Spisovatel M. Kobza bude vyprávět o své knize
Postřelmov – Místní knihovna Postřelmov zve v úterý 10. března od 17 hodin na besedu s redaktorem Českého rozhlasu Olomouc a spisovatelem Miroslavem Kobzou ze Zábřehu. Autor bude vyprávět o své knize Pověsti a legendy kraje pod Jeseníky.

Cestovatelé zavedou do Japonska
Rapotín – Až do exotického Japonska zavede milovníky dálek cestovatelé Monika a Jirka Vackovi. Beseda doplněná bohatým obrazovým materiálem se uskuteční ve středu 11. března od 17 hodin v kulturním centru v Rapotíně. Monika a Jirka Vackovi jsou autoři dvou cestopisných knih, publikují v médiích a objevili se také na televizních obrazovkách. Společně navštívili několik desítek zemí. Vstupenka ne besedu stojí padesát korun.

Mladí tanečníci se představí v divadle
Šumperk – Mladí tanečníci z celého světa představí své umění na prknech Divadla Šumperk ve čtvrtek 12. března. Do kulturního stánku míří soubor Balet Praha Junior, který proslul originálními choreografiemi a špičkovými výkony. Taneční večer začíná v 19 hodin.

Balet Praha Junior je komorní soubor složený ze studentů Tanečního centra Praha – konzervatoře na začátku jejich kariéry. Mladí umělci jsou ve věku od 17 do 20 let. Tradice souboru sahá až do roku 1961. Jeho repertoár vzniká především při workshopech před významnými festivaly a zájezdy po celém světě.

Souborem prošlo již několik generací domácích tanečníků a tvůrců, počínaje Jiřím Kyliánem a Vlastimilem Harapesem, přes Františka Pokorného, Jana Hartmanna a Ivanku Kubicovou, až po Petra Zusku a Jana Kodeta. Kromě domácích hvězd souborem prošly desítky mladých umělců ze Španělska, Slovenska, Maďarska, Francie, Polska, v poslední době také Američané a Kanaďané.

Výstava: Co vypráví pohlednice
Zábřeh - Vernisáž výstavy starých pohlednic z bohaté sbírky Petra Šmída, která nabídne unikátní pohledy na město Zábřeh a jeho proměny v průběhu času, připravilo kino Retro na čtvrtek 12. března. Vernisáž se začátkem v tradičních 17 hodin doplní promítání fotografií s doprovodným slovem známé zábřežské historičky Miloslavy Hoškové. Výstava potrvá v galerii a kavárně kina do 10. května.

Do Zábřehu dorazí výstava Fenomén Igráček
Zábřeh - Interaktivní výstava Fenomén Igráček procestovala téměř celou republiku a nyní se zastavila v zábřežském muzeu. Návštěvníci expozice si budou moci zavzpomínat na oblíbené postavičky a obdivovat jejich novou zmodernizovanou podobu s patřičným vybavením pro nejrůznější činnosti. Multifunkční sety v rozložitelných kufřících umožňují dětem vytvářet různá prostředí a svůj vlastní svět. Výstav, která a je zapůjčená z Technického muzea v Brně, bude zahájena 12. března a potrvá do 31. května.

Vybíjená s Partičkou, to je filmová komedie podle bestselleru Michala Viewegha
Zábřeh - K nejočekávanějším filmům první poloviny roku patří nová komedie režiséra Petra Nikolaeva Vybíjená, která vznikla podle knihy Michala Viewegha. Příběh o přátelství, osudových láskách a také o kráse a ošklivosti, bude v kinech k vidění od poloviny března.

Film vypráví s laskavým humorem příběh přátel z gymnázia, kteří na abiturientském srazu bilancují své životní úspěchy a neúspěchy.

