Věnoval se ilustracím, grafice, malbě, ale také filmové tvorbě a režii. Radek Pilař velkou část svou tvorby věnoval malým čtenářům a televizním divákům. Vystudoval na pražské Akademii výtvarných umění u profesora Vlastimila Rady a zemřel v roce 1993.

„Návštěvníci se na výstavě potkají nejen s loupežníkem Rumcajsem, jeho ženou Mankou a malým Cipískem, ale i s dalšími pohádkovými postavami," uvedla mluvčí šumperského muzea Martina Buchtová.

V muzeu očekávají zájem především ze strany mateřských i základních škol, k dispozici bude také průvodce. „Expozice je interaktivní, což znamená, že si děti mohou zkusit postavit třeba les Řáholec, nebo nadabovat kousek večerníčku," dodala Dana Vláčelová, která dohlížela na instalaci expozice. Ilustrace se muzeu podařilo zapůjčit od Rodiny Radka Pilaře, zčásti se jedná o originály grafických listů, ale většina děl jsou kvalitní naskenované kopie, na které má výtvarníkova rodina autorská práva. „Skeny jsou z jejich osobní sbírky a jsou rovněž značně ceněné," dodala Dana Vláčelová.

Výstava nazvaná Radek Pilař dětem pro radost potrvá do 29. března.