„V době příjezdu hasičů byli lidé z autobusu venku. Hasiči pomohli zdravotnické záchranné službě s ošetřením  zraněných a jejich transportem do sanitek," sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Zdeněk Hošák. V autobuse cestovalo sedmačtyřicet lidí včetně řidičů. Po nehodě se dostali ven  zadním rozbitým oknem a  únikovými východy.

„Záchranná služba z místa odvezla sedm žen, a to na chirurgickou ambulanci v Zábřehu a do šumperské nemocnice. Dopadlo to dobře, šlo zejména o pohmožděniny, odřeniny, jedna ze zraněných měla zlomenou ruku. Všichni byli při vědomí," uvedl náměstek Zdravotnické záchranné služby Olomouckého  kraje  Jan Weinberg.

Na místě nehody byl přítomen také psycholog hasičského záchranného sboru, který se věnoval otřeseným cestujícím. Pro polské turisty pak přijel speciální autobus hasičů, který je převezl do zábřežského Katolickému domu. Tam čekají, než pro ně přijede náhradní autobus z Polska.

O nehodě už píší i polské internetové noviny, podívejte se ZDE

I když vyšetřování kolize je teprve na začátku, již nyní se ukázalo pochybení polského řidiče. Autobus mířil z Itálie, v době karambolu turistům zbývala zhruba hodina cesty domů. Podle verze řidiče se autobus dostal mimo silnici poté, kdy se na úzké silnici vyhýbal dalšímu vozu. Ale krajnice utržená nebyla. Záhy policisté zjistili, že řidič vůbec neměl svou kartu v tachografu, takže je možné, že nedodržoval bezpečnostní přestávky. Po nehodě šofér dokonce využil zmatku a karty se pokoušel zbavit.

„Kartu se policistům podařilo zajistit, ale vzhledem k tomu, že nebyla v tachografu, není možné určit, jakou jel autobus před nehodou rychlostí. To budeme nyní zjišťovat od svědků i druhého řidiče, kteří cestovali v autobuse," uvedl mluvčí policie Bednařík.

Nehoda silnici mezi Rovenskem a Postřelmůvkem  na dopoledne zcela uzavřela, kolem 11. hodiny  policisté řídili  dopravu alespoň kyvadlově v jednom pruhu. Odstraňování následků nehody se ale protáhlo až do odpoledne. Z vraku autobusu policisté vyložili zavazadla, která pak museli zadokumentovat.