„V Úsově se jednalo o jedenáct kusů minometných nábojů, které muž našel v lese za hájenkou. Funkční munici si ke zneškodnění převzal pyrotechnik," informoval krajský mluvčí policie Josef Bednařík.

Daleko méně opatrněji si počínal devětašedesátiletý nálezce ze Zábřehu, který část dělostřelecké střely rovnou policistům přinesl na obvodní oddělení. Jednalo se o poměrně kuriózní kousek, pocházel totiž ještě z doby 1. světové války a muž ho našel na půdě za komínem. Zřejmě tam byl dobře ukrytý téměř sto let.

Nálezy staré munice nejsou nijak ojedinělé, nejčastější jsou ale v okolí osady Drozdovská pila poblíž Zábřehu.

„Tam zpravidla pyrotechnik vyjíždí několikrát do roka, různé válečné pozůstatky tam nacházejí většinou turisté i houbaři," dodal Josef Bednařík.

Na Drozdovské pile byl totiž na sklonku 2. světové války muniční sklad, který ustupující německá armáda odpálila. Tuny různých nábojů byly tehdy rozprášeny do okolí, některé z nich neexplodovaly a jsou v lesích dosud. Poslední velký nebezpečný nález se zde podařil před devíti lety pracovníkovi povodí Moravy, který poblíž potoka objevil celý zbrojní arzenál. Tehdy se jednalo o dělostřelecké granáty, pěchotní šrapnelovou minu, tisíc kusů velkorážních nábojů a deset kilogramů nábojů do pěchotních zbraní.

Ani samotné město Šumperk není na nebezpečné objevy chudé, ale to se většinou jedná o zbytky po Sovětské armádě. Léta zde sídlil 55. samostatný tankový prapor, který zdejší kasárna opustil v 90. letech. Vojáci po sobě ale příliš neuklízeli. Různé střely a náboje zůstaly nejen v kasárnách, ale také například v prostoru dnešního nákupního centra ve Vítězné ulici. Před několika lety dokonce museli policisté tuto lokalitu evakuovat, když se tyto pozůstatky objevily při výkopových pracích na stavbě nových prodejen.