoupit za zvýhodněnou cenu.

Čtveřice herců servíruje komedii

Loštice – Skvělou komedii přiveze do Loštic čtveřice pražských herců v pátek 31. října. Vladimír Kratina, Dana Homolová, Filip Tomsa a Michaela Dolinová rozehraje inscenaci s názvem Z louže pod okap. Vstupenka stojí v předprodeji 180 korun, na místě před představením čtyřicet korun podraží. Opona se zvedne v 19 hodin.

Zlatými Horami projde lampiónový průvod

Zlaté Hory – Tradiční lampiónový průvod se uskuteční v Lošticích v sobotu 1. listopadu. Sraz účastníků je v 18 hodin před místní radnicí, průvod projde sídlištěm a skončí u táborového ohně u restaurace Sokolovna. Zde čeká účastníky velký ohňostroj a opékání buřtů, které si zájemci budou moci zakoupit na místě.

Bludověnka pořádá tradiční Štrůdlobraní

Bludov – Sobota 1. listopadu bude v Bludově patřit dobrá zábavě a především oblíbené lahůdce. V místním kulturním stánku se uskuteční třetí ročník Štrůdlobraní. K tanci a poslechu hraje dechová hudba Bludověnka. Pořadatelé chystají bohaté občerstvení, jehož součástí bude samozřejmě štrůdl. Moderátorské role se ujme Karel Heger. Slosovatelná vstupenka stojí 50 korun. Hudba začíná hrát v 15 hodin.

Naučí se tančit flamenco

Šumperk – Sál pohybové výchovy Domu kultury v Šumperku bude v sobotu 1. listopadu patřit milovníkům tance od 10 do 12 hodin se zde uskuteční Flamenco session. Zájemci se na dvě hodiny ponoří do temperamentního tance pod vedením lektorky flamenca Zuzany Balcárkové. Boty na širším podpatku nutné. Vstupné je 250 korun.

V Polici představí práci řemeslníků

Police – Kulturní dům v Policie připravuje na víkend výstavu na téma Řemesla a jejich výrobky oceněné značkou Haná a signaturou Olomouckého kraje. Expozice bude otevřena v sobotu 1. a v neděli 2. listopadu vždy od 10 do 17 hodin. Návštěvníci uvidí látkové hračky, ručně tkané látky, krajky, kraslice, zdobené svíčky i produkty pekařů či farmářů.

Růžoví Motýli poprvé na veřejnosti

Šumperk – Poprvé se představí na veřejném koncertě nejmladší oddělení Šumperského dětského sboru v sobotu 1. listopadu. Růžové děti, které podpoří jejich starší kolegové Motýli, zazpívají od 16 hodin ve velkém sále Domu kultury v Šumperku.

Škola malého stromu v Jeseníku

Jeseník – Kaple v Průchodní ulici v Jeseníku bude svědkem silného příběhu, jehož autorem je spisovatel Forrest Carter. Divadelní adaptace jeho knihy Škola malého stromu je na programu v sobotu 1. listopadu od 17 hodin. Příběh malého chlapce, kterého vychovávali indiánští prarodiče, zahrají Petra Bílková a Iveta Dušková. Vstupné je 100 korun, děti zaplatí polovinu.

Divadlo pozvalo Princeznu se zlatou hvězdou

Šumperk - Klasická pohádka na motivy Boženy Němcové potěší malá návštěvníky Divadla Šumperk v sobotu 1. listopadu.  Představení plné písniček začíná v 15 hodin. Pohádku do města přiveze Divadelní společnost Julie Jurištové, hlavních rolí se ujali mladí herci známí z televizních obrazovek.

Kutloch aneb I muži mají své dny

Zábřeh - Doba je v krizi, svět je v krizi, muži jsou v krizi!, tak zní motto černé komedie o těžkém údělu muže v současném světě. Jedno z posledních míst mužského sebevědomí a sebeurčení se nachází v kotelně pod supermarketem, kde se scházejí každou sobotu čtyři muži schovaní před svými shoppingujícími manželkami.

Komedii německo-islandského dramatika Kristofa Magnussona přiveze do zábřežského kulturního domu Studio Dva v neděli 2. listopadu od 19 hodin. V Kutlochu herecky září Bohumil Klepl, Kryštof Hádek (alternuje Václav Jílek), Filip Blažek (Roman Štabrňák) a Michal Slaný (Petr Bláha). Kus tak i svým hereckým obsazením výrazně připomíná komedii Vše o mužích, jejíž protagonisté v Zábřehu excelovali v dubnu loňského roku.

„Představení Kutloch je v současné době téměř vyprodané, a kdo si nechce nechat ujít líbivou komedii, která určitě pobaví, měl by si se zakoupením vstupenek pospíšit," uvedl Vratislav Jarmar ze Zábřežské kulturní.

Nohavica si zazpívá v opeře

Javorník – Mezinárodní hudební festival  Karla Ditterse z Ditersdorfu vyvrcholí v neděli závěrečným koncertem v kulturním domě v Javorníku. O závěrečnou tečku se postará komická opera Bastien a Bastienta na hudbu W. A. Mozarta, kterou přebásnil písničkář Jaromír Nohavica. Sám se také ujal basového partu. Spolu s ním se představí Markéta Izrael Večeřová (soprán) a Martin Ptáček (tenor). O doprovod se postará Antiquarius kvartet Praha. Představení začíná v 18 hodin, vstupné je 150 korun. Pořadatelé upozorňují, že je třeba si předem rezervovat místo.

Madalen zahraje pro Lucinku

Zábřeh – Zábřežská folková skupina Madalen připravuje další ze série vzpomínkových koncertů, jehož výtěžek poputuje na konto potřebných.

Charitativní koncert bude v neděli 2. listopadu od 18 hodin v Katolickém domě v Zábřehu. Kapela si pozvala také zajímavého hosta. Je jím Pavel Helan, finalista soutěže Československo má talent.

Vybrané peníze z koncertu dostane rodina pětileté Julinky z Lukavice, která prodělala dětskou mozkovou obrnu. „Její mentální i tělesné postižení vyžaduje obrovské úsilí nejen rodičů, ale i okolí. K tomu je třeba získat dostatek prostředků jak na kompenzační pomůcky, tak na rehabilitace, které Julince přinášejí radost, potěšení a úlevu," vysvětlili pořadatelé. Vstupné je dobrovolné, pořadatelé přivítají také dary ve formě viček od PET lahví.