V centru příběhu jsou tři kamarádi, které životní peripetie neustále vracejí do společného bydliště – staromládeneckého doupěte, jež se pro ně stává útočištěm podle toho, jak získávají či ztrácejí životní partnerky. Jejich protipólem jsou dvě ženské hrdinky – třídní kráska Eva, která se stane postupně objektem lásky všech spolužáků, a ošklivka Hujerová hledající vlastní cestu ke štěstí.

V úloze kamarádů se ve filmu objevuje trio z televizního seriálu Partička – Michal Suchánek, Richard Genzer a Ondřej Sokol.

„I když kniha vznikla v době, kdy kluky rozhodně nemohl znát, vypadá to, jako by to Michal Viewegh napsal pro ně," tvrdí režisér Petr Nikolaev. Zejména mužskou část diváků jistě potěší přítomnost dvou českých modelek Simony Krainové a Lindy Bartošové, která ztvárňuje Krainovou zamlada. Role ošklivky Hujerové se ujala Simona Babčáková.

„Filmy podle předloh Michala Viewegha patří k nejúspěšnějším titulům posledních dvou desetiletí," konstatuje Věra Smrčková ze zábřežského kina Retro. To uvede film v den celostátní premiéry, tedy ve čtvrtek 12. března, a poté do konce března ještě šestkrát.

Do Bludova míří mobilní planetárium
Bludov – V pátek 13. března dorazí do Bludova Sférické kino, které bude po celý den promítat populárně-naučné filmy na téma, vesmír, příroda, podmořský svět. První představení, které autoři projektu promítají v mobilním planetáriu o průměru 5 metrů a výšce 3 metry, začíná v 9 hodin, následovat budou další v každou celou hodinu až do 18 hodin. Vše se odehraje ve velkém sále bludovského kulturního domu, vstupné je 50 korun. „Sférický projekční systém uvnitř kupole nabízí neuvěřitelný pohled. Nabízíme sférický 360º výhled, jaký nemůže nabídnout žádné dnešní kino," lákají pořadatelé akce.

Myslivci se pochlubí novými trofejemi
Hanušovice – Přehlídka mysliveckých trofejí na tři dny zaplní kulturní dům v Hanušovicích. Od pátku 13. do neděle 15. března zde budou vedle trofejí k vidění preparovaní ptáci a savci, trubači představí lovecké fanfáry, pořadatelé budou nabízet mysliveckou kuchyni, zajištěn je též prodej mysliveckých a loveckých doplňků. Slavnostní zahájení výstavy proběhne v pátek 13. března v 16 hodin. Zájemci budou moci výstavu zhlédnout v pátek od 12 do 17 hodin, v sobotu od 8 do 17 hodin a v neděli od 8 do 12 hodin.

Do Zábřehu míří Cimrmani i Hrdý Budžes
Zábřeh - Do minulosti českého národa a ke kořenům české povahy se vrátí prostřednictvím dvojice inscenací návštěvníci zábřežského kulturního domu.

Nejprve to bude 13. března setkání s herci žižkovského Divadla Járy Cimrmana, kteří v Zábřehu uvedou kus České nebe označovaný za Cimrmanův dramatický kšaft. Začátkem dubna se vyznavači kvalitního divadla mohou těšit na kultovní představení Hrdý Budžes v hlavní roli s Bárou Hrzánovou.

„Ta nás coby žákyně druhé třídy ZDŠ Helenka Součková bude zkoumavým i naivním pohledem osmiletého dítěte sugestivně provázet tragikomickými roky husákovské normalizace," uvedl ke hře produkční Vratislav Jarmar.

Hrdý Budžes je již vyprodán, na představení žižkovského divadla zbývá několik volných míst. Pouze několik desítek volných vstupenek hlásí prodejní místa Zábřežské kulturní také na květnové one woman show Shirley Valentine se Simonou Stašovou.

