„Jednadvacetiletá žena byla při vědomí. Při nehodě utrpěla vážná poranění postihující více části těla. Posádka s lékařem provedla komplexní prohlídku a ošetření. Pak zdravotníci zraněnou přepravili na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zdeněk Hošák.

Okolnosti nehody policie vyšetřuje. „Kriminalisté pátrají po motoristovi, který z místa ujel. U řidiče Škody Octavia vyšla dechová zkouška na alkohol negativně," uvedla mluvčí policie Ivana Paroulková.

Úsek silnice první třídy mezi Bludovem a Kláštercem je poměrně frekventovaný, zatím není jasné, zda dívka měla na sobě reflexní prvky či osvětlení. Svou roli ale mohlo sehrát také špatné počasí, viditelnost snižoval déšť. Po dobu vyšetřování nehody policisté provoz odkláněli po souběžných silnicích.

Další nehoda, při které byli zraněni chodci, se stala v pátek 2. prosince ráno v ulici ČSA v Zábřehu. Na přechodu auto smetlo ženu s dvěma dětmi.

„Všichni utrpěli lehká až středě těžká zranění. Zdravotníci ošetřovali matce úraz dolní končetiny, u jednoho z dětí otřes mozku. Mají také zhmožděniny. Ženu i děti sanitky přepravily na centrální příjem šumperské nemocnice," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Chodci už jen s vestami

Pro chodce platí už od února povinnost nosit reflexní prvky, pokud se pohybují za snížené viditelnosti mimo obec. Povinnost platí v případě, že půjdou po krajnici nebo okraji vozovky v místě, kde není veřejné osvětlení.

Ministerstvo dopravy si od zavedení nové povinnosti slibovalo především snížení počtu vážných a smrtelných nehod způsobených tím, že pěší nebyl vidět.

V celé České republice loni z tohoto důvodu zemřelo dvaasedmdesát chodců. „Vhodný reflexní prvek tak může zachránit nemalý počet životů. Vidět a být viděn je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích," upozornil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Chodci se spolu s cyklisty se na dopravních kolizích podílejí poměrně často. Na Šumpersku se loni stalo čtyřiatřicet srážek s chodcem, na Jesenicku jich bylo patnáct.

Tragická nehoda se stala například před rokem v Aloisově, kde auto srazilo muže vedoucího kolo. Pohyboval se sice na krajnici, ale na sobě měl tmavé oblečení, takže řidič již nestačil zareagovat. Chodec tehdy na místě svým zraněním podlehl.