Na přehlídce vystoupí talentovaní kytaristé
Jeseník – V jesenické kapli bude v úterý 3. února znít převážně kytara. Od 13 hodin se zde uskuteční Kytarová talent party. Představí se na ní talentovaní kytaristé ze všech základních uměleckých škol Jesenicka.

Blues Alive se vrací do Šumperka
Šumperk – Do Šumperka se ve středu 4. února vrátí mezinárodní festival Blues Alive. To nejzajímavější, co se událo na jeho 19. ročníku, budou moci fanoušci blues sledovat od 19 hodin v G klubu. Pořadatelé zde pro veřejnost promítnou premiéru hodinového záznamu České televize z festivalu Blues Alive 2014. Vstupné je 20 korun.

Kvůli velkému zájmu o kněze se beseda stěhuje větších prostor
Šumperk – Kněz, který působí jako děkan v Lanškrouně, Zbigniew Czendlik, bude hostem dalšího dílu šumperského pořadu Via Lucis. Na setkání s charismatickou osobností, která se stala díky účinkování v televizi populární hvězdou, připravuje volnočasové centrum Doris na středu 4. února od 18.30 hodin.

„Původně měla být beseda ve vile Doris, protože je ale o setkání obrovský zájem, přesouváme ji do obchodní akademie," upozornil Petr Konůpčík, který cyklus besed Via Lucis organizuje.

Padesátiletý Zbigniew Jan Czendlik pochází z Polska. Má dva bratry a mladší sestru, která se i přes nesouhlas rodičů stala řádovou sestrou. Zbigniew studoval teologii v Katovicích a Varšavě, v roce 1989 byl vysvěcen na kněze. V roce 1992 byl, jako mnoho jeho dalších kolegů, vyslán na misijní pobyt do Čech. Nyní působí jako děkan v Lanškrouně.

Jaroslav Diviš: Já v mikrosvětě
Šumperk – Třiatřicetiletý vsetínský malíř Jaroslav Diviš bude hostem šumperské Galerie Jiřího Jílka. Expozice jeho prací s názvem Já v mikrosvětě bude otevřena vernisáží ve středu 4. února v 18 hodin, výstava potrvá do 1. března. K vidění budou jeho obrazy, které tvoří kombinovanými technikami. Galerie je přístupná denně, stačí jen zazvonit na recepci Penzionu G.

U Tunkla vystavují malířka a šperkařka
Zábřeh - Galerie Tunklův dvorec zve 5. února v 17 hodin na vernisáž. Své malby vystaví Eva Kaplanová, expozici doplní svými originálními šperky a bižuterií Eva Kopicová. Výstava potrvá do konce února. V Minigalerii jsou k vidění práce dětí ze Základní a Mateřské školy v Rovensku. Galerie je otevřena od pondělí do pátku od 13 do 17 hodin.

V únoru nabídne Welzlování přednášky, závody a filmový festival
Zábřeh - Welzlování – festival cestovatelů, dobrodruhů a recesistů, kterým si v Zábřehu již podvanácté připomínají svého slavného rodáka Jana Eskymo Welzla, pokračuje i v únoru.

Na čtvrtek 5. února připravilo kino Retro audiovizuální pořad zábřežského cestovatele Vítězslava Vursta Zemí potomků Čingischána o putování Mongolskem, který naváže na jeho výstavu fotografií z cest po Skandinávii, Kavkaze, Mongolsku či Transsibiřské magistrále. Ty budou v kině ke zhlédnutí až do začátku března.

Vítězslav Vurst působil jako duchovní, prošel persekucí, byl předsedou správní rady nadace ADRA, nyní působí jako nemocniční kaplan v Olomouci. „Cestování je pro mě smysluplným způsobem seberealizace a příležitostí poznávat podstatné a učit se rozlišovat důležité věcí od těch méně důležitých," vysvětlil Vurst. Vstupné na jeho přednášku se začátkem v 17 hodin je dobrovolné.

O týden později, ve čtvrtek 12. února, se v zábřežském biografu představí Vít Orava a Jaroslav Maixner s pořadem o výstupu na Chan Tengri (Vládce nebes), rozprostírající svůj štít na hranici Kyrgyzstánu, Kazachstánu a Číny v úctyhodné výšce 7.010 metrů nad mořem. „Chceme mluvit o přípravách, zážitcích a v neposlední řadě i o čtyřech dnech čekání ve výšce 6.200 metrů, dokud hora nesvolila k riskantnímu výstupu, který se neobešel bez újmy na zdraví,\" uvedl Jaroslav Maixner.

