„Prověřování ještě nějakou dobu potrvá, takže nyní nemůžeme říct, zda se někdo v křižovatce ocitl v době, kdy na semaforu svítila červená," uvedla mluvčí policie Tereza Neubauerová. Signalizační zařízení ale bylo podle všeho v provozu.

Podle důvěryhodných informací jela řidička ve směru od nádraží na Bludov. Křižovatkou projela na červenou.

Na přechodu srazila osmiletého hocha a pětiletou dívenku, které doprovázel jejich dědeček.

„Auto děti odhodilo na trávník několik metrů od střetu. Hoch měl vážná zranění na více částech těla. Po ošetření a stabilizaci ho vrtulník přepravil do nemocnice," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zdeněk Hošák.

Helikoptéra pacienta převezla na urgentní příjem nemocnice v Brně.

Pětiletou dívku s úrazem hlavy sanitka dopravila do nemocnice v Šumperku.

Není vyloučeno, že vliv na nehodu mělo ostré slunce, které se v té době nacházelo nízko nad obzorem a zhoršovalo viditelnost.

Křižovatka byla po nehodě uzavřena. Záchranářský vrtulník přistál přímo v Jesenické ulici poblíž čerpací stanice.

„Výhled na křižovatku mám, ale havárii jsem neviděl. Jen se to tu pak hemžilo hasiči a záchranáři, přiletěl vrtulník. Lidé se hodně dohadovali, co se stalo," řekl zaměstnanec firmy, která sídlí v Žerotínově ulici.

Dívku srazilo auto, další ji přejelo

Kolizí aut s chodci bývají ročně desítky, jen loni na Šumperku policisté zaznamenali třiačtyřicet případů.

Naposledy 1. prosince vůz Škoda Octavia srazil jednadvacetiletou dívku v úseku mezi Bludovem a Kláštercem. Chodkyně zůstala po střetu ležet na silnici a pak jí přejel jí další vůz. Jeho řidič ale z místa bez zastavení ujel. Dívka utrpěla vážná zranění.

O den později zase na přechodu v ulici ČSA v Zábřehu auto smetlo matku s dvěma malými dětmi. Všichni tři kolizi odnesli rovněž středně těžkými a lehkými úrazy.