Včera si mohli návštěvníci poprvé vychutnat vystoupení zahraničních hostů. Už dopoledne se představil s hudební zdravicí dětský a mládežnický soubor ze západního Kazachstánu, který hraje na tradiční nástroje této středoasijské země. Odpoledne pak soubory vystoupily na koncertech.

„Prostřednictvím lidových písní, hudby, tanců a her si připomínáme zvyky a obyčeje našich předků. A u zahraničních souborů se snažíme, aby lidé poznali jednotlivé země i jinak, než je vidí například v televizi," řekla ředitelka festivalu Libuše Drtilová.

Hlavní vrchol programu ale přijde na řadu v sobotu 17. srpna. Soubory se nejprve představí před radnicí, kde je přijme starosta města, a kolem půl jedenácté se pěší zóna promění v Roztančenou ulici.

V sedmnáct hodin se program přesune do Pavlínina dvora, kde se uskuteční hlavní festivalový pořad Až půjdeš do světa, zastav se! Ten bude letos věnovaný souboru Markovice, který patří k zakladatelům festivalu a letos slaví šedesát let od svého vzniku.

Chybět nebude ani tradiční soutěž, v níž diváci vyberou nejsympatičtější soubor. Svého favorita budou moci ohodnotit libovolnou finanční částkou, kterou dají do označených lahví.

„Zvláštní cenu udělí souboru, který nejvíce pochopil smysl festivalových tradic, i pořadatelé. Výsledky obou soutěží vyhlásíme v neděli a vybrané peníze předáme místnímu dětskému domovu," doplnila prezidentka festivalu.

V jednadvacet hodin pak vypukne veselice pod širým nebem, na níž budou hrát a zpívat zúčastněné soubory. Zájemci se budou moci také některé lidové tance sami naučit.

V neděli se na malé scéně U sovy představí od půl desáté tuzemské soubory v pořadu Ani nevíte, co všechno umíme. Pavlínin dvůr bude v neděli patřit hlavně dětem. Od čtrnácti hodin na ně čekají tvůrčí dílny ve spolupráci s Vilou Doris a Domem dětí a mládeže v Zábřehu.

O hodinu později dostanou prostor dětští zpěváčci lidových písní a dětské folklorní soubory v pořadu Zazpívej slavíčku – půjdem si hrát na sluníčko.

Festivalové dění ve městě uzavře v sedmnáct hodin závěrečný pořad Leť, písničko, leť!