Vlajkovou akcí Welzlování, závody čtyřspřeží pětičlenných lidských posádek spojené se zabijačkovými hody, plánují pořadatelé na neděli 15. února. O čtyři dny později představí v kině svůj multimediální projekt Pavel Novák junior. Řeč bude o Hranické propasti, nejhlubší zatopené sladkovodní propasti na světě, jeskynním potápění a touze po překračování hranic. Celý festival zakončí 28. února přehlídka outdoorových a cestovatelských filmů s názvem Expediční kamera.

Výstava přiblíží tvorbu Radka Pilaře
Šumperk – Večerníček a obrázky Radka Pilaře – to do sebe zapadá jako dílky puzzle. A právě toto spojení bude k vidění v Rytířském sále Vlastivědného muzea v Šumperku, kde bude ve čtvrtek 5. února zahájena výstava Radek Pilař dětem pro radost. Expozice byla sestavena k 50. výročí zahájení pravidelného vysílání Večerníčku. Přibližuje výtvarnou tvorbu Radka Pilaře věnovanou dětem. Návštěvníci se na výstavě potkají nejen s loupežníkem Rumcajsem, jeho ženou Mankou a malým Cipískem, ale i s dalšími pohádkovými postavami, u jejichž zrodu stál jeden z nejznámějších českých ilustrátorů. Výstava potrvá do 29. března.

Přednáška bude o zkamenělinách
Šumperk - Přednáška k výstavě Zkameněliny severní Moravy se uskuteční ve čtvrtek 5. února od 17 hodin ve Vlastivědném muzeu v Šumperku. Zoolog a geolog Milan Dvořák návštěvníkům představí druhy nálezů a zajímavé lokality se zkamenělinami na Šumpersku a okolí. Prostor věnuje i vzpomínce na významného paleontologa a mohelnického rodáka Richarda Schuberta.

Folklorní ples pořádá Valášek
Zlaté Hory – V hotelu Praděd Thamm ve Zlatých Horách se bude tančit v krojích. Folklorní soubor Valášek pořádá v pátek 6. února od 19 hodin tradiční Folklorní ples. K tanci a poslechu hraje cimbálová muziky Rochus a Petr Weiser. Cena vstupenky je 150 korun.

Na ples mohou jet autobusem
Rapotín - Petrovský obecní ples obsadí kulturní centrum v Rapotíně v pátek 6. února od 20 hodin. K tanci a poslechu hraje taneční skupina Cantus, v programu vystoupí POSTRPOI, připraveno je losování o věcné dary i bohaté občerstvení. Vstupenky za 100 korun je možné zakoupit na obecním úřadu v Petrově, doprava autobusem do Rapotína je zajištěna.

Babovřesky 3 promítne kino Retro
Zábřeh - Potřetí láká Zdeněk Troška diváky do kina na Babovřesky. Tentokrát zve na legraci, kde hrdina praví, že je to „jasný jako facka", a hned jednu dostane, kde Lucie Bílá vládne Romům a vesnické klepny si oblečou těsný neopren.

Všechny tři díly oblíbené komedie Zdeněk Troška stihl natočit během třiceti dní. „Měl jsem štěstí na bezvadné herky a herce, s nimiž šlo natáčení jako na drátkách," vysekl poklonu svému týmu režisér.

Příběh Babovřesek se třetím pokračováním uzavírá. Naposledy budou moci diváci v lehkém nadhledu a komediální nadsázce sledovat vršící se řadu až neuvěřitelných souher náhod a nedorozumění, která zamotají hlavu hlavním aktérům příběhu.

„Zábřežská premiéra této lidové komedie je naplánována na pátek 6. února, Babovřesky 3 pak odehrajeme v únoru ještě pětkrát," doplňuje Věra Smrčková ze zábřežského kina Retro.

Javorničtí umělci zvou na výstavu
Javorník – Javorničtí výtvarní umělci, ve zkratce JAVYNA, představí své umění v sobotu 7. února v kulturním domě v Javorníku. Vernisáž výstavy tohoto uměleckého uskupení je v 18 hodin. Výstava pak bude přístupná od pondělí do pátku od 8 do 15 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Děti si vyrobí loutkové divadlo
Jeseník – Ve Vlastivědném museu Jesenicka si budou moci vyrobit zájemci vlastní loutkové divadlo v sobotu 7. února mezi 10. a 12. hodinou. „Nejedno dítě jistě zatouží po zhlédnutí výstavy Kouzlo loutkového divadla mít doma také své vlastní loutkové divadélko. Připravili jsme proto pro děti workshop, kde si budou moci jedno menší papírové divadélko s dekoracemi a loutkami zkusit vyrobit. A třeba se jim podaří přitom vymyslet i zcela novou pohádku," uvedli muzejní pracovníci. Akce je určena pro děti od 6 do 10 let, děti za vstup zaplatí 20 korun, dospěli dvojnásobek.

