24.5.

Lukáš Hejlík zahraje Fotbalové deníky

Zábřeh, Šumperk – Lukáš Hejlík představí ve středu 24. května nejprve od 18 hodin v divadle Šumperk a od 19.30 hodin v zábřežském kině Retro knihu Jiřího Hájíčka Fotbalové deníky. V rámci kultovního projektu scénického čtení Listování Lukáš Hejlík s kolegyní Věrou Hollou Klášterní kostelpřehrává knihu živou, neotřelou a vtipnou formou. Autor Jiří Hájíček psal svou knihu kdysi po mistrovství světa ve fotbale v Německu. Tato kniha ale zdaleka není jen o fotbale a už vůbec ne jen pro muže. Vstupné je 100 korun v Šumperku a 90 korun v Zábřehu. (zak)

24.5.

Klavírní virtuóz v Šumperku

Šumperk – Vítěz prestižní klavírní soutěže královny Alžběty bude ve středu 24. května koncertovat v klášterním kostele v Šumperku. Klavírní virtuóz světové třídy Lukáš Vondráček přijede na pozvání volnočasového centra Doris.
Jednatřicetiletý interpret se narodil v Opavě do hudební rodiny. Byl označován za zázračné dítě, na klavír začal hrát ve dvou letech a již ve čtyřech letech měl své první veřejné vystoupení.
V osmi letech poprvé natáčel pro Českou televizi a Český rozhlas a také zvítězil v soutěži Prague Junior Note. V roce 1995 se jako devítiletý stal absolutním vítězem soutěže Amadeus v Brně pro klavíristy do 11 let. O rok později vyhrál mezinárodní klavírní soutěž v Košicích azačal koncertovat po celém světě.
Ve třinácti letech už díky rektorské výjimce začal studovat hudební obor na pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Dále studoval na vídeňské konzervatoři a na akademii v Katovicích. V roce 2012 absolvoval New England Conservatory v Bostonu, kde také žije.
První CD s nahrávkami Lukáše Vondráčka vyšlo v jeho 11 letech. V roce 2002 debutoval jako patnáctiletý s Českou filharmonií na koncertě v pražském Rudolfinu pod vedením dirigenta Vladimira Ashkenazyho. Ten mu také dával soukromé lekce a výrazně jeho kariéru ovlivnil.
Lukáš Vondráček má na svém kontě množství ocenění ze soutěží po celém světě. Mezi ty nejcennější patří loňské vítězství v prestižní klavírní soutěže královny Alžběty.
Šumperský koncert začíná v půl sedmé večer, vstupné je 100 korun. Rezervaci vstupenek lze učinit na tel.: 731 610 037 nebo na emailu: konupcik@doris.cz. (zak)

24.5.

Slavíček zazpívá v Zábřehu už pošestnácté

Zábřeh - Již 16. ročník nesoutěžní přehlídky dětských pěveckých sborů s názvem Zábřežský slavíček se uskuteční ve středu 24. května ve zdejším kulturním domě. Na přehlídce vystoupí malí zpěváci z mateřských škol Pohádka, Strejcova a Zahradní a sbory ze základních škol Severovýchod, Boženy Němcové a spolupořádající Základní škola Školská. Tradiční koncert se závěrečným společným vystoupením půldruhé stovky dětských zpěváků má začátek v 16 hodin, vstupné je dobrovolné. (zak)

24.5.

Jesen potěší lázeňské hosty

Jeseník – Koncert pěveckého uskupení Jesen oživí lázeňským hostům středu 24. května, vystoupení začíná v 19 hodin v Zrcadlovém sále jesenických lázní. Sbor, který vede Karel Pajer, má široký repertoár. Zazní nejznámější lidové písně, ale i klasické skladby. Vstupné je 80 korun. (zak)

25.5.

Knihovna láká na kávový dýchánek

Šumperk – Kávový dýchánek se soutěží o nejlepší bábovku připravuje na čtvrtek 25. května Městská knihovna Šumperk. Akce zaplní zahradu u knihovny od 14 do 18 hodin.
„Návštěvníci se mohou těšit na příjemně strávené odpoledne, během kterého proběhne soutěž O nejlepší bábovku. Osvědčené kavárny zde budou vařit kávu a prodávat další pochutiny. Těšit se můžete i na pěkný kulturní program,“ zve ředitelka knihovny Kamila Šeligová.
Uvedla, že na organizaci dýchánku knihovnice spolupracují s místní Organizací nevidomých a slabozrakých. „Chystáme vystoupení jejich klientů. Zazpíváme si s kytarou, vyslechneme zahradní poezii, vystoupí kroužek nevidomých bubínkářů,“ doplnila ředitelka Šeligová. Na zahradu knihovny zavítá i oblíbená skupina I. ZŠ – Jednička. Po vyhlášení vítězů v bábovkové soutěži v 16 hodin vystoupí Old Time Jazz Band Loučná nad Desnou.
Pro maminky s dětmi budou připravené různé zážitkové hry a trampolína, k vidění bude i výstava výrobků zrakově postižených osob. Vstup na akci je zdarma. (zak)

25.5.

