Šofér nákladního vozu s polskou poznávací značkou zřejmě nechtěl volit podstatně delší objízdnou trasu před Bruntál, to se mu ale nevyplatilo.

I přes nepřehlédnutelné zákazové značky se po silnici z Jeseníku vydal do stoupání na Sedlo a dále směrem na Kouty, kde právě v těchto dnech dělníci pokládají nový asfalt.

„Řidič přijel až do míst, kde se právě pracovalo a začal se otáčet. Při tom narazil do svodidel a válce, kterému poškodil dveře a rám. U nákladního vozu byla poničena kromě kabiny a návěsu také palivová nádrž, ze které začala vytékat nafta nafta na nový povrch silnice," uvedla mluvčí policie Tereza Neubauerová.

Slavnosti města v Šumperku
Slavnosti města Šumperk budou letos delší a na jiném místě

Hasiči stačili zasáhnout

Šofér ovšem i s proraženou nádrží pokračoval směrem na Jeseník, značný úsek silnice tak znečistilo vytékající palivo.

Kamion policisté zastavili v Bělé pod Pradědem.

Na místo přijeli také hasiči, kteří se snažili zabránit ještě větším škodám.

„Nafta ze stojícího kamionu unikala na silnici a částečně do kanalizace. Hasiči ihned tekoucí palivo přehradili, zabezpečili kanalizaci a naftu jímali. Postupně ucpali všechny kanály a preventivně je posypali sorbentem," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Recesistická akce - Splutí Desné
Splutí Desné: sudkovští hasiči zvou odvážné posádky plavidel

Milionové škody

Do řeky Bělá se pohonná hmota nedostala. Situaci monitoroval i pracovník odboru životního životního prostředí jesenické radnice.

„Dopadlo to dobře, hasiči byli natolik rychlí, že žádné znečištění životního prostředí nenastalo," uvedl Martin Řeha z Městského úřadu Jeseník.

Předběžné následky jsou sice vyčíslené na šest milionů korun, není ale vyloučeno, že budou ještě větší.

Zástupce stavební firmy, která rekonstrukci jižní strany Červenohorského sedla provádí, se k události vyjadřovat nechtěl.

Pouze uvedl, že rozsah škod na čerstvě položeném asfaltu se teprve zjišťuje.

Nové sanitky značky Mercedes pro záchranou službu Olomouckého kraje.
Záchranáři mají v Zábřehu místo pro novou základnu

Zatím bloková pokuta

Řidič kamionu prozatím zaplatil blokovou pokutu, další jeho jednání policisté prozatím řeší jako takzvanou škodní událost.

„To znamená že vše prověříme, zadokumentujeme a podklady předáme příslušné pojišťovně. Ta pak bude rozhodovat o náhradě škody," doplnila Tereza Neubauerová.

Rekonstrukce důležité spojnice mezi Šumperkem a Jeseníkem pokračuje po etapách už třetím rokem. Práce nyní finišují, cesta by se měla otevřít 9. června.