„Správně musí záchranáři nejprve zajistit vypnutí proudu. Jinak by byli hned mrtví, kdyby se auta dotkli. Pokud si chytáku posádka nevšimne, tak prvního, kdo na auto sáhne, vyřadíme a v úkolu pokračují jen dva členové posádky," řekl jeden z rozhodčích úkolu.

Sanitky označené logem soutěže se pohybovaly v obcích údolí Desné i v okolních lesích. Základnu měly v hotelu Dlouhé Stráně. V soutěži, jejímž cílem je vzdělávání lidí v oboru urgentní medicíny a medicíny katastrof, startovalo třiadevadesát posádek. Na stanovištích zněla často angličtina, protože přijelo i několik desítek zahraničních týmů včetně záchranářů z Kanady, Kypru, Spojených Států a Japonska.

V národní soutěži startoval i jeden tým z našeho kraje. Reprezentovala ho posádka z Jeseníku: záchranář Martin Ditmar, řidič Tomáš Minarčík a dispečer Lukáš John.

Všem od rána ztěžoval akci silný déšť. Trpěli jím také figuranti v roli zraněných - například muž představující dřevorubce zavaleného v lese kládou. To figurant stižený infarktem po požití viagry ve veřejném domě s deštěm potíže neměl.

Několik úkolů zaměřili organizátoři na dětské pacienty. Oříškem byl případ opařeného dítěte, kde záchranáři měli navíc rozpoznat, že jde o týrané dítě.

„To jsme trochu nezvládli, příznaky jsme správně nevyhodnotili," řekl lékař ze záchranky v Broumově Zbyněk Přecechtěl. Za nejtěžší úkol, velmi náročný na psychiku, ale označil situaci, kdy byli přivolaní k ženě, které se udělalo špatně. „Byla zamčená zevnitř, takže jsme k ní nemohli. Zpočátku jsme s ní ještě komunikovali, ale před očima nám zemřela. To je v reálu vždycky hodně stresující zážitek," řekl lékař.

Na odlehčení dostali záchranáři stejně jako loni zážitkový úkol, v němž nešlo o zraněné. V lese sjížděli v závěsu na laně přes cestu a potok, na druhé straně museli běžet po popruhu napnutém kousek nad zemí a pak se přebrodit přes široký potok zpět na cestu. Mnozí hučící říčku nejen přebrodili, ale také se v té ledové vodě vykoupali. Vyhodnocení soutěže je na programu v sobotu odpoledne.