Secese a její vliv na módu

Šumperk - Secese a její vliv na módu společenských oděvů – na toto téma bude ve čtvrtek 25. května v 17 hodin přednáška ve Vlastivědném muzeu v Šumperku. Návštěvníci se například dozvědí, jak vypadal ženský společenský oděv a jeho jednotlivé součásti na přelomu 19. a 20. století, jaký význam mu přikládali malíři Gustav Klimt a Alfons Mucha či pěvkyně Ema Destinnová. Přednášet bude brněnská historička umění Ludmila Růženecká. Vstupné je 30 korun.

26.5.

Startuje festival Být ženou

Šumperk - Festival Být ženou vznikl před třemi lety, v pátek 26. května se G-klub znovu otevře ženám. Ale nejenom jim. Festival je otevřený každému. Jsou zde vítáni muži i děti.
I letos čeká návštěvníky bohatý program. Dopoledne přijede olomoucká porodní asistentka Kristina Neubertová Zemánková a bude povídat o tom, jak si najít cestu ke spokojenému porodu.
Druhou ženou je bylinkářka Gabriela Tuatti. Dalším hostem bude překladatelka Lucie Chaya. Je to jedna z českých šamanek a žen, které andské učení přivezly do České republiky. Zájemci se mohou setkat i s lektorkou Školy pánevního dna Danou Jirkalovou. Tečkou festivalu bude inscenované čtení z knihy Život na lednici, jejíž autorkou je šumperská výtvarnice Markéta Doubravská.
„Po celou dobu bude možnost občerstvení – polévka, zeleninové saláty, dortíky a samozřejmostí je také bohatý doprovodný program,“ dodala produkční Petra Zsáková.
V pohotovosti bude kadeřnice, maséři, malířky henou, prodejci jantarových korálků, knih, šátky na nošení dětí, samozřejmostí je hrací koutek pro děti s tvořivými omalovánkami.
Festival bude probíhat od deseti hodin ráno až do osmé večerní v G-klubu Domu kultury v Šumperku. Vstupné je v předprodeji za 180 korun, v den akce za 210 korun. (zak)

26.5.

Mohelnice hostí Raka s Strejčka

Mohelnice – Dvě špičkové osobnosti české umělecké scény se představí v pátek 26. května v Mohelnici. V rámci cyklu klubu přátel hudby vystoupí se svým komponovaným pořadem kytarový virtuóz Štěpán Rak a herec, moderátor a recitátor Alfréd Strejček. Koncert začíná v sále základní umělecké školy v 19 hodin, vstupné je 100 korun. (zak)

26.5.

Před Katovnou se bude hrát

Jeseník - První hudební večer v zahradě Katovny v Jeseníku je tady! Uskuteční se v pátek 26. května od 19 hodin. Vystoupí Free Balkan Quintet, což je seskupení pěti pražských muzikantů, kteří se zaměřili na lidové písně z Bulharska, Rumunska, Arménie, Řecka či Moldávie. Jako hosté vystoupí jeseničtí Hanulík Brothers & Alžběta.
Vstupné je 100 korun. (zak)

27.5.

Obrazy vystaví Rostislav Berka

Skalička – Průřez tvorbou výtvarníka Rostislava Berky, šumperského rodáka, si budou moci zájemci prohlédnout na zámku Skalička u Zábřehu. Výstavu slavnostně otevře autor osobně v sobotu 27. května v 16 hodin. O kulturní program se postará Ospalá šavle. Výstava bude otevřena pro veřejnost každou neděli od 14 do 17 hodin do 25. června. (zak)

27.5.

Štíty ožijí jarmarkem

Štíty – Hudba, tanec, prodejní stánky – to vše slibuje Štítecký jarmark, který připravuje místní radnice na sobotu 27. května. Už v osm hodin ráno začíná na náměstí hrát Dechová hudba Lanškroun, od 9.15 hodin dostanou prostor místní školáci a nadané děti, které si připravily taneční a hudební vystoupení. V půl desáté vystoupí hlavní host, kterým je populární kapela O5 a Radeček. Návštěvníci si budou moci nakoupit tradiční výrobky, sledovat při práci řemeslníky, připraveny budou atrakce pro děti a bohaté občerstvení. (zak)

7.5.

