Úraz byl dispečinku Horské služby oznámen o půl druhé, s tím že se jedná na podezření poranění páteře po pádu.

„Na místě jsme zjistili, že muž spadl z výšky pěti metrů. Pád byl tak nešťastný, že turista utrpěl otřes mozku a řadu dalších drobnějších poranění. Nehoda se ovšem stala na velmi nepřístupném místě, takže jsme před sebou měli skutečně náročný transport," uvedl zasahující člen horské služby Jiří Hejtmánek.

Za pomocí horolezeckého lana a systému čtyř kladek pak záchranáři zraněného transportovali sto metrů ve velmi příkrém a špatně dostupném terénu na takzvaném rakouském vozíku. To jsou speciální nosítka s kolečky, která jsou uzpůsobena k převozu pacienta v horských oblastech. Poté následoval čtyřistametrový přesun terénní čtyřkolkou k místu, kde již čekala sanita s lékařem. Pacienta pak zdravotníci převezli do nemocnice. Celá akce trvala od oznámení po předání něco málo přes hodinu.

„Turisté často podceňují náročný terén v Jeseníkách. V řadě lokalit pak nepozorného výletníka může překvapit skalní sráz či strž. Na místě je proto pečlivé plánování horských túr a maximální pozornost v exponovaných úsecích trasy," varoval návštěvníky Jeseníků Jiří Hejtmánek.

V údolí Bílé Opavy, kde se nachází terén vhodný jen pro zdatné turisty, se letos nejedná o první úraz. Před několika týdny se zde zranila žena, která na túru vyrazila v nevhodné obuvi. Horská služba pomáhala také dítěti, které si při pádu zlomilo ruku.