Žena zavolala záchrannou službu, která muži poskytla první pomoc. Zdravotní stav jejího bratra byl ale tak vážný, že na místo musel přiletět vrtulník, který otráveného muže přepravil do nemocnice v Ostravě. Nyní je už pacient mimo ohrožení života.

„Čtyřiačtyřicetiletá žena, která žije v domě se svým bratrem, ráno zatopila v kamnech, aby mohla uvařit oběd. Kolem druhé hodiny odpoledne si šel muž lehnout do obýváku. Protože ženě nebylo dobře, šla si také odpočinout, ale do jiného pokoje. Když se po dvou a půl hodinách vrátila do obýváku, byl její bratr už v bezvědomí a chrčel,“ sdělila mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová.

Přivolaní hasiči v domě provedli měření množství zplodin. „K úniku oxidu uhelnatého došlo pravděpodobně kvůli netěsnosti roury, která vede z kamen do komína právě přes obývací pokoj,“ doplnila policejní mluvčí.

Oxid uhelnatý je silně jedovatý plyn, který se uvolňuje při nedokonalém spalování a jeho nebezpečí je v tom, že je neviditelný a bez zápachu. Vdechováním se váže na červené krevní barvivo, a blokuje tak schopnost krve vázat a přenášet kyslík.

Prvními příznaky otravy je obvykle bolest hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost. Odstranění oxidu uhelnatého z krve trvá mnoho hodin až dní. Oxidem uhelnatým se otrávil například Jiří Šlitr. Na internetu jsou k dostání přístroje, které upozorní na vysokou hladinu oxidu uhelnatého v místnostech. Jejich cena začíná už kolem tří set korun.