Výstavu, která druhým rokem putuje po českých a moravských městech, připravilo občanské sdružení Tap. To je spjaté s Jedličkovým ústavem v Praze. Právě na dostavbu jeho areálu putuje veškerý výtěžek z dobrovolných příspěvků návštěvníků výstavy.

S nápadem na její uspořádání přišla pedagožka školy Markéta Janků. „Viděla jsem ty obrázky během loňských letních prázdnin na dovolené v Krkonoších a moc se mně zalíbily. Oslovila jsem manažera skupiny The Tap Tap a domluvili jsme se na spolupráci," vysvětlila Markéta Janků, jak nápad vznikl.

Na chodbách školy je k vidění osmatřicet kreseb a místy jde opravdu o hodně černý humor. „Když jsem si výstavu procházela, sama jsem měla problém se některým věcem zasmát. Zdraví lidé mnohdy těžko dokáží pochopit, že postižení se na svůj handicap dokáží dívat s velkým nadhledem," řekla ředitelka školy Stanislava Kubíčková.

Rozhodně tedy nejde o žádné utahování si z postižených. Díla, která vytvořili kreslíři z časopisu Sorry, vznikla přímo pro tuto výstavu. „Všechny vybrané vtipy prošly tvrdou cenzurou členů kapely The Tap Tap – nejtemnější odstín černé legrace je tedy opravdu spolehlivě zaručen," vzkazují koneckonců sami handicapovaní.

Výstava bude k vidění v prostorách školy v Bezručově ulici až do konce listopadu. Prohlédnout si ji může přijít i široká veřejnost, a to v pracovních dnech v době od osmi do třinácti hodin.