Poprvé se v roli dirigenta ocitl v roce 1997. Postavil se tehdy před těleso patnácti dětí. „Sám jsem orchestr zažil jako malé dítě. Velmi se mi líbil ten kolektiv, dobrá parta," vysvětluje, co jej k založení dechového orchestru přivedlo.

Soubor se postupně rozrůstal až do dnešního počtu pětasedmdesáti členů. Výchova každého hráče přitom učitelům dechových nástrojů trvá několik let.

„Nejprve je nutné dítě vytipovat a dostat ho za dveře učebny. Po dvou letech přípravy následují roky učení, kdy musí zvládnout noty, tón, ladění. A po šesti letech mám hráče, který zahraje v orchestru druhou křídlovku nebo třetí trumpetu," říká hudební pedagog.

Aby orchestr hrál tak, jak má, musí učitel práci s žáky věnovat mnohem více času, než dvouhodinovou zkoušku jednou týdně. Notové party s mladšími členy zábřežské dechovky zkouší často i nad rámec běžných vyučovacích hodin.

„U předchozí generace hráčů jsem si to vyzkoušel poprvé. Teď už vím, že to do mladších musíme tepat daleko dříve. Náročné skladby, které ti starší zahráli v osmnácti, dnes mladí obstojně zahrají ve třinácti letech," poznamenává Lubomír Vepřek.

Práce dirigenta neobnáší pouze zkoušení s žáky. Musí například shánět skladby a rozepisovat partitury. Donedávna na něm ležela také starost o pořádání koncertů či zájezdů. Zábřežský orchestr nesčetněkrát vyjel do ciziny, letos se po devíti letech vrací do Norska.

Organizační práce se od loňského září ujal tým složený z nejstarších členů hudebního tělesa. „Konečně se starám pouze o muziku a musím říct, že se mi strašně uvolnily ruce," přiznává dirigent, který na zábřežské základní umělecké škole učí hru na trumpetu.

Aby zlepšil práci s orchestrem, rozhodl se před několika lety podruhé nastoupit na konzervatoř. Tentokrát na obor dirigování. Podruhé v životě maturoval loni ve svých dvaačtyřiceti letech.

„Učili jsme se dirigovat z nahrávek, gesta jsme si kontrolovali v zrcadle. Jsou přesné dráhy, jak má ruka vést. Malé gesto znamená piano, tohle znamená akcenty nebo forte," rozmáchne se dirigent rukou.

Za dobu jeho existence orchestrem prošlo sto osmdesát hráčů. Celých sedmnáct let se tísnili v malých prostorách sálku v budově na Sušilově ulici. Na začátku příštího roku by měli dostat novou zkušebnu v opravené budově v centru Zábřehu.

„Nová zkušebna bude fungovat formou nahrávacího studia. Bude absolutně odhlučněná, perfektní. Hlavně prostor bude dostačující," těší se vedoucí souboru zábřežských muzikantů.