Kolize se odehrála na asfaltové komunikaci vedoucí z vrcholu hory na Ovčárnu. Na cestě se běžně pohybují pěší turisté i cyklisté. Dítě, které šlo s rodiči, srazil osmapadesátiletý jezdec.

„Muž sjížděl velmi rychle a po střetu s dítětem si přivodil těžký úraz hlavy s následným bezvědomím. Dítě bohužel srazil tak nešťastně, že se mu stalo totéž – mělo poraněnou hlavu a upadlo do bezvědomí," popsal situaci náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Členové horské služby hned po příjezdu na místo oba zraněné ošetřili. K muži povolali sanitku záchranné služby, pro malé dítě letěl vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy. Ten pak malého turistu transportoval do tamní fakultní nemocnice.

„Hoch má poraněnou hlavu. Jeho stav je stabilizovaný a je při vědomí," řekl České tiskové kanceláři mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Silnice mezi Ovčárnou a vrcholem Pradědu je nejfrekventovanější turistickou trasou v Jeseníkách. V sezoně se po ní denně pohybují stovky lidí. Kromě pěších a cyklistů jsou to i jezdci na koloběžkách, kteří cestu od vysílače sjíždí. Vozítka je totiž možné si půjčit v turistickém středisku.

Silnice vedoucí na nejvyšší horu Moravy je úzká a lidé na ní podle svědectví členů horské služby nedodržují pravidla silničního provozu. Zavedení řádu komplikuje i fakt, že komunikace je soukromá.

Špatnou zkušenost s rychle jedoucími cyklisty má i Petr Macháček. V červnu šel z Ovčárny na chatu Švýcárna a nebezpečné manévry jezdců na horských kolech viděl na vlastní oči.

„Někteří jedou ohleduplně, ale jiní z kopce valí jak blázni. Nezajímá je, že je silnice plná lidí. Některé maminky po asfaltce tlačí i kočárek. Kdyby do něj cyklista s kolem narazil, malé dítě v něm může být na místě mrtvé," uvažuje Macháček.

„Apelujeme na návštěvníky, kteří se pohybují na trase vedoucí z Ovčárny na Praděd, aby byli ohleduplní a nepřeceňovali své schopnosti. Na cestě se v těchto dnech pohybuje v obou směrech velké množství lidí a v poslední době dochází ke kolizím velmi často," varoval návštěvníky hor Klimeš.