Marek Slobodník povypráví o cestě Amerikou
Mohelnice - Marek Slobodník je vášnivý motorkář, nezmar a cestovatel. Jeho výpravy na stařičké Jawě 250 ve společnosti dvou českých trabantů a polského „Malucha" v expedici Dana Přibáně po Jižní Americe se stávají legendou. Tři auta, jedna motorka, osm lidí, čtyři měsíce na cestě a šest zemí, 20 406 kilometrů tím nejkrásnějším a nejnáročnějším, co Jižní Amerika nabízí. O cestě překypující dobrodružstvím bude Marek Slobodník vyprávět v mohelnickém kině v pátek 13. března od 18 hodin. Vstupné činí 150 korun.

Šestka oslaví narozeniny na bále
Šumperk – Čtyřicáté výročí od vzniku VI. základní školy v Šumavské ulici v Šumperku budou pedagogové, bývalí žáci a přátelé školy slavit na plese. Ten se uskuteční v sobotu 14. března od 19.30 hodin v kulturním centru v Rapotíně. Vstupenky na ples, na který je zvána veřejnost, jsou k mání v kanceláři školy za 150 korun. Pořadatelé upozorňují, že je zajištěna kyvadlová doprava mezi Šumperkem a Rapotínem.

Na Rejvízu se koná reprezentační ples
Rejvíz – Hotel Franz v Rejvízu v sobotu 14. března ožije hudbou a tancem. Koná se zde 3. reprezentační ples. K poslechu a tanci hraje skupina FM Frontman, připraven bude bohatý raut a velká tombola. Pořadatelé varují, že vstup bude možný pouze ve společenském oděvu, dobové oblečení z 30. let 20. století je vítán. Hudba začíná hrát ve 20 hodin.

Ve Štítech připravují dětský karneval
Štíty – Především malí návštěvníci jsou zváni v sobotu 14, března do kulturního domu ve Štítech na dětský karneval. Pořadatelé slibují hry, skvělou zábavu, bohaté občerstvení a tombolu. Hudba začíná hrát ve 14 hodin, program je připraven až do 17 hodin. Vstupenka přijde na 30 korun, maskovaní návštěvníci mají vstup zdarma.

Soutěžit se bude o nejlepší pálenku
Zlaté Hory – O tom, kdo vypálil nejlepší slivovici, se rozhodne v sobotu 14. března na koštu, který proběhne od 17 hodin v Tenisbaru ve Zlatých Horách. Zájemci, kteří by se chtěli do klání přihlásit, by měli donést třídecový vzorek své pálenky a padesát korun startovného do Tenisbaru. Soutěžit se bude ve dvou kategoriích – nejlepší slivovice a nejlepší jiný destilát. K poslechu a tanci budou znít moravské lidové písně, pořadatelé chystají bohaté občerstvení.

Katapult potěší fanoušky v Jeseníku
Jeseník - Koncert rockové legendy, skupiny Katapult, bude hostit v sobotu 14. března od 19.30 hodin sál Pentagonu v Jeseníku. Kapela vznikla v roce 1975 a již 19. prosince 1976 zavítala poprvé do Jeseníku. Dvojnásobný Zlatý slavík vydal více než milión nosičů a odehrál neuvěřitelných sedm tisíc koncertů. Katapult má ba svém kontě sedm zlatých a jednu platinovou desku. V kapele se vystřídalo 10 bubeníků a 2 baskytaristé! Vstupenka stojí v předprodeji 230 korun, v den koncertu o padesát korun podraží.

Děti ušijí loutkám nové kostýmy
Jeseník – V závěrečném měsíci konání výstavy Kouzlo loutkového divadla připravilo jesenické muzeum další workshop. Na něm si tvořivé děti mohou tentokrát zahrát na módní návrháře a vyrobit zcela nové a netradiční kostýmy pro hrdiny loutkového divadla. Tvořivá dílna, která je určena pro děti od 6 do 10 let, se uskuteční v sobotu 14. března od 10 do 12 hodin v hlavním výstavním sále jesenického muzea. Děti s sebou nemusí nic mít, veškerý materiál jim dodají pracovníci muzea. Vstupné je 40 korun.

