Výbor z méně známých próz Karla Poláčka, nazvaný podle jedné z povídek Kolotoč, vydalo štítecké nakladatelství Veduta. Její křest byl poněkud netradiční. Na žádné polévání šampaňským nedošlo.

„Předloni jsme tady měli Ludvíka Vaculíka, který nám velmi důrazně řekl: Knihy se nekřtí, křtí se děti. Kniha se jen uvádí do dobré společnosti. My jsme si to vzali k srdci a do dobré společnosti jsme ji uvedli tím, že jsme z ní četli," vysvětlila ředitelka šumperské knihovny Zdeňka Daňková.

Čtení z knihy se ujali členové souboru šumperského divadla Olga Kaštická a Petr Král.

Součástí festivalu jsou i dvě tématické výstavy, které hostí Vlastivědné muzeum v Šumperku. První z výstav má název Bylo nás pět a je zapůjčená z Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Představuje díla sedmi známých ilustrátorů Poláčkových děl.

„Druhá výstava, která souvisí s tímto tématem, je výstava ilustrátora Iva Štěpánka, jenž ilustroval knihu vydanou při příležitosti letošního festivalu Město čte knihu," představila výstavy ředitelka šumperského muzea Marie Gronychová.

Zajímavostí je, že vedle známých ilustrátorů Poláčkových knih se v šumperském muzeu představuje také autor, o němž prakticky nikdo netušil, že i on doprovodil svými kresbami Poláčkovo dílo. Je jím kreslíř Vladimír Renčín.

Ředitelku knihovny Zdeňku Daňkovou na něj upozornil jeden ze spolupracovníků při organizování festivalu Josef Vašák. „Dostal se mu do rukou ročník 1973 až 1974 časopisu Pionýrská stezka, což byl vlastně nástupce časopisu Junák. V té době v ní vyšel komiks Vladimíra Renčína Bylo nás pět, na který úplně všichni zapomněli a byl náhodou objeven. Máme tak vystaveno všech dvacet dílů Renčínova komiksu," popsala zajímavý objev ředitelka knihovny.

Knihu Kolotoč si mohou zájemci zapůjčit v knihovnách, školách, prolistovat v kavárnách a společenských centrech, které se přihlásily ke spolupráci, nebo zakoupit s příležitostným tiskem z dílny autora ilustrací, výtvarníka Ivo Štěpánka.

Ve čtvrtek 7. listopadu se mohou fanoušci literatury těšit na pětihodinovou čtenářskou štafetu a podvečerní čtení v podání studentů Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Šumperku. Kino Oko pak uvede film Muži v offsidu.

V neděli 10. listopadu pak v klášterním kostele bude číst Paměti o válce rychnovské a jiné povídky Oldřich Navrátil, tatínek Bajza z televizního seriálu Bylo nás pět.

Další program festivalu Město čte knihu

Čtvrtek 7.11.
8 – 13 hod. -  čtenářská štafeta
17 hod., knihovna – z knihy Kolotoč čtou studenti VOŠ a SPŠ
18.30 hod., kino OKO – film Muži v offsidu

Pátek 8.11.
14 hod., kino OKO – film Hostinec U Kamenného stolu
17 hod., Obchodní akademie - Návrh na daňovou reformu a jiné povídky čtou studenti OA
19.30 hod., divadlo Hrádek -  Nocturno a jiné povídky čtou členové D123

Sobota 9.11.
9.30 hod., kino OKO - zahájení výstavy, předání cen za soutěž Bylo nás…
10 hod., kino OKO - Z deníku žáka III. B aneb Edudant a Francimor I, vstupné dospělí 30 Kč, děti 10 Kč
16 hod., gymnázium -  Špatný příklad kazí dobré mravy a jiné povídky čtou studenti školy
17 hod., tělocvična gymnázia - happening Veteráni v ofsajdu, komentovaný fotbalový zápas

Neděle 10.11.
10 hod., kino Oko -  Z deníku žáka III. B aneb Edudant a Francimor II, vstupné 30 Kč děti 10 Kč
16 hod., klášterní kostel - Paměti o válce rychnovské a jiné povídky čte Oldřich Navrátil, tatínek Bajza ze seriálu Bylo nás pět, hudební doprovod SWING Q

Pondělí 11.11.
17 hod, SVČ Doris, ul.17.listopadu - Židovské povídky čtou Olga Kaštická a Petr Král, hudební doprovod Avonotaj

Úterý 12.11.
Divadlo – závěrečný večer
17 hod. - závěrečné čtení - členové souboru Divadlo Šumperk
18 hod. - společenský večer
18.45 hod. – Hrádek - dokumentární filmy o Karlu Poláčkovi, průvodní slovo Jan Tydlitát