Zmrzlá silnice zradila pětadvacetiletého řidiče, který se svým vozem způsobil ve čtvrtek 25. prosince na přejezdu v Jeseníku srážku s vlakem. Nehoda se obešla bez zranění, auto je na odpis.

V 16.45 hodin projížděl řidič po místní komunikaci v Jeseníku a chtěl přejet přes železniční přejezd označený výstražným křížem. Před přejezdem zastavil, a když zjistil, že žádný vlak nejede, rozjel se. Pak už se na něj sypala jedna smůla za druhou. Cesta za kolejemi totiž stoupá do kopce a navíc byly dlažební kostky pokryté ujetou vrstvou sněhu.

„Řidič ujel asi pět metrů. Pak mu začala kola prokluzovat a nekontrolovatelně začal sjíždět do kolejiště,“ přiblížila scénář předcházející nehodě mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová.
Při sjíždění do kolejí si řidič všiml, že se ze zatáčky vynořil vlak.

Urychleně se spolujezdcem vyskočil z vozu, který se neúspěšně snažil odtlačit z kolejiště. „Bylo jen dobře, že utekli, protože vlak narazil nárazníky do dveří a nedopadlo by to pro ně dobře,“ řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Vyšetřování havárie je teprve v počátcích. „Vyšetřování běží, ale asi jde o komplex nešťastných náhod,“ řekl Kubala. Strojvedoucí vlaku se podle šetření žádného porušení pravidel nedopustil.

Přejezd, kde se vlak s vozidlem střetl, je v oblouku a strojvedoucí podle mluvčího drah nemohl auto vidět. V okamžiku, kdy si všiml, že vůz sjel do kolejiště, bylo pozdě. „Motorový vlak jel rychlostí pouze šestačtyřicet kilometrů v hodině. Auto viděl strojvedoucí moc pozdě. I když použil rychlobrzdu, nedokázal střetu zabránit a auto vlekl jednadvacet metrů před sebou,“ dodal Kubala.

České dráhy mohly provoz na kolejích obnovit až v 19.50 hodin. Jeden rychlík nahradily autobusy. Při srážce se nikomu nic nestalo. V době havárie jelo v motorovém vlaku přibližně deset cestujících.