Učitelé v sobotu pozvou k tanci
Jeseník – Nejen pedagogové jsou zváni na ples učitelů, který bude hostit v sobotu 14. března v 19.30 hodin Kongresový sál jesenických lázní. K poslechu a tanci hraje Trio Tonight Tomáše Uhlíře.

Děti se setkají s Honzou Nebojsou
Jeseník - Neděle 15. března bude patřit pohádce. Tu rozehraje divadýlko Kuba v Divadle Petra Bezruče v Jeseníku od 15 hodin. Děti se mohou těšit na příběh Honzy Nebojsy o strašení a Lidušce a herci s loutkami z Divadýlka Kuba jim vysvětlí, odkud se vlastně strach vzal. Vstupné je 50 korun.

Divadýlko Mrak připomene, že se blíží Velikonoce
Šumperk – Velikonoční pohádku přiveze v neděli 15. března do Domu kultury v Šumperku divadýlko Drak. Pohádka na motivy lidových zvyků a obyčejů z doby, kdy se dny prodlužují a země se probouzí ze zimního spánku, začíná v 10 hodin. Vstupné je 70 korun.

V kulturáku začínají víkendové pohádky
Zábřeh - První pohádkový příběh z nového cyklu Víkendové pohádky uvede kulturní dům v Zábřehu v neděli 15. března. Ve velkém sále se představí havlíčkobrodské Divadýlko Mrak s Čarodějnou pohádkou. Děti i dospělí se mohou těšit na nevšední pohádkové dobrodružství, které vychází z příběhů patřících ke klenotům z pokladnice českých pohádek. Představení začíná v 16 hodin, vstupné je jednotné, a to 70 korun.

Další pohádkový titul Panna a Netvor připravil zábřežský kulturní dům na sobotu 18. dubna, Pohádky do kapsy uvidí diváci v neděli 24. května.

V Březné se chystá ostatková merenda
Štíty - Hasiči Březná zvou všechny milovníky tance a dobré zábavy na maškarní ostatkovou merendu, která se koná v sobotu 14. března se koná od 20 hodin Na Dvorečku. K tanci a poslechu hraje kapela Melodik Rock. Bohatá tombola a občerstvení zajištěno.

Špičkoví kytaristé rozezní klášterní kostel
Šumperk – Dva skvělí kytaristé, otec a syn, Štěpán a Jan Matěj Rakovi – to jsou protagonisté dalšího koncertu z cyklu Preludium Aloise Motýla. Hudební bonbonek bude hostit v pondělí 16. března od 19 hodin Klášterní kostel v Šumperku. Vstupné je 150 korun.

Žena bude vyprávět o životě v Tibetu
Hanušovice – Na poutavé vyprávění Češky, která již třetím rokem žije v Tibetu, zve v úterý 17. března kulturní dům v Hanušovicích. Žena, která přijala jméno Kelsang, se podělí o své zážitky z budhistického kláštera, o každodenním životě nomádů, prozradí, co se dá pěstovat za plodiny ve výšce na 4000 metrů nad mořem i o životě běžného Tibeťana. Přednáška začíná v 18 hodin, vstupné je 30 korun.

Pražští herci naservírují divákům komedii
Jeseník – Lukáš Langmajer, Veronika Nová a Karel Zima – to jsou skvělí pražští herci, jež budou moci spatřit in natura milovníci divadla, kteří v úterý 17. března zamíří v 19 hodin do jesenického Divadla Petra Bezruče. Populární trojice zde rozehraje francouzskou komedii ze současnosti plnou nečekaných zvratů. Hru přeložil bývalý Šumperan Jaromír Janeček, režie se chopil Ivan Vyskočil. Hra je součástí předplatného, zájemci si budou moci koupit lístek na poslední volná místa za 250 korun.