Kapela zahraje pro kapli

Horní Údolí – Benefiční koncert s názvem Bluegrass v Údolí připravuje na sobotu 27. května spolek Horní a Dolní Údolí. Hrát bude skupina Bluegrass Comeback, která výtěžek z dobrovolného vstupného věnuje na obnovu kaple sv. Anny. A v tomto objektu, který se nachází v Horním Údolí u Zlatých Hory, se také koncert uskuteční. Kapela rozezní své nástroje v 15 hodin. (zak)

27.5.

Odemknou Mechová jezírka

Rejvíz – Tradiční odemykání Mechových jezírek se koná v osadě Rejvíz u Zlatých Hor v sobotu 27. května od 12 hodin. V doprovodném programu vystoupí kejklíři, skupiny Brejle, Jaguar a Agripa, Strašidýlka z Rejvízu, připraven bude jarmark, atrakce pro děti i bohaté občerstvení. (zak)

27.5.

S holemi vyjdou na Bukovku

Rapotín – Nejen turisté, ale i zájemci o chůzi Nordic Walking jsou zváni v sobotu 27. května v 9 hodin ke kulturnímu centru v Rapotíně. Pořadatelé přítomné budou do 10 hodin zájemce seznamovat s technikou chůze Nordic Walking, na místě budou hole k zapůjčení. V 10 din je na programu společný výšlap okolo Bukovky. Vstup je zdarma. Nutná rezervace předem. (zak)

27.5.

Z parku se stane pohádkový les

Jeseník - Smetanovy sady v Jeseníku se v sobotu 27. května od 14 do 18 hodin promění v pohádkový les. Děti a jejich rodiče zde čeká 12 pohádkových stanovišť, všichni si užijí spoustu legrace při plnění zábavných úkolů. (zak)

27.5.

Mohelnice připravuje trhy

Mohelnice - Tradiční produkty přímo od pěstitelů, chovatelů a výrobců z našeho kraje si budou mocvi nakoupit lidé v sobotu 27. května od 8 do 12 hodin na náměstí Svobody v Mohelnici. Připraveno bude i bohaté občerstvení. (zak).

27.5.

Přednáška o Jižní Koreji pomůže handicapovaným

Zábřeh - V sobotu 27. května pozve zábřežské kino na další z cyklu cestovatelských přednášek. Ta Petera Chalupianského s názvem Jižním Korea bude ale poněkud netradiční. Formou dobrovolného vstupného budou mít návštěvníci možnost přispět potřebným.
„Během čtyřměsíčního pobytu v Jižní Koreji jsem realizoval charitativní projekt, jehož prostřednictvím jsem pod záštitou Konta Bariéry prodával pohlednice. Tímto způsobem se podařilo vybrat pro mě neuvěřitelných téměř dvě stě tisíc korun, které podpořily deset dětí s handicapem,“ uvedl Peter Chalupianský, který nyní podniká benefiční přednáškové turné.
Výtěžek zábřežské přednášky bude věnován na rehabilitace patnáctiletého Zdeňka, který trpí těžkou mozkovou obrnou a je odkázán na stálou péči své maminky. Přednáška o Koreji a pro handicapovaného Zdeňka má začátek v 17 hodin. (zak)

28.5.

Zazní melodie z operet

Bludov – Vyprávění a krásné melodie z operet – takový je program v neděli 28. května v kulturním domě v Bludově. V pořadu s názvem Operetní skříňka s líčidly zazní melodie z operet Rose Marie, Cirkusová princezna, Tisíc a jedna noc, My Fair Lady a další. Začátek je v 18 hodin, vstupné je 30 korun. (zak)

28.5.

V zábřežském kulturáku zavíří tanec

Zábřeh - V neděli 28. května pozve zábřežský kulturní dům na tradiční jarní vystoupení taneční skupiny Dance Club Juniors. Ta nabídne zajímavý choreografický počin – taneční kreace na téma V říši zvířat, chybět nebude ani ztvárnění příběhů Šípkové Růženky či Ferdy Mravence.
Jako hosté pořadu se kromě dámské skupiny Dance Club a skupiny M.A.Miny tančící s miminky představí také párové uskupení D.I.P. „Taneční formace M.A.Miny a D.I.P. vybojovaly docela nedávno medailová umístění na soutěži v Jablonném nad Orlicí, kde nadchly nejen diváky, ale i porotu,“ pochlubila se vedoucí Marie Novotná.
Taneční show odstartuje v 17 hodin, vstupné činí 50 korun, předškoláci za vstup neplatí. (zak)

28.5.

