V jedné místnosti se můžete vrátit do dětství a zavzpomínat si na Vánoce v tehdejším čase. Expozice laděná v duchu Vánoc malíře Josefa Lady je celá stvořená z přírodních materiálů. Mikulášská družina přichází k rodině s malým děťátkem v kolébce. Vedle jsou dřevěné domečky pokryté sněhem z vaty. Uprostřed stylizované vesnice je rybníček se živými rybkami, vrbami a vodníkem.

Přesným opakem je druhá místnost. Ta je koncipovaná velmi moderně a v hudebním duchu. „Letos jsme zvolili hudební motivy. Nástroje zapůjčené ze základní umělecké školy doplňují notové party. Z barev převládá bílá, dále vanilková, zlatá a barva hroznového vína," popsala nápadité aranžmá ředitelka školy Stanislava Kubíčková.

Své umění zde představují žáci všech oborů, které škola nabízí. Tradičně největší zájem je o práce mladých zahradníků a aranžérů.
Také letos si mohou zájemci většinu vystavených prací koupit za velmi přijatelné ceny. Vedle tradičních svícnů a adventních věnců jsou to i působivé prostorové aranže. „Koupila jsem si asi čtyřiceticentimetrový zdebený stromeček. Pak mám vyhládnutý ještě jeden svícen, který se mi na první pohled zalíbil," řekla návštěvnice výstavy Milada Malá.

Výstava má v Zábřehu velkou tradici a je vždy hojně navštěvovaná. Svědčí o tom i to, že už hodinu po jejím zahájení byla u mnoha exponátu cedulka „zadáno".

Vánoční atmosféru dokreslují slavnostně vyzdobené stoly, vůně perníčků a cukroví, které je také na prodej. „My jsme pekly perníkové zvonečky a hvězdičky. Nejnáročnější je na nich asi zdobení, je to opravdu jemná práce," pochlubily se studentky oboru kuchař – číšník Adéla Kobzová a Věra Žítková.

Přípravy takové výstavy jsou vždy náročné časově i z hlediska materiálu. „Většinou jde o přírodní materiál, takže například chvojí není možné řezat dřív než týden před výstavou, jinak by opadávalo a nevypadalo pěkně. Během krátké doby tak musíme připravit velké množství výrobků," vysvětlila ředitelka školy.

Výstava bude otevřená ještě od pátku 12. do neděle 14. prosince vždy od osmi do sedmnácti hodin v dolní budově školy na náměstí 8. května 2.

V pátek 12. prosince ji bude doprovázet den otevřených dveří. Je určen především žákům devátých tříd a jejich rodičům.
Zájemci mohou v době od osmi do sedmnácti hodin navštívit obě budovy školy na náměstí 8. května i v Bezručově ulici. Mohou si prohlédnout prostředí školy, veškeré učebny, pracoviště odborného výcviku i domov mládeže v Komenského ulici.

„Budou pro ně připraveny prezentace jednotlivých učebních a studijních oborů, divadelní představení pro děti a seniory, prodejní výstava Ústavu sociální péče Vincentinum ze Šternberku, ukázky práce studentů a další kulturní program," pozvala k návštěvě Stanislava Kubíčková.