Nedočkaví fanoušci folku a country mohou už ve čtvrtek v 18 hodin dorazit na hrad Bouzov, kde zazpívá Pavlína Jíšová a skupina Celtic Cross. To hlavní se pak odehraje během následujících tří dnů v areálu Autokempu Mohelnice.

„Letos mám největší radost z návštěvy Jarmilky Šulákové a Fleretu, těší mě i účast Nezmarů, kteří v tomto roce slaví třicátiny. Jsem zvědavý rovněž na vystoupení Pavlíny Jíšové, které na Dostavníku vůbec poprvé vystoupí s doprovodnou kapelou Přátelé,“ svěřil se hlavní pořadatel festivalu Pavel Nenkovský a přidal ještě jeden osobní tip. „Písničkář Petr Linhart byl nominovaný na cenu Anděl za album Sudéta. Když jsem mu napsal, že Mohelnice jsou bývalé sudetské město, řekl, že se na koncert moc těší, nejen proto, že ho tahle tematika zajímá,“ prozradil Nenkovský.

Hlavní festivalový program odstartuje na hlavní scéně v pátek v 16 hodin zpíváním trampské hymny, po níž bude následovat soutěž kapel. Mezi tucet účastníků se probojovaly například Alibaba z Horky nad Moravou, přerovský Špunt, ale také Hluboké nedorozumění z Prahy a host Whiskey River z Polska.

„O vítězi rozhodne odborná porota v čele s předsedou Wabim Daňkem. Soutěžit však mohou i návštěvníci. Každý z nich dostane se vstupenkou i hlasovací lístek a může tak zvolit nejlepší skupinu, nejlepší píseň, nejlegračnější píseň a osobnost letošního Dostavníku,“ vyjmenoval Nenkovský.

Kromě hudební soutěže připravují organizátoři každoročně i soutěž filmovou. „Zájem je čím dál větší, takže ve finále se ocitne možná desetina z přihlášených snímků. Letos jsme vybrali osmnáct titulů nejen od nás, ale i z Německa, Ruska a dokonce Íránu. Snažíme se vybírat napříč žánry a tematy, takže vedle sebe soutěží animovaný film, hraný snímek o ekologii nebo záznam tandemového seskoku,“ přiblížil Nenkovský.

Galapřehlídka folkových a country hvězd začne v sobotu ve 14 hodin a na hlavní scéně se postupně vystřídají již zmínění Nezmaři, Fleret a Pavlína Jíšová, dále kapely Načas a Lucrezia Borgia nebo legendární zpěvák a skladatel Pavel Žalman Lohonka.