Kolem čtvrté hodiny ráno na silnici mezi Bušínem na Šumpersku a Červenou Vodou narazil ve vysoké rychlosti opilý řidič vozu Audi do dodávky VW Transporter stojící u krajnice.

Dodávku to vymrštilo do pole, kde se převrátila na střechu. Na místě byli čtyři zranění, z toho dva těžce.

ČTĚTE TAKÉ: Šumperk marně shání strážníky. Ze třinácti zájemců prošel jeden

Rozvážel místo dovolené

Ke kolizi se v tu dobu blížil i Vladimír Benda.

„Byl jsem na rozvozu a po poslední skládce jsem vjel do té zatáčky a vidím, jak osobák narazil do dodávky. Zastavil jsem a první, co mě napadlo, bylo, že musím zavolat záchranku,“ líčí muž, který podle původních plánů tudy v daný den vůbec neměl projíždět, protože se chystal s rodinou na dovolenou.

Pracovní povinnosti mu ale shodou okolností zhatily plány.

Neměla tep, hrudník byl rozdrcený

Vladimír Benda zhodnotil vážnost situace a neváhal jednat: „Spolujezdkyně z osobáku měla zaklíněnou hlavu v předním skle, uvolnil jsem ji a pospíchal jsem k dodávce. Její řidič říkal, že v ní je jeho přítelkyně, která spala na zadních sedačkách,“ popisuje první okamžiky, kdy šlo o každou vteřinu.

„Jak jezdím v noci, tak jsem měl na hlavě čelovku, posvítil jsem si pod dodávku a viděl jsem ženu pod sedačkami. Byla zaházená krabicemi, musel jsem hrabat hlínu, abych ji dostal ven. Neměla tep, hrudník byl rozdrcený. Operátorka záchranky mi na telefonu mi radila, co dělat, začal jsem ji tedy resuscitovat,“ vzpomněl hrdina na kritický moment nehody, v němž se mimo jiné musel rozhodnout, kdo potřebuje jeho pomoc jako první.

ČTĚTE TAKÉ: Mohelnické autobusové nádraží budou před proměnou zkoumat archeologové

Nikdo z projíždějící nepomohl

Vladimír Benda se pokusil zastavit i další projíždějící auta a čekal, že mu někdo pomůže. Bohužel marně.

„Jeden řidič jen zastavil, ale hned jel dál. Druhý sice vystoupil, ale když jsem se na chvíli otočil, už jsem viděl jen zadní světla. Záchranka i hasiči určitě přijeli načas a věřím, že to rychleji ani nebylo možné, mě ale ta doba připadala hrozně dlouhá, Byl jsem hodně ve stresu, na všechno sám,“ zmínil Vladimír Benda.

Zachránce se po nehodě také informoval, jestli budou všichni zranění v pořádku.

„Volal jsem dvakrát na policii, paní z dodávky se prý měla dlouho zotavovat. Mladá holčina z osobáku mě naopak kontaktovala přes Facebook sama, že by mi ráda poděkovala,“ komentuje s odstupem času. 

ČTĚTE TAKÉ: Vařiče pervitinu chytila policie, šla po nich několik měsíců

Gentleman silnicVladimír Benda ze Šumperku svým zásahem zachránil dva lidské životy. Stal se tak 124. člověkem v republice, Vladimír Benda si v Šumperku převzal ocenění Gentleman silnic.Zdroj: Deník / Hana Kubovákterý získal titul Gentleman silnic.
Na ocenění nominovala Vladimíra Bendu kolegyně z pekárny Penam a za výjimečně statečný, pohotový a obětavý zásah mu titul v úterý 21. března předali zástupci Česká pojišťovny společně s Policií ČR.
Ocenění Gentleman silnic se u nás uděluje od roku 2004 lidem, kteří neváhali rychle pomoci při dopravní nehodě a přispěli tak k tomu, že zranění přežili.