K narozeninám lékaři vystrojili koncert
Jeseník – Malá narozeninová oslava, na kterou je zvána i veřejnost, se uskuteční v sobotu 7. února od 19 hodin v Zrcadlovém sále jesenických lázní. Na počest devadesátin primáře MUDr. Aloise Kubíka se koná komorní koncert. Alois Kubík je nejen uznávaný lékař v oblasti léčebné rehabilitace a balneologie, ale i spisovatel a překladatel.

V Bludově bude karnevalová kuchařská show
Bludov – Karnevalová kuchařská show, při které se malí návštěvníci nejen dobře pobaví, ale dozvědí se spoustu užitečných věcí, se uskuteční v sobotu 7. února od 15 hodin v kulturním domě v Bludově. Program pro děti včetně bohaté tomboly připravilo divadlo Netratrdlo. Vítány jsou masky všeho druhu. Vstupné je 50 korun.

Taneční odpoledne se Zlínskou muzikou
Zábřeh - V neděli 8. února nabídne kulturní dům v Zábřehu další taneční odpoledne, tentokrát s dechovkou Zlínská muzika, která se vydá pobavit posluchače na sever Moravy vůbec poprvé. Čtyřhodinovým tanečním maratonem se začátkem ve 14 hodin přítomné provede herec a moderátor Vladimír Hrabal. Přesně za měsíc, 8. března – na Mezinárodní den žen, zavítá do Zábřehu slovenské Duo Jamaha známé z televize Šlágr. Na tento pořad jsou v prodeji poslední volné vstupenky.

Bludovští ochotníci lákají nové členy
Bludov – Amatérské divadlo Blud v Tyátru láká do svých řad nové členy. První schůzka ochotníků se koná 10. února v 17.30 hodin v místním kulturním domě. Zváni jsou všichni, kdo chtějí hrát divadlo nebo se nějakým způsob chtějí podílet na jeho realizaci.

Muzeum představí legendární Merkur
Jeseník – Legendární stavebnice Merkur, její historie a vývoj – to vše a mnohem víc mohou sledovat na výstavě, kterou hostí od 10. února do 17. května galerie Vlastivědného muzea Jesenicka. „Chcete si zavzpomínat na své dětství nebo probudit ve svém dítku, dnes tolik žádaného, malého Edisona? Na výstavě legendární technické stavebnice se vám povede obojí. Historie tradiční české hračky s modely ze světově největší sbírky Merkuru Jiřího Mládka, Uvedla k výstavě její kurátorka Hana Hošková. Součástí expozice bude herna pro děti i dospělé se soutěží o nejhezčí postavený model. Vernisáž proběhne v úterý 10. února od 18 hodin, součástí programu bude vystoupení zpěvačky a herečky Terezie Palkové.

V Sexu pro pokročilé se představí herecká elita
Zábřeh - V elitním obsazení – Jana Krausová a Karel Roden – nasadil zábřežský kulturní dům první kus letošní divadelní sezony – hru velice úspěšné kanadské autorky Michele Rimlové Sex pro pokročilé, která je znamenitým, z reality dlouhověkých partnerství dobře odpozorovaným manželským příběhem.

Diváci uvidí hru o páru, jemuž se po pětadvaceti letech manželství ze života vytratila vášeň. Jindřich a Alice na to však nechtějí rezignovat. Pořídí si příručku Sex pro pokročilé a zarezervují si pokoj v hotelu.

„Jejich vztah vyhořel a snaží se to zase všechno oživit. Na povrch vyjde spousta problémů a neochota ke kompromisům. Někdy je to absurdní v tom, jak se neposlouchají a vznikají z toho komické situace," popisuje Karel Roden, který docela nedávno získal nominaci v kategorii nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli pro 22. ročník výročních cen Český lev.

Představení Sex pro pokročilé, které v Zábřehu uvede pražské divadlo Studio Dva v úterý 10. února, je součástí divadelní předplatného na rok 2015. Poslední zbylé vstupenky nabízejí prodejní místa Zábřežské kulturní.