Hamr je umístěný po levé straně betlému. „Jeho součástí je pět figurek, které se budou hýbat. Kováři budou kout železo, materiál kove také buchar a nechybí ani kovářská výheň. Součástí je vodní kolo na horní vodu, které to celé pohání," popsal letošní přírůstky František Nedomlel.

Kromě toho se věnoval i údržbě díla. „Opravil jsem havírnu, která je ještě po otci. Museli jsme vyměnit motor a také očistit a promazat všechny součástky," doplnil řezbář.

Mohelnický betlém má více než padesátiletou tradici. Vznikl paradoxně v době tuhého komunismu. Na začátku šedesátých let figurky poprvé postavil tehdejší farář František Martinek. Soudruzi ho v době silné proticírkevní politiky přeložili za trest z Bruntálu do Mohelnice.

O prvních vánočních svátcích v novém působišti se farář rozhodl instalovat betlém v boční kapli svatostánku. Do jednoho celku seskládal tři dílka. Ke starým jesličkám se sádrovými figurkami přidal betlémy z kostelů svatého Stanislava v Mohelnici a z Křelova.
Farář Martinek se přátelil s řezbářem Josefem Nedomlelem ze Starého Města u Bruntálu, který tehdy začal připravovat betlém pro bruntálský kostel Nanebevzetí Panny Marie. Souběžně s ním začalo vznikat i další, ještě větší dílo, než je to v Bruntálu.

Postupně do něj přibývaly figurky, domky a makety. „Vznikl tak zcela nový betlém, ucelený, pohyblivý a vyřezaný jen z lipového dřeva. Ten postupně nahradil původní sádrové figurky i staré kulisy," vysvětlil už dříve Pavel Nenkovský, který stavbu betlému převzal po Františku Martinkovi už v roce 1975.

Josef Nedomlel zemřel v roce 1990 a dlouhých třináct let se mohelnický betlém nezměnil. Od roku 2003 ale pokračuje v díle svého otce jeho syn František.

Mohelnický betlém si mohou zájemci prohlédnout v boční kapli svaté Anny. Poprvé bude přístupný na Štědrý večer po skončení půlnoční mše.

tabulka