Neděle bude patřit pohádce

Šumperk – Velký sál domu kultury v Šumperku bude v neděle 28. května patřit pohádce. Od 10 hodin se zde začne odvíjet příběh loupežníka a princezny Anka. Veselou pohádku plnou písniček přiveze Divadlo Andromeda. Vstupné je 70 korun. (zak)

29.+30.5

Klasiku zahraje harfa a hoboj

Šumperk – Hned dva koncerty bude mít v regionu dvojice talentovaných umělců. Harfenistka Kateřina Englichová a hobojista Vilém Veverka zahrají v rámci cyklu Klasika Viva v pondělí od 19 hodin v klášterním kostele v Šumperku a o den později ve stejný čas v jesenické Kapli. Kateřina Englichová je jednou z nejvýraznějších osobností české harfové školy, kromě mnoha celosvětových úspěchů vede v zahraničí několik mistrovských kurzů. A společně s Vilémem Veverkou, který je laureátem mezinárodní soutěže Concertino Praga a držitelem mnoha ocenění, vystupují na význačných hudebních festivalech. Lístek na šumperský koncert stojí, 120 korun, jesenický je o dvacetikorunu levnější.

Pokud máte zájem získat zdarma vstupenky na šumperský koncert, zatelefonujte si o ně ve středu 24. května. Soutěžní otázku najdete v týdeníku Moravský sever, který je součástí úterního Šumperského a jesenického deníku, od středy se dá týdeník koupit i samostatně s vloženým televizním magazínem. 

30.5.

Dernisáž bude v Eagle Gallery

Šumperk – Eagle Gallery v Šumperku připravuje dernisáž výstavy mladé grafičky Lenky Štěpaníkové ze Zlína.
Naposledy bude ke shlédnutí právě ve dni dernisáže, a to v úterý 30. května v 19 hodin. Po tomto dni bude výstava demontována. Za přislíbené osobní účasti autorky dernisáž jako host galerie uvede ředitelka Střední školy železniční, technické a služeb v Šumperku Irena Jonová. Jako překvapení se svým osobním příspěvkem vystoupí herec Divadla Šumperk Josef Vrána. (zak)

30.5.

Výstava představí zvířecí hrdiny

Jeseník - Od Ferdy po Jonatána – tak se jmenuje výstava, kterou otevře v úterý 30. května Vlastivědní muzeum Jesenicka. Zvířecí hrdinové moravských pohádkových knih i večerníčků návštěvníky provedou krásnou výstavou plnou ilustrací, knih a tvořivých her. Vernisáž začíná v 18 hodin. (zak)

30.5.

Mladí umělci mají happening

Jeseník – Základní umělecká škola v Jeseníku se v úterý 30. května přidá k celostátnímu happeningu uměleckých škol ve veřejném prostoru. Návštěvníky čeká ochutnávka všeho možného z produkce žáků školo, a to na několika místech ve městě. Prostory v hlavní budově ZUŠ, v objektu v Alšově ulici se otevřou od 14 hodin. v Kapli program začíná od 15 hodin. (zak)

31.5. 

Mistři parodie dorazí do Zábřehu

Zábřeh - Nejúspěšnější, nejkvalitnější a nejoblíbenější česká travesti skupina Screamers míří do Zábřehu. Pánové slaví neuvěřitelné narozeniny, těšme se na show s názvem 20 les s vámi. Narozeninový speciál nabitý těmi nejznámějšími melodiemi a scénkami se začne v místním kulturním domě odvíjet ve středu 31. května od 19 hodin.
Screamers jsou jednou z nejstabilnějších českých uměleckých skupin, která se etablovala na poli alternativního divadla v roce 1997. Tvoří ji šest umělců - herců, tanečníků, zpěváků a komiků. Na jevišti se pracovně setkali s většinou českých populárních zpěvaček a zpěváků, herců a komiků, a například se slavnou skupinou Boney M. V roce 2010 okouzlili miliony diváků v semifinále soutěže Česko Slovensko má talent.
Screamers jsou mistry parodie a nadsázky umělecky okořeněné o divadelní přesah. Představení jsou estetickým zážitkem postaveným na syntéze hereckého, baletního, pěveckého umění, bravurní improvizaci a jevištní kompozice. Vstupné je 220 a 250 korun.

Pokud máte zájem získat zdarma vstupenky na show skupiny Screamers, zatelefonujte si o ně ve středu 24. května. Soutěžní otázku najdete v týdeníku Moravský sever, který je součástí úterního Šumperského a jesenického deníku, od středy se dá týdeník koupit i samostatně s vloženým televizním magazínem.