Jak hodnotíte svou první sezonu v roli ředitele?
Z uplynulé sezony mám dobrý pocit. Myslím si, že jsme společně s jednatelem divadla Tomášem Potěšilem udělali velký kus práce jak na poli ekonomickém, tak i na poli uměleckém. Ale to konečné hodnocení musí udělat diváci a návštěvníci divadla, protože ti jsou samozřejmě nejdůležitější. Tudíž toto bych přenechal jim.

A co konkrétně se podařilo a co ještě plánujete dopilovat?
Za rok se nám podařilo vytvořit nové moderní internetové stránky, na kterých si diváci mohou například opatřit on-line vstupenky. Do pokladny divadla jsme umístili platební terminál, takže lidé mohou platit i kartou, nejen hotově. Rovněž jsme rozšířili otevírací dobu pokladny. Na budovu divadla byly umístěny vitríny, díky kterým jsme získali další propagační kanál. Podařilo se také zoptimalizovat počet zaměstnanců. Domnívám se, že nyní funguje divadlo tak, jak má. I díky tomu jsme snížili náklady na provoz budovy. Čeká nás ale ještě hodně práce.

Setkají se návštěvníci s novými tvářemi?
Byly přijaty tři ženy, které vnášejí do divadla velmi důležitý čerstvý vítr. Tou první je vedoucí provozu a tajemnice divadla, která zde dlouhá léta chyběla, Taťána Mládková.  Na obchodní oddělení nastoupila Silvie Nováková a pro diváky asi nejdůležitější informace – za odcházející Vendulu Novákovou přichází absolventka ostravské konzervatoře, mladá a talentovaná Karolína Hýsková.

Uvidíme novou hereckou posilu hned v první premiéře?
V první inscenaci Její pastorkyňa, která má premiéru v sobotu 27. září, si zahraje jednu z hlavních rolí – Jenůfu.

Program letošní sezony je pestrý. Divák tam najde klasické drama, komedie, pohádky. Na kterou inscenaci ty se nejvíc těšíte a co byste divákům doporučil?
Těším se na všechny inscenace a věřím, že všechna představení budou úspěšná. Každá má něco. Třeba hned ta první – Její pastorkyňa. Zdeněk Černín, bývalý herec šumperského divadla a zkušený režisér, spolu se šumperským rodákem a výborným skladatelem Davidem Rotterem připravují emocionálně silnou inscenaci. Nebo Rychlé šípy, dnes už fenomén. Kdo by neznal Mirka Dušína, Rychlonožku, Červenáčka,… Dále pak Figaro, Ray Cooney a jeho 1+1=3, světoznámá komedie. A sezonu ukončí Slepice – hra nejlepšího žijícího ruského dramatika Nikolaje Koljady v režii slovenského režiséra Jozefa Krasuly, který do Šumperku jezdí každoročně lektorovat na setkání amatérských divadelníků. Z této různorodé nabídky nelze vypíchnout jen jednu inscenaci. Nechť diváci posoudí na konci sezony, která hra byla nejlepší.

Mohou se diváci těšit na posezení s herci po představení?
Před rokem jsem zavedl popremiérové posezení v Zrcadlovém sále při živé hudbě a malém občerstvení. Návštěvníci si mohli popovídat s herci nebo si navzájem sdělit dojmy z představení. Prostě ještě chvíli strávit v divadle po příjemném kulturním zážitku. V tom chceme a budeme pokračovat i letos.

Rýsuje se nějaký zajímavý host, který přijede za šumperskými diváky?
Chceme jako každoročně oslovit Divadlo Járy Cimrmana z Prahy. Určitě na diváky čeká během celé sezony spoustu zajímavých titulů se zajímavými hereckými osobnostmi, které navštíví Šumperk. V tuto chvíli ještě nebudu prozrazovat jména. Schovávám si to jako překvapení.

V anketě na stránkách divadla si diváci přáli vidět muzikál. Splníte jim jejich přání?
Jedním slovem – splníme.

Co byste popřál divákům do nové sezony?
Rád bych jim popřál, aby měli čas se na chvíli zastavit v každodenním shonu, aby věnovali chviličku kultuře. A když kousek toho času budou moci věnovat i divadlu, tak budu moc rád.  Přeji všem krásné divadelní zážitky.