„Šedesátiletý řidič před obcí Palonín začal dvaasedmdesátiletého cyklistu předjíždět. Při tom ale z dosud nezjištěných příčin muže na kole srazil," sdělil krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Dechová zkouška u řidiče byla negativní, u cyklisty lékaři provedou rozbor krve.

Cyklistům nyní naplno začala sezona, ale policisté doporučují obezřetnost nejen jim, ale také řidičům. Podobná nehoda jako u Palonína, jen s méně závažnými následky, se totiž stala před několika dny také na Jesenicku u Zlatých Hor. Řidič fiatu chtěl předjet jednasedmdesátiletého cyklistu, nedodržel ale bezpečný odstup a vůz zavadil o řídítka kola. Senior z bicyklu spadl a s lehkým zraněním skončil v nemocnici. Na konci dubna se v Šumperku také zranila cyklistka, kterou auto srazilo na kruhovém objezdu u základní umělecké školy. Řidič tehdy z místa ujel, aniž by ženě poskytl pomoc.

Policisté avizují, že se po celé léto na kolaře zaměří, podobně jako na bruslaře. Kontrolovat nebudou jen povinnou výbavu kola, ale hlavně dodržování dopravních předpisů. V těch prý tápou hlavně děti a starší lidé. „Řada cyklistů totiž silniční pravidla vůbec nezná a někteří nepoznají ani dopravní značení. V minulosti policisté například řešili řadu nehod, při kterých cyklista vjel na hlavní a nevěděl, že musí dát přednost," konstatoval Josef Bednařík. U řidičů je zase problém, že kolaře z nepozornosti přehlédnou, případně neodhadnou potřebný odstup.

„Dávám si pozor hlavně navečer a v noci. Divím se, že pro cyklisty ještě není potmě povinná reflexní vesta, jde přece o jejich bezpečí. Člověk na kole je přece mnohem ohroženější než řidič vozu. A důchodcům, kteří jezdí třeba v dešti na kole, na hlavě kapuci, v ruce deštník a na řídítkách igelitové tašky, bych jízdu zakázal úplně. Nelze odhadnout, jak před autem zakličkují," domnívá se řidič Pavel Nový ze Šumperku.

Výjimkou ale nejsou ani kolize mezi cyklisty a chodci. Poslední těžký karambol se stal v dubnu na zebře před šumperským vlakovým nádražím. Skupinka lidí přecházela na zelenou, když se velkou rychlostí přiřítil cyklista a narazil do starší ženy. Ta utrpěla těžký úraz. Muž sice zastavil, ale po chvíli sedl na kolo a z místa ujel ještě před příjezdem policie. Jeho totožnost se zatím zjistit nepodařilo, i když kolizi zachytila bezpečnostní kamera.

Policisté rovněž upozorňují, že stejně jako u řidičů, tak i u cyklistů se více zaměří na alkohol. Pokud někdo z hospůdky po několika pivech sedne na kolo a přistihne ho kontrola, riskuje těžký finanční postih. Za alkohol jsou totiž u cyklistů stejně vysoké pokuty jako u řidičů jen s tím rozdílem, že nepřijdou o body a ani o řidičský průkaz. V případě, že se jedná o hladinu vyšší než jedno promile alkoholu, ve správním řízení může hříšník zaplatit pokutu od 25 do 50